Jamie Janga uit Deurne staat op 18 mei in de finale van Miss Curve Nederland. (Foto: Hein van Bakel)
Jamie Janga uit Deurne staat op 18 mei in de finale van Miss Curve Nederland. (Foto: Hein van Bakel)

Jamie uit Deurne dringt door tot finale Miss Curve Nederland

Algemeen 2.425 keer gelezen

DEURNE - Jamie Janga uit Deurne werd vorig jaar gevraagd om mee te doen aan een missverkiezing voor dames met een maatje meer. Eerst dacht ze dat de uitnodiging nep was, maar dit bleek niet het geval. Op de casting wist Jamie te imponeren en een plekje in de finale te bemachtigen. In mei gaat ze de strijd aan met 16 andere finalisten in haar categorie. De winnaar mag Nederland vertegenwoordigen in Amerika. “Meedoen is voor mij al een overwinning.” 

door Bram Vannisselroij

Al enkele jaren is Jamie actief op TikTok. Op het platform post ze vooral filmpjes waarin ze plussize kleding laat zien. Inmiddels heeft ze ruim 5200 volgers en ook bedrijven weten haar steeds beter te vinden. “Ik wil laten zien dat vrouwen met een maatje meer of minder er ook prachtig uit kunnen zien. Niet iedereen hoeft een maatje 36 te zijn. De maatschappij vraagt steeds meer van mensen, maar het begint allemaal bij zelfliefde”, legt de Deurnese uit. In het begin kon ze ermee zitten als ze kritiek kreeg. “Tegenwoordig heb ik een dikke huid ontwikkeld. Daarnaast ze klikken op de filmpjes dus ze kiezen er zelf voor om te kijken. Haters make me famous”, voegt ze er lachend aan toe. 

Van de missverkiezing Miss Curve Nederland had ze tot enkele maanden geleden nog nooit gehoord. Hoe ze haar precies gescout hebben weet ze tot op de dag van vandaag nog steeds niet precies. In februari vond de casting in Emmeloord plaats, waarin de deelnemers zich probeerden te plaatsen voor de finale in mei in diezelfde stad. Drie onderdelen stonden er op het programma. Een voorstelronde, een badpakronde en er moest een Engelse vraag worden beantwoord. Bij het eerste onderdeel kwam Jamie weer met beide voeten op aarde. “Ik dacht echt dat ik het verknald had. Mijn stem klonk anders dan normaal en het liep gewoon niet. Het is een mooie dag maar hier eindigt het dacht ik.” 

In de badpakronde wist ze de acht juryleden voor zich te winnen. Voor de Engelse vraag had ze zich flink ingelezen. Ze had verwacht dat ze iets over het nieuws gingen vragen. Sinds de coronapandemie en de oorlogen in Oekraïne en Israël, volgt ze dit maar mondjesmaat. Uiteindelijk volgde er geen Engelse vraag over wereldvrede, maar alleen de drie woorden wat maakt jou uniek? Haar ogen beginnen te twinkelen als ze eraan terugdenkt. “Dat had ik totaal niet verwacht en hier kan ik wel iets mee dacht ik.” 

Na afloop moest ze nog even wachten op de uitslag voor het verlossende woord. “Het voelde echt als een eeuwigheid en toen ik hoorde dat ik door was naar de finale moest ik huilen. Alle spanning kwam eruit.” De ogen zijn nu gericht op de finale op 18 mei. Stilzitten is er niet bij voor Jamie. Wekelijks zijn er catwalktrainingen, groepsactiviteiten en presentaties. Daarnaast zamelt ze geld in voor het goede doel genaamd Thania Lawrence. Dit alles combineert ze met een baan in de zorg. 

Het is flink zoeken naar de balans geeft Jamie toe. Voor de finale aast ze nog op haar droomjurk. “Die had ik eigenlijk gevonden bij Koonings in Deurne, maar deze bleek uiteindelijk buiten mijn budget.” Het is niet altijd makkelijk voor dames met een maatje meer om trendy kleding te vinden en dit geldt uiteraard ook voor een avondjurk. “De zoektocht duurt dus nog even voort”, lacht Jamie. Dat ze het zo ver heeft geschopt maakt haar trots. Jamie heeft last van faalangst en om dan zo in de schijnwerpers te staan is al een overwinning op zich. “Ik ben van nature heel sociaal, maar voor een groep praten kan ik niet, dan klap ik dicht. In Emmeloord zitten er naast de juryleden, partners en sponsoren ook nog eens honderden mensen publiek, maar ik kijk er enorm naar uit.” 

Stemmen op Jamie kan door vóór 18 mei een sms te sturen naar 7733 met de tekst: Vote MCN Jamie. Dit kost 1,10 euro per bevestigde sms.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant