Michel Lintermans en Jip Dohmen van Coöperatie Stationspark tijdens de uitreiking van de Britse treinprijzen.
Michel Lintermans en Jip Dohmen van Coöperatie Stationspark tijdens de uitreiking van de Britse treinprijzen.

Station Deurne en Michel Lintermans hengelen weer Britse prijzen binnen

Algemeen 507 keer gelezen

DEURNE/SWANSEA - Tijdens de uitreiking van de Britse Community Rail Awards in Swansea vorige week maandag is het treinstation in Deurne wederom in de prijzen gevallen. In de categorie ‘meest maatschappelijke betrokken station’ werd zilver behaald. Daarnaast ontving Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark Deurne nog een persoonlijke prijs. 

door Bram Vannisselroij

Lintermans en Jip Dohmen reisden de zaterdag voor de uitreiking naar Londen om daarna (uiteraard) met de trein het laatste stuk naar Wales af te leggen. In Swansea stond maandagavond een heuse gala-avond op het programma tijdens de uitreiking van de Community Rail Awards met meer dan 400 gasten. Van de 180 inzendingen gingen er uiteindelijk 19 met een prijs naar huis. “We wisten al enkele maanden dat we genomineerd waren. Dat we daadwerkelijk in de prijzen vielen als Nederlands station is heel bijzonder”, aldus Lintermans. 

De jury was lovend over de transformatie van het stationsgebied in Deurne. “De groep heeft een indrukwekkend scala aan initiatieven opgezet op hun station - waaronder een fietsenservicepunt, een gemeenschapstuin, kunstwerken, een boekenruil en een Fairtrade-cateringfaciliteit.” Ook de maatschappelijke betrokkenheid kon de jury bekoren. Stationspark Deurne is stageplek voor zowel de Korenaer Deurne als Bijzonder Jeugdwerk en ook is er een samenwerking met ORO. 

Lintermans is druk bezig om zijn ideeën landelijk uit te rollen. Vorig jaar kende het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie van 120.000 euro toe aan de Vereniging Station Lokaal. Op 35 stations door heel Nederland zijn er al maatschappelijk initiatieven op touw gezet. Zo is er in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge een Taalcafé, in Horst-Sevenum een bed and breakfast en in Krabbendijke huist een kunstatelier op het station. Voor zijn inzet als pionier op dit gebied in Nederland ontving Lintermans in Swansea een onderscheiding. 

In Deurne blijft de Coöperatie Stationspark zich inzetten om het stationsgebied te verfraaien. Zo werd er in september een spellentafel geplaatst. Reizigers die moeten wachten op de trein of de bus kunnen daarop schaken, dammen of een potje Mens erger je niet spelen. “Daarnaast blijven we vergroenen. Zo hebben we onlangs in samenwerking met stichting Boombelijd 400 bomen uitgedeeld aan inwoners van Deurne en ook hebben we samen met leerlingen van de Tijl Uilenspiegel bomen gepland aan de Florijn”, besluit Lintermans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant