Afbeelding

Lezers schrijven: Museum M’n Hökske moet behouden blijven

Algemeen 894 keer gelezen

In de gemeente Deurne hebben we een aantal musea zoals Techniek met ‘n Ziel in Neerkant, het heemhuis in Deurne, De Wieger, Holten’s Molen, het Toon Kortoomspark en wellicht vergeet ik er een paar. En het belangrijkste museum dreigt te verdwijnen, museum M’n Hökske in Zeilberg. 

Thea Mansvelders is al op leeftijd, ondanks dat ik denk dat zij het eeuwige leven heeft. Toch zal er een moment komen dat zij dit prachtige museum zal moeten verlaten. Heel mooi vond ik de noodkreet in de krant van de kleindochter van Thea. Deze kleindochter is realistisch genoeg om te weten dat er een oplossing moet komen, voor de spullen welke Thea in de loop der jaren heeft verzameld. 

De gemeenschap groot Deurne mag niet laten gebeuren dat de verzameling gaat verdwijnen. Daarvoor is het te uniek en te interessant voor het nageslacht. Hier dient iets te gebeuren, en dan kijk ik in eerste instantie naar de gemeente, welke mogelijkheden en middelen heeft om dit te realiseren. 

Wellicht kan een van de bestaande musea ruimte inrichten om de collectie op te nemen, eventueel met financiële steun van de plaatselijke overheid en met de inzet van vrijwilligers. Wie neemt dit op als dit echt aan de orde komt? Ik ben benieuwd. En ik hoop eigenlijk dat Thea hier nog jaren mee door kan gaan op haar vertrouwde plek, namelijk bij haar thuis.

Trouwens, de collectie van Thea in Zeilberg zou iedere Deurnenaar zeker eens moeten gaan bekijken.

Piet Verhaegh
Deurne

Uit de krant