(Foto's: Hein van Bakel)
(Foto's: Hein van Bakel)

Peellandcollege zet lokaal erfgoed om in virtual reality-beleving

Algemeen 1.351 keer gelezen

DEURNE - 190 leerlingen van het Peellandcollege waren afgelopen dinsdag te gast in de Sint-Willibrordus kerk in Deurne. Zij kregen daar de introductie op het virtual reality-project ‘Wandelroots’, waarmee zij de komende 13 weken aan de slag gaan. Doel van het project is het lokaal cultureel erfgoed van Deurne omzetten in een VR-beleving.

“De cultuurcoach van Deurne Marieke Scharroo, kwam met het idee”, vertelt Paulien van der Schoor, cultuur coördinator en docent handvaardigheid van het Peellandcollege, “En we waren meteen enthousiast. We hebben nog nooit met VR-techniek gewerkt op school en dit is een mooie kans om erfgoed educatie in een modern jasje te steken.” Samen met de Heemkundekring N.H. Ouwerling Deurne, is er gezocht naar 10 bijzondere gebouwen in Deurne, die op loopafstand van elkaar te vinden zijn. Zo zijn naast de Sint-Willibrorduskerk, ook De Wieger en het Doornehof onderdeel van de in totaal 10 locaties bevattende wandelroute. 

360 graden
De bedoeling is dat de leerlingen onderzoek doen naar het verhaal wat deze plekken bijzonder maakt. Dat verhaal zetten ze om in een creatief product wat met een VR-bril in 360 graden te bekijken is. Denk hierbij aan animatiefilmpjes, dans, theater of circus. Leerlingen krijgen de vrije hand in hoe zij het oorspronkelijke verhaal op hún manier aan de bezoeker willen vertellen.

Professionals
Op de achtergrond staat een blik professionals klaar om de leerlingen te helpen om hun idee realistisch te maken: docenten van het Peellandcollege, maar ook Dansatelier Deurne, Rinus Specht (circus), VR-specialist Beam it up en Imke Donkers, adviseur voortgezet onderwijs vanuit erfgoed Brabant.

Culturele identiteit
Het kan over van alles gaan, maar waarom een VR project specifiek over erfgoed?
“Erfgoed onderwijs draagt bij aan je culturele identiteit. Het is niet alleen belangrijk voor ons besef over het verleden, het geeft ook betekenis aan de samenleving van nu en aan de toekomst. Het maakt de wereld ‘begrijpbaar’ en inzichtelijk. Iets waar veel mensen, vooral jongeren veel baat bij hebben”, aldus Scharroo.

Voorbereidingen
Al in het vorige schooljaar zijn de voorbereidingen op het project gestart. “Het zoeken van samenwerkingspartners, de financiering en uiteindelijk de planning had heel wat voeten in aarde, maar uiteindelijk komt alles mooi samen. We hopen dat dit project straks ook van betekenis gaat zijn voor het basisonderwijs in de gemeente Deurne. We zouden graag samen met het basisonderwijs onderzoeken op welke manier we dat mogelijk kunnen maken”, besluiten Scharroo en Van der Schoor.

De VR beleving ‘Wandelroots’ is vanaf het nieuwe schooljaar 2023/2024 voor alle inwoners in Deurne te bekijken. Museum De Wieger beheert het project. Nieuwsgierigen kunnen daar terecht voor het lenen van de VR-brillen en informatie over de route.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant