De kinderen leren hoe het eraan toe gaat bij Holten's molen in Deurne. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De kinderen leren hoe het eraan toe gaat bij Holten's molen in Deurne. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Educatieproject bij Holen’s molen van start

Algemeen 605 keer gelezen

DEURNE - Voor jonge leerlingen van de basisscholen van regio Deurne start na carnaval op dinsdag 20 februari het educatieproject Muis Jan op de Molen. Het project wordt georganiseerd samen met de cultuurcoach van Leef Deurne. Er komen 721 leerlingen van de groepen 1,2,3 en 4 naar Holten’s molen in Deurne.

Ze hebben het boek van Muis Jan gelezen en komen om met eigen ogen te zien wat hij bij zijn bezoek aan de molen heeft meegemaakt. De leerlingen weten dat het voor hem allemaal zo spannend was, dat hij nog geen antwoord op al zijn vragen over de molen heeft. Die vragen proberen de kinderen voor hem beantwoord te krijgen. Dan kan Muis Jan tegen z’n vriendinnetje zeggen, dat hij nu echt alles, maar dan ook alles weet. Voor de vrijwilligers van Holten’s Molen is het een hele klus. Er is begeleiding nodig voor de groepen. Er moet op de veiligheid gelet worden, want al lijken de wieken op een klimrek, ze zijn het natuurlijk niet. Het is voor de leerlingen bijzonder dat de molen draait, maar ook dat moet wel iemand doen, net als olie slaan, malen, zagen en iets uitleggen over de winkel. Een ander heikel punt is veilig parkeren rondom de molen.

Vooraf moest er ook veel gedaan worden. Zo waren er niet genoeg stoelen in de molen en daarom zijn er bankjes gemaakt. Opvouwbaar, dat wel. Want er is in de molen altijd te weinig ruimte.

Heel belangrijk is het educatiemateriaal. Daar zijn een aantal dingen voor aangeschaft zoals een kleine maalstoel. Maar er zijn ook materialen zelf bedacht en gemaakt.

Zoals kleine raderen, waarmee de leerlingen een voortgezette beweging kunnen maken.

Dit jaar hebben molenvrijwilliger Ronald en zijn broer Guus zichzelf overtroffen met het maken van het mechanische deel van de molen in het klein. Het betreft een uniek model. Zo kunnen de leerlingen zien hoe de kracht van de wind, via de wieken allerlei molentaken mogelijk maakt. Wat educatie betreft, heeft Holten’s Molen hiermee een regionale functie. 

Molenaars, molenvrijwilligers, of begeleiders van kinderen uit de regio, die er eens aan mee willen doen, zijn van harte welkom. Een afspraak maken kan bij Charles de Theije via het emailadres charlesdetheije@hetnet.nl. “De kinderen die nu op bezoek komen, worden straks misschien de nieuwe molenaars of vrijwilligers op een molen of bij een ander cultureel erfgoed”, aldus de medewerkers van de molen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant