Om het onderwijs mogelijk te blijven maken is de stichting op zoek naar sponsoren.
Om het onderwijs mogelijk te blijven maken is de stichting op zoek naar sponsoren.

‘Het mooiste wat je een kind kunt geven is een kans’

Algemeen 290 keer gelezen

DEURNE - Sinds 2015 bouwt de Deurnese stichting The Future Gambia aan een school in het dorpje Madiana in Gambia. In 2019 konden de eerste twee kleuterklassen starten. In 2022 kunnen de kinderen ook naar de basisschool. Vanaf oktober gaan er 210 kinderen naar school. Om het onderwijs te kunnen blijven verzorgen is de stichting op zoek naar sponsoren en daarom wordt er zaterdag een informatie- en bedankmiddag georganiseerd in ‘t Hofke van Marijke in Deurne.

De stichting is opgericht door Joop en Wilma Martens uit Deurne en Marieke Koudijs-Martens uit Helmond. Zij maakte in 2010 voor het eerst kennis met het Afrikaanse land. Meteen werden ze getroffen door de gastvrijheid, de vriendelijkheid, maar ook zeker de armoede. “Het was een complete cultuurschok. De eerste keer hebben we veel geleerd van onze gids Musa Sanneh. Hij bracht ons naar plekken in het achterland, waar de mensen bijna geheel afgesloten zijn van de bewoonde wereld. We hebben gezien hoe hard de mensen moeten werken om minimaal 1 maaltijd per dag te hebben. 62 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en moet rondkomen met 1 euro per dag”, vertelt Wilma. 

Bij hun derde reis werden ze geconfronteerd met de dreigende sluiting van een basisschool in het dorpje Sanchaba. Het aantal leerlingen per klaslokaal overschreed het maximale aantal, vastgesteld door het ministerie van onderwijs. Wanneer er twee klaslokalen bijgebouwd zouden worden zou de school open mogen blijven. “Met deze informatie keerden we huiswaarts en hebben een plan van aanpak gemaakt en zijn direct aan de slag gegaan. Met behulp van sponsorlopen op diverse basisscholen in Deurne en sponsoring door enkele verenigingen en door het mogen ontvangen van diverse giften hebben we het voor deze kinderen mogelijk kunnen maken om onderwijs te kunnen blijven volgen. In juni 2013 was het zover, de 2 nieuwe lokalen werden geopend. We hadden ons doel bereikt. De school bleef open!” 

Op een van de reizen kwamen Joop en Wilma terecht in het afgelegen dorpje Madiana. Een mooi dorp, maar ook een dorp waar heel veel kinderen zijn, maar te weinig scholen. Er was sterk behoefte aan nog een school om nog meer kinderen onderwijs te kunnen geven. Uiteindelijk heeft dit voor de stichting geleid tot het aankopen van 2700 m2 grond om daar klaslokalen te bouwen waar 200 tot 250 kinderen naar toe kunnen. Er staan nu acht klaslokalen, een directeurskantoor, toiletten een bantaba waar de kinderen even lekker in de schaduw kunnen zitten. Ook is er stromend water, gedeeltelijk elektriciteit en een wachtershuisje voor de bewaking. Het geheel is ommuurd om de dieren buiten te houden. Om de continuïteit van de school te kunnen garanderen en om een aantal kinderen die niet gesponsord worden toch een kans in hun leven te geven zoekt de stichting naar meer sponsoren. Door het doneren kan een kind minimaal 3 jaar goed onderwijs volgen, waarbij alle leermiddelen, uniformen en de leraren worden betaald. 

“Dit kan al voor 105 euro in 3 jaar. Dit is 35 euro per jaar of 3 jaar lang 3 euro per maand. Wij als stichting zorgen dat de juiste middelen worden aangeschaft en gebruikt worden. Sponsoren krijgen minimaal twee keer per jaar de schoolcijfers van het kind. Ook zorgen we voor foto’s van het kind.” Zaterdag vindt de informatie- en bedankmiddag van 16.00 uur tot 20.00 uur plaats in ‘t Hofke van Marijke. Iedereen die geïnteresseerd is in wat de stichting doet kan deze middag bijwonen. Aanmelden kan door te bellen naar 06-12115576 of 06-25373988 of stuur een e-mail naar joopwilma@kpnmail.nl. 

Uit de krant

Uit de krant