Pierre Maas en Bart Verheijen als het boerenbruidspaar 2017 van De Kei in Liessel.

Boerenbruidspaar De Kei komt uit de kast

vrijdag 13 januari 2017 - 17:06|Ine van Hal

LIESSEL - Carnavalsstichting De Kei in Liessel breekt met de traditie van de boerenbruiloft. In plaats van een bruid en bruidegom zullen op carnavalsdinsdag twee mannen in de onecht verbonden worden. Bart Verheijen en Pierre Maas werden zondag 8 januari, tot groot enthousiasme van het publiek, in De Kastanje bekendgemaakt als het boerenbruidspaar 2017 van De Kei.

Na afloop van de receptie voor prins Bram I en prinses Sanne van De Kei werd zondagmiddag het boerenbruidspaar bekendgemaakt. Na elf aanwijzingen van presentator Elbert Koelewijn kwam het paar letterlijk en figuurlijk uit de kast. “Dat was een idee van Bart”, vertelt Pierre Maas. “Hij vond het wel leuk om opnieuw uit de kast te komen. De inwoners van Liessel zijn wel vooruitstrevend. Dat bleek al toen we hier voor het eerst kwamen wonen. We werden direct goed ontvangen.”
Deurnenaar Bart Verheijen en zijn partner Pierre Maas uit Maasbracht werden in 2004 de uitbaters van cafetaria De Pepper in Liessel. In 2011 verkochten ze het eetcafé en namen ze restaurant De Ridder van Asenrode over in Asenray, een dorp in de gemeente Roermond. In 2013 gingen ze daar ook wonen. “We hadden het gevoel dat we dichter bij moesten wonen om de zaak vlot te trekken. Dat is gelukt. Daarna wilden we juist wat meer afstand tot het werk en in de zomer van 2016 hebben we een huis gekocht in het buitengebied van Liessel”, aldus Pierre Maas.
Het stel had volgens Maas nooit verwacht dat ze voor zo iets gevraagd zouden worden. “We moesten er ook wel even over nadenken. Het is wel een gunstig moment. Als het ooit kan, dan nu.” In september 2016 werd De Ridder van Asenrode door brand verwoest. “We hebben nu even de tijd. Er moet nog een en ander geregeld worden voordat we het restaurant weer kunnen gaan opbouwen.”

Verlanglijstje
“Het was een weloverwogen keuze van de Boerengarde, de commissie die de boerenbruiloft in Liessel organiseert, om Bart en Pierre te vragen als boerenbruidspaar,” zegt voorzitter Frank Joosten van De Kei. “Als bestuur hoefden we alleen maar onze goedkeuring te geven en dat hebben we gedaan.”
De Boerengarde bestaat uit Mario Willems, Janne Hikspoors, Mariëlle van Lieshout en Charles van de Mortel. Ruud Berkers is de onechte ambtenaar van de burgerlijke stand. Mario Willems: “We hebben als Boerengarde een verlanglijstje met namen van mensen die we ooit willen vragen als boerenbruidspaar. Zeker nu ze weer in Liessel wonen stonden Bart en Pierre hoog bovenaan. We zijn het gewoon gaan vragen. Ze reageerden zo leuk, dat hadden we niet verwacht.”
Volgens Janne Hikspoors is het nagenoeg uniek in Brabant dat twee mannen de hoofdrol spelen bij een boerenbruiloft. In 2010 vormden in Eindhoven twee mannen een boerenbruidspaar en twee jaar geleden werden in het Gelderse Beneden-Leeuwen en Alem twee homostellen in de onecht verbonden.
“Bart en Pierre zijn altijd een graag gezien stel geweest in Liessel. Dat bleek ook uit de reacties tijdens de bekendmaking in de zaal. Het publiek reageerde enthousiaster dan ooit,” aldus Janne Hikspoors. "Door die positieve reacties viel er wel een beetje een last van onze schouders”, bekent Pierre Maas.
Verheijen en Maas kennen het carnaval in Liessel wel, maar van een andere kant dan de meeste carnavalsvierders. “Wij waren altijd degenen die hard moesten werken als anderen carnaval vierden. Maar we hebben in Liessel een mooie prins en prinses. Samen met prins Bram I en prinses Sanne gaan we er een mooi feest van maken,” aldus bruidegom Pierre Maas.

Boerenbruidspaar 2017
Bart Verheijen en Pierre Maas zullen op carnavalsdinsdag 28 februari in de onecht verbonden worden als Bart van Jochem de Schilder oit de Walsberg en Pierre van Sjeer d’n Schipper oit Limburg. De ouders van Bart zijn Jochem van Jan de Mulder oit de Walsberg en Mina van Peer en Cis de Gouw oit Deurze. De ouders van Pierre zijn Sjeer van de Maes van Hendrik van café Terminus en An Koreman van ’t Kwastje oit ’t Véer. Als getuige van Pierre zal Harry van Harrie van Hantjes Jan van ’t Zand optreden en de getuige van Bart is Sjakie van Peer en Johanna Kuunders van d’n Berg oit Millus.

Gerelateerde nieuwsberichten

Karin Tinga Strekel van het Jaar DEURNE - Karin Tinga is de Strekel van het Jaar. Ze kreeg de eretitel tijdens de receptie van carnavalsstichting De Peelstrekels, afgelopen zondag. Het is voor het eerst in de... 12 februari 2019 - 08:15
Matje en Betje boerenbruidspaar Zeilberg ZEILBERG - Matje de Ketser en Betje Sûpke vormen dit jaar het boerenbruidspaar van Zeilberg. Het paar werd bekendgemaakt tijdens het druk bezochte Pummelfist van KPJ/Activia op zondag 3 februari... 5 februari 2019 - 10:34
Carnavalsavond Kansplus een groot feest DEURNE – Kansplus Asten, Someren, Deurne hield vrijdag 1 februari voor het eerst een carnavalsavond in Deurne in soosgebouw Asteffekan aan de Visser. Veel deelnemers hadden de weg gevonden naar... 5 februari 2019 - 09:11
Lijsselse Aovend boordevol acts LIESSEL – De Kei hield zaterdag 2 februari de eerste Lijsselse Aovend in De Kastanje in Liessel. Arno Geboers en Bram Winters presenteerden een boordevol programma met elf acts, dat... 4 februari 2019 - 16:44
Jubilarissen Zijactief LIESSEL – Tijdens de jaarvergadering van Zijactief Liessel op dinsdag 29 januari in De Kastanje zijn de jubilarissen in het zonnetje gezet. Mariet Beekman-Goevaerts is 25 jaar lid en Mariet... 4 februari 2019 - 09:19
Jubilarissen Zijactief DEURNE - Zijactief Deurne heeft vorige week donderdag tijdens de jaarvergadering vijf jubilarissen gehuldigd. Annie Bankers, Anny Manders en Leny Kuipers (niet op de foto) zijn vijftig jaar lid van... 30 januari 2019 - 18:25