Origins Duo bestaat uit Lisa Maria Blanco Muiño en Claudia Veloso Alvarez.
Origins Duo bestaat uit Lisa Maria Blanco Muiño en Claudia Veloso Alvarez.

Origins Duo treedt op in de Sint Willibrorduskerk

Algemeen 438 keer gelezen

DEURNE - Het Origins Duo treedt zondag 21 april om 16.00 uur op in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Het muziekgezelschap is een piano- en fluitduo gevormd door Lisa Maria Blanco Muiño (piano) en Claudia Veloso Alvarez (fluit), beide afkomstig uit Cuba, die momenteel in Nederland wonen en hun masteropleiding volgen aan CODARTS en Fontys Academy.

Lisa María Blanco Muiño is concertpianiste, geboren in Havana. Ze begon haar pianostudie op vijfjarige leeftijd. Ze studeerde af met grote waardering voor haar prestaties als student. Ze werd erkend in pianowedstrijden, verwierf eerste prijzen en speciale vermeldingen bij competities en concoursen. Ze nam deel aan diverse festivals en werd in 2017 gekozen tot pianiste van het Orchestra of the Americas tijdens de Cone South Tour door Latijns-Amerikaanse landen. Vanaf januari 2021 tot heden is ze tot solist benoemd in het Nationaal Centrum voor Concertmuziek. Ze speelde in belangrijke theaters en zalen in Cuba, Brazilië, Argentinië, Chili, Costa Rica en Spanje. 

Claudia Veloso Alvarez bespeelt fluit en piccolo. Ze begon haar muziekstudie op negenjarige leeftijd. In 2016 ging ze naar het Hoger Instituut voor Kunst (ISA) in Havana. Claudia was lid van het Contemporary Quintet, een blaaskwintet dat winnaar werd van de Musicalia-wedstrijd 2017 en een zeer gerenommeerde groep werd. Vanaf 2017 speelde ze met het Symfonieorkest van het Lyceum Mozartiano de La Habana, afwisselend als eerste en tweede fluitist, en nam deel aan grote nationale en internationale evenementen. 

Momenteel is ze woonachtig in Nederland en doet haar masteropleiding aan de Fontys Academie voor Beeldende Kunsten. Ze speelde bij het Zeeuws Orkest, Brabant Sinfonia en het Nederlands Philarmoniche Orkest. Het Origins Duo heeft voor Deurne een programma samengesteld, waarin het muziek uit thuisland Cuba combineert met muziek geschreven door Europese componisten. 

Het hoofdthema voor dit concert is “La Habanera”, dat beide continenten in muziek verbindt. Dit universele muziekgenre is ontstaan in Cuba in de eerste helft van de 19e eeuw; het is een langzame dans, zangerig, met een zeer nauwkeurig ritme. Veel gerenommeerde componisten, zoals Maurice Ravel, Claude Debussy en George Bizet hebben habaneras geschreven, waarmee het grote universele bereik van het genre wordt aangetoond. De toegang tot het concert is vrij. Na afloop kan een (bij voorkeur digitale) bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant