Afbeelding

Eerst dit, dan dat.

Algemeen 506 keer gelezen

Ik ben geen geweldige kok, laat dat duidelijk zijn. Integendeel zelfs; mij lukt het met gemak theewater aan te laten branden en antiaanbaklagen bieden mij geen enkele garantie tegen keihard aangekoekte pannen. Nee, wat kokkerellen betreft ben ik eerder een koekenbakker dan een keukenprins, om maar even in het culinaire jargon te blijven. 

Vandaar dat ik me, in de zeldzame gevallen dat ik iets klaar meen te moeten maken wat ik nog niet ken, altijd precies vasthoud aan recepten en voorschriften op zakjes en potjes. Wat me dan wel verbaast is dat zo gehamerd wordt op de volgorde waarin je zaken aanpakt. Oké, bij het smeren van een boterham snap ik dat het slimmer is eerst de boter en daarna pas de hagelslag erop te doen, maar zelfs bij het bij onder mekaar husselen van stamppot lijkt het dus enorm belangrijk te zijn wanneer je er wat bij dondert. Gelukkig zijn er ook recepten waarin die ordening er niet toe doet en waarbij zelfs een keukenkneuteraar als ik niet de mist in kan gaan. 

Koffie met suiker en melk bijvoorbeeld, daar maakt de opeenvolging geen moer uit. Maar aan die tegeltjeswijsheid heb ik dan als zwartdrinker weer weinig. Maar goed, als je er even over na gaat denken zijn er in het dagelijks leven nog meer zaken die simpel lijken maar waarin de volgorde zwaarwegend is. Stoppen met fietsen en afstappen bijvoorbeeld. Kijk, daar stond u eigenlijk nooit bij stil toch? (In dit geval duidelijk beter van wel dus). Of een snelweg oversteken en daarna pas links, rechts en nog een keer links kijken. Dat wordt niet alleen dringend afgeraden door Veilig Verkeer Nederland maar het blijkt zelfs akelig ongezond te kunnen zijn. 

Gelukkig zijn er ook voorbeelden met minder dramatische gevolgen. Een foto knippen en daarna pas de dop van de lens peuteren is weliswaar niet slim maar normaliter geen halszaak. Of ongegeneerd in je neus peuteren en daarna pas kijken of iemand het gezien heeft. De consequenties zijn meestal te overzien, maar het kan wel zomaar akelig gênant wezen natuurlijk. Eerst goed om u heen kijken dus, bij de volgende diepgravende expeditie. Het ga u bijzonder en mij ook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant