(Foto ter illustratie: Hein van Bakel)
(Foto ter illustratie: Hein van Bakel)

Lezers schrijven: Gratis onderzoek

Algemeen 628 keer gelezen

Beste ambtenaren, politieke partijen, wethouders en burgemeester van ons schitterende Peeldorp Deurne. Ik bied u, niet geheel vrijblijvend, een gratis onderzoek aan ten gunste van ons dorp.

Want, wat waren we blij, enthousiast en tevreden. Het betaald parkeren werd in januari afgeschaft. Hulde. Even terug in de geschiedenis,

Betaald parkeren moest worden ingevoerd omdat, jazeker, onze gemeentekas meer gevuld moest worden. Niet meer en niet minder. Nu hoor ik geluiden dat ondernemers gevraagd zouden hebben om betaald parkeren in te voeren. Niks is minder waar. Ik weet dat sommige mensen geen actieve herinneringen hebben als het hen uitkomt. Ik heb daar vooralsnog geen last van.

Ik was erbij, met de oprichting van het centrummanagement. De Stationsstraat werd autoluw gemaakt en de ondernemers droegen bij om dit te verwezenlijken. Venstertijden voor de bezorgers, en jazeker betaald parkeren. Want dat voert men ook in Asten, Gemert en Bakel in. En in Deurne doen we dat overal, werd ons voorgehouden. We hebben als ondernemers de gemeente gevraagd hoeveel men in de kas wilde krijgen. Niet bespreekbaar, betaald parkeren zou en moest er komen. Want dat was goed. Helaas, de winkelfunctie voor de regio werd hiermee om zeep gebracht. Een blauwe zone instellen werd door de ondernemers geopperd. Dat brengt geen geld in het laatje, en iemand moet die blauwe zone dan ‘bewaken’. En dit is heus niet het enige waar we in Deurne ‘last’ van hebben.

Ik som op:

Geen controle op bezorgers die door ons centrum crossen. Te hard, te wild en venstertijden? Ho maar. De hele dag vliegen de busjes je om de oren. Tegen de richting in, kinderen loslaten? Zou ik niet doen. Brommers, scooters en nu ook de elektrische fiets denderen te pas en te onpas door het centrum.

Parkeren? Onderzoek na onderzoek wees uit dat we voldoende plekken hadden. Logisch als we het ondernemersklimaat de nek omdraaien. Maar nu na het afschaffen van betaald parkeren zetten werkenden in ons centrum hun heilige koe op de openbare gratis parkeerplaatsen. Elke parkeerplek is bezet, door ambtenaren, door mensen die in kantoren werken, door bezoekers die niet gaan shoppen maar gaan vergaderen etc.

De weekmarkt, van half twee tot 17.00 uur. Ook niet waar. De hele dag bezetten een paar kramers het mooiste stukje Deurne en gaan al vanaf 10.00 uur los. Dat brengt mensen op de been.

Letterlijk, want de mensen die aangewezen zijn op rollator of rolstoel kunnen de Markt nauwelijks op, we zetten borden neer op de oprijstukjes. Dat werkt echt uitnodigend.

En nu is betaald parkeren afgeschaft. Duizenden tasjes uitgegeven met de uitnodiging om in ons centrum te koken, winkelen en boodschappen te doen. De parkeerplekken zijn vol. Je moet dan wel met de trein vanuit Bakel, Gemert, Someren en Asten komen, een stukje lopen vanaf ons mooie station en hoera je kunt gaan winkelen. Niet te veel meenemen, want je moet de tassen ook weer naar het station zeulen, wacht effe, in Bakel, Gemert, Someren en Asten is toch geen trein? Maar dit terzijde.

Misschien dat we een directe verbinding moeten aanvragen bij ProRail, want met het openbaar vervoer of met de auto is een te grote onderneming. Je bent immers een dag kwijt als je naar Deurne wil met de bus.

Er zou een (zoveelste) onderzoek moeten komen naar de leefbaarheid en bereikbaarheid in ons centrum. Bij deze heb ik dat gratis voor u uitgevoerd.

Doe ermee wat jullie willen. Maar zorg in ieder geval al snel dat de ambtenaren alvast de auto buiten ons centrum parkeren, misschien weer in de parkeergarage. Dat is voor de klanten van ons centrum al een hele stap vooruit.

Christ Manders
Deurne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant