Mariëlle van den Einden, Els van den Berkmortel en Janne Loverbos met de Livoc mascottevan Livoc.

Jubileumweekend vijftigjarige volleybalvereniging Livoc in Liessel

vrijdag 31 augustus 2018 - 13:36|Ine van Hal

LIESSEL – Het was bijna niet doorgegaan; de viering van het vijftigjarige bestaansjubileum van volleybalclub Livoc in Liessel. Het kleine, uit drie personen bestaande bestuur heeft de handen vol aan bestuurstaken en andere verantwoordelijkheden. Bestuurslid Mariëlle van den Einden: “We hadden er echt de tijd niet voor om een feest te organiseren en we waren geneigd om het er maar bij te laten zitten.” Maar het bestuur had buiten de waard gerekend van het enthousiasme van de jongere generatie. “Mooi niet, dat we dat zouden laten gebeuren”, zegt Dames 1-speelster Janne Loverbos. Samen met haar teamgenoten Lieke Friesen en Yvonne Michels verzamelde ze een aantal clubleden om zich heen voor de organisatie van een jubileumfeest. Het feest wordt komend weekend gehouden. “Zo mooi, dat een nieuwe generatie dat zo fanatiek oppakt”, glundert Mariëlle van den Einden.

Niet alleen in de organisatie van het jubileumfeest is de nieuwe generatie Livoc-leden fanatiek; in het jubileumjaar werden maar liefst vier teams kampioen en promoveerde Heren 2 naar de tweede klasse. Dames 2 werd voor het tweede jaar op rij kampioen en begint het nieuwe seizoen in de eerste divisie. Ook de teams Heren 1, meisjes A-1 en jongens B-1 werden kampioen.

Glorieuze tijden
Verder behaalden de Tetsers, een recreatief team binnen Livoc, de kampioenstitel in de Recreanten Volleybal Competitie. Onder anderen oud-bestuurslid Piet Beks van Livoc is lid van het recreantenteam. Hij herinnert zich nog goed de glorietijden van Livoc in het verleden, toen de microsporthal in Liessel volle zalen trok bij volleybalwedstrijden.
“Heren 1 speelde in de tweede divisie en dames 1 in de promotieklasse. Het was in die tijd altijd druk in de sporthal, de mensen kwamen graag kijken”, aldus Beks. In het seizoen 1997 – 1998 bestond het team Heren 1 uit de spelers Maurice Clement, Pieter van den Boomen, Georg van den Heuvel, Jos Joosten, Rob van der Loo, Arnold Kuunders, Geert Hartjes, Joris Janssen en Werner Geboers. William Norp was trainer/coach.
Ook oud-voorzitter Els van den Berkmortel kan putten uit mooie herinneringen. “In een van mijn twee bestuursperioden, begin jaren ’90 was de hele herentak van Livoc succesvol. In één seizoen werden alle herenteams kampioen.”

Zelfredzame vereniging
Livoc heeft altijd het beheer van de microsporthal aan het Hoogveld in Liessel in handen gehad. Een persoon die daar een belangrijke rol in gespeeld heeft was de in 2008 overleden Frans Janssen. “Hij beheerde de sporthal en verzorgde samen met zijn vrouw Truus de kantinedienst. Ook zorgde hij er voor dat de Livoc-leden alle informatie in hun brievenbus kregen en inde hij de contributies. Met ruim 200 leden in Liessel, Deurne, Helenaveen, Vlierden tot in Asten toe heeft hij de nodige afstanden afgelegd. Wandelen was zijn hobby en vaak deed hij dat te voet. Bij het 25-jarige bestaan werd hij dan ook verdiend benoemd tot het eerste erelid van Livoc", aldus Els van den Berkmortel.
Het beheer van de sporthal heeft de leden van de volleybalvereniging veel kruim gekost, met name in de periode dat de microhal eigenlijk al aan vervanging toe was. “Er was elke week wel iets. Dan moest er een lamp vervangen worden of een wand geschilderd. Soms moesten er zelfs wedstrijden afgelast worden omdat de verwarming het af liet weten. Met de nieuwe sporthal zijn we er enorm op vooruitgegaan”, aldus de oud-voorzitter.  
"De zelfredzaamheid binnen Livoc is altijd groot geweest”, zegt Mariëlle van den Einden, die samen met Hilda Zeegers en Maikel Bloemendal het huidige bestuur van Livoc vormt.  Ook bij de realisatie van de nieuwe sporthal De Smeltkroes in Liessel hebben Livoc-leden, te weten Jan Aarts en Jos Verschuren, een grote rol gespeeld. Samen met bestuursleden van de andere sportverenigingen in Liessel vormden zij de kartrekkers voor de bouw in eigen beheer, met geld van de gemeente, voor een sporthal met kleedlokalen en een kantine op sportpark De Smeltkroes. 

"Begin jaren ’90 was de hele herentak van Livoc succesvol. In één seizoen werden alle herenteams kampioen."

Plekkerscup
Het sportpark is sindsdien niet alleen de thuishaven voor de trainingen en wedstrijden van volleybalvereniging Livoc, maar ook voor het jaarlijkse Plekkerscup-volleybaltoernooi voor recreanten. In hoogtijdagen kon het recreantentoernooi, dat jarenlang gehouden werd op de velden van RKSV Liessel aan de Molenweg en later op de trainingsvelden aan de Hazeldonkseweg in Liessel, rekenen op deelname van rond de 120 teams. Afgelopen Pinksterweekend werd de 44steeditie gehouden met 25 junioren- en seniorenteams.
“Inmiddels is de organiserende commissie uitgebreid met een clubje jongere leden. Samen willen ze het toernooi een opkikker geven”, aldus Els van den Berkmortel. “De laatste jaren wordt er bijvoorbeeld een beachvolleybal-competitie gespeeld tijdens het Plekkerscup-toernooi”, vult Mariëlle van den Einden aan.
Naast het Plekkerscuptoernooi houdt Livoc jaarlijks een Kerst-mixtoernooi voor leden en introducées en is de vereniging actief tijdens de Koningsspelen voor de kinderen van de onderbouw van basisschool De Zonnebloem. Voor de jeugdleden wordt er jaarlijks aan het einde van het seizoen een weekendkamp georganiseerd.
“Verder hanteert Livoc een ‘bakschema’ bij thuiswedstrijden van de jeugdteams. Dat is niet bij veel mensen buiten Livoc bekend, maar verschillende andere volleybalverenigingen hebben dit inmiddels opgepakt”, merkt Els van den Berkmortel op. Janne Loverbos legt uit: “Bij elke thuiswedstrijd zorgt een lid van de jeugdteams voor iets lekkers voor na de wedstrijd. De teamleden blijven dan na afloop automatisch langer bij elkaar, dat komt ten goede aan de teambinding.”
Inclusief de jeugdleden telt de volleybalvereniging de laatste jaren een stabiel aantal van rond de 140 leden. Mariëlle van den Einden: “We zien oud-leden na een studie buiten Liessel nu weer terugkomen bij de club.” Els van den Berkmortel vult aan: “We hebben ook een generatie erbij van actieve oud-leden, waaronder een clubje dames die destijds gestopt zijn omdat ze kinderen kregen of naar buiten Liessel verhuisden. Zij hebben nu weer een team gevormd en zijn actief aan het trainen.”
Het team van oud-leden speelt komend weekend een jubileumwedstrijd tegen het huidige Dames 1-team.

Jubileumprogramma
Het jubileumprogramma is bedoeld voor alle leden, oud-leden met partners en kinderen en iedereen die zich bij de club betrokken voelt. Tijdens het hele jubileumweekend van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september, dat gehouden wordt in sporthal De Smeltkroes, Monseigneur Berkvensstraat 82 in Liessel, is er een tentoonstelling te zien. Onder meer een heleboel foto's, shirts, mascottes, clubbladen, vaandels, krantenknipsel, ledenpasjes en -bestanden en zelfs de middenstip uit de oude sporthal worden tentoongesteld.
Het programma begint vrijdag om 18.00 uur met blacklight volleybal.
Zaterdag om 16.00 uur begint de wedstrijd oud-dames 1 - dames 1. Om 17.30 uur spelen voormalige heren 1-leden tegen het huidige heren 1-team. Sportcommentator is oud-voorzitter Jeroen van Lierop van Livoc. Om 20.00 uur begint een feestavond in de tent op het sportpark. Voor de kinderen staat er zaterdagmiddag een springkussen en loopt een ballonnenclown rond.
Zondag na afloop van de feestbrunch zijn er voetbalspellen vanaf 13.00 uur voor de mini's, waarmee zij een volleybaldiploma kunnen behalen. Om 13.15 uur is er voor de jeugd en senioren een escaperoom-challenge uitgezet. Ook zondag staat er een springkussen voor de kinderen.
Voor de jeugdleden in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar wordt zaterdag 8 september een volleybalclinic gehouden van 16.00 tot 17.30 uur. Om 19.00 uur speelt Peelpush uit Meijel, dat in de eerste divisie speelt, een wedstrijd tegen het Amersfoortse team AVV Keistad. 

Meer media
Livoc-leden bij de viering van het zilveren bestaansjubileum in 1993. Mariëlle van den Einden, Els van den Berkmortel en Janne Loverbos met de Livoc mascotte. Op de achtergrond trainen de oud-dames 1-speelsters voor de wedstrijd van zaterdag.

Gerelateerde nieuwsberichten

Optocht in Helenaveen 5 maart 2019 - 20:52
Deurne Zingt volle bak Mee DEURNE - Het is inmiddels een traditie bij De Peelstrekels: Deurne Zingt Mee op carnavalsmaandag in het cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Ook de editie van maandag 4 maart... 5 maart 2019 - 11:39
Onderscheidingen bij De Heikneuters SINT JOZEFPAROCHIE - Tijdens de opening van carnaval op zaterdag 1 maart in ’t Turfke in Deurne is Marwil Claassen benoemd tot erelid van De Heikneuters. Henk van den Berkmortel... 5 maart 2019 - 11:02
Marij Manders is Kneuterboer SINT JOZEFPAROCHIE – Marij Manders is vrijdag 1 maart door het bestuur van carnavalsvereniging De Heikneuters uitgeroepen tot Kneuterboer 2019. De onderscheiding is in 1994 ingesteld door prins Tinus I... 5 maart 2019 - 10:24
Optocht Zeilberg in beeld ZEILBERG - Maandagmiddag trok in Zeilberg de optocht van De Pottenbakkers door de straten. Onderstaand de uitslag en foto's. Wagens: 1. Familie en vrienden van prinsenpaar met Motorbende 2. Hoge... 5 maart 2019 - 09:46
Optocht Vlierden rondom de prins VLIERDEN - Prins Rik I en prinses Judith vormden een dankbaar onderwerp in de optocht van De Dorstvlegels in Vlierden. Hun familie en vrienden wonnen in de categorie Wagens met... 4 maart 2019 - 19:18