(Archieffoto: Hein van Bakel)
(Archieffoto: Hein van Bakel)

Lezers schrijven: gratis reactie

Algemeen 1.073 keer gelezen

Ik las in het Weekblad voor Deurne van vorige week (8 mei) het ingezonden stuk van Christ Manders met de titel Gratis onderzoek. Ook na drie keer lezen werd me niet duidelijk welk onderzoek dit was. Ongetwijfeld ligt dit aan mij. Volgens mij ging het in het stukje over het betaald parkeren dat in januari van dit jaar afgeschaft is. 

Volgens de briefschrijver is het betaald parkeren destijds ingevoerd om de gemeentekas te spekken. Maar ook hoorde de briefschrijver onlangs dat toen juist de winkeliers om betaald parkeren gevraagd zouden hebben. Wie deze nonsens beweerde wordt uit het stuk, dat in zijn geheel weinig samenhang vertoont, niet duidelijk. Jammer, gemiste kans. Ook de stelling dat de winkelfunctie voor de regio die Deurne had om zeep is gebracht door het betaald parkeren wordt nergens onderbouwd. En voor de aanname dat er nu voldoende parkeerplaatsen zijn omdat het ondernemersklimaat de nek is omgedraaid geeft de pro deo onderzoeker ook geen enkel argument. Dat de vrijgekomen parkeerplaatsen vooral bezet worden door ambtenaren lijkt me uit de lucht gegrepen en ook nu weer is er geen sprake van enige feitelijke onderbouwing. 

Een punt van herkenning heb ik wel met de constatering dat de weekmarkt een sta-in- de-weg is. Uit eigen ervaring weet ik dat het bij mooi weer op vrijdag een ramp is om op een van de terrassen die de Markt omgorden te vertoeven. Noodgedwongen ben je veroordeeld tot tegen het zeildoek van de kramen kijken. Zou het een idee zijn om de kramen om te draaien richting terrassen en wellicht een aantal kramen te verplaatsen naar de straten die op de Markt uitkomen, en die zich daarvoor lenen, zodat de weekmarkt een meer open karakter krijgt? 

Nu is de weekmarkt een gesloten oester die zijn parel angstvallig verborgen houdt. Het openen van die oester zal de terrassers zeker deugd doen en een aanzuigende werking hebben voor ons prachtig en bruisend dorpshart. Een doorgang voor voetgangers en fietsers, voor het huis voor de samenleving door, zal de doorstroom bevorderen, alsmede de toegang tot het voormalige gemeentehuis vereenvoudigen. Het spreekt voor zich dat de fietsers te gast zijn en het met volle vaart op fatbikes door Deurnes’ hart scheuren is uiteraard not done. Een tijd stringent handhaven, eventueel met gevoelige financiële boetes of stokslagen (nee, die stokslagen zijn een grapje), zorgt ervoor dat de scheurneuzen zich na verloop van tijd gaan voegen naar deze redelijke maatregel. Doch dit terzijde. Terug weer naar het gratis onderzoek. 

Ik neem aan dat de briefschrijver een grapje maakt over de treinen die vanuit plaatsen zonder treinstation (Bakel, Gemert, Someren en Asten) aanmeren op Deurne centraal. Briefschrijver suggereert ook nog dat een bezoek aan Deurne per auto of openbaar vervoer een Keulse reis is. Iedereen die binnen een straal van dertig kilometer van het Deurnese dorpshart woont weet dat dit op gespannen voet met de waarheid staat. 

Het gratis onderzoek, ongetwijfeld met de beste bedoelingen verricht, is niet bruikbaar omdat elke feitelijke onderbouwing ontbreekt en geschraagd wordt met onbewijsbare aannames. Wellicht dat een onderzoek door een gerenommeerd bureau meer licht kan werpen op de kwestie. Dat zal ongetwijfeld geld kosten, maar dan heb je wél wat…

Marcel Koolen, Deurne 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant