Yvonne, Petra en Dorethe kwamen na een lange reis aan op de eindbestemming in het Zuid-Spaanse Torrox.
Yvonne, Petra en Dorethe kwamen na een lange reis aan op de eindbestemming in het Zuid-Spaanse Torrox.

Petra maakt na ziekte haar droomreis

Algemeen 2.219 keer gelezen

HELENAVEEN - Het leven van Petra Penninx stond in 2019 volledig op zijn kop toen ze van de dokter de te horen kreeg dat ze darmkanker had. Het bracht veel onzekerheden mee, maar wat ze wel wist is dat ze nog een keer een toertocht met haar motor wil maken door Europa. In september kwam het er eindelijk van. Inmiddels volledig kankervrij  stapte ze samen met haar maatjes op de motor voor een avontuur van 2715 kilometer.

Als ze drie jaar geleden het zware traject van chemo’s en bestralingen ingaat zorgt dit voor een moment van reflectie op haar leven. “Wat wil ik eigenlijk?”, is een vraag die ze zichzelf stelt. Een reis door Europa staat hoog op het lijstje van de fervente motorliefhebster. In eerste instantie vat ze het plan op om in haar eentje het avontuur aan te gaan, maar dat vindt haar man geen goed idee. Dorethe Verhoeven en Yvonne Janssen, ook lid van Motorclub The Freewheelers Helenaveen besluiten mee op reis te gaan. 

Op 18 september vertrekt het drietal naar het Zuid-Spaanse Torrox, waar Yvonne een vakantiehuis heeft. Ze vermijden zo veel mogelijk de snelweg en dit brengt ze in de mooiste, verlaten gehuchten in Frankrijk en Spanje. Als ze in een klein Frans plaatsje hun helm afdoen bij een tussenstop is de verbazing groot bij de lokale kapper als hij ziet dat het hier drie dames betreft. Spontaan nodigt de coiffeur ze uit voor een kop koffie. Dorethe: “We hadden vooraf losjes afgesproken hoe we zouden rijden, maar we hadden geen vast schema of aantal kilometer dat we dagelijks wilden afleggen. Dat zorgde ervoor dat het erg relaxt was. Het gaf een gevoel van vrijheid.” 

Tijdens de reis wordt er veel gelachen, maar er is ook tijd voor indringende gesprekken. Over haar ziekte gaat het niet. “Ze heeft dat afgesloten en een plekje gegeven”, denkt Dorethe. Als ze ergens in Spanje rijden worden de emoties Petra te veel en ze onderbreken kortstondig de reis. “Ze werd opeens emotioneel, maar het was meer uit blijdschap en dankbaarheid dat ze deze reis mocht maken”, vertelt Yvonne. 

De motoren rijden verder naar het zuiden over soms onherbergzame geitenpaadjes naar het zuiden langs idyllische landschappen met olijfgaarden en wijnvelden. Eenmaal aangekomen in Baskenland barst het drietal van de honger. Gelukkig voor hen is er een klein restaurantje in de wijde omgeving waar ze wat kunnen eten. Het enige nadeel is dat ze in Spanje niet voor 21.00 uur aanschuiven. “We barstten echt van de honger. Toen zijn we eerst maar wat bier gaan drinken.” Als ze ‘s avonds eindelijk bestellen is de teleurstelling groot als de Spaanse ober een piepklein stukje vis serveert. “Toen dacht ik wel even: is er geen McDonalds in de buurt?”, lacht Dorethe. 

De vrouwen vermaken zich prima en bezoeken de molen van Don Quichot, Pamplona en studentenstad Soria. In de middag is het borreltijd en Yvonne leert tijdens de roadtrip zelfs whisky drinken. Ook zijn er enkele hachelijke momenten. Zo is Petra in Frankrijk even vermist als ze een verkeerde afslag neemt. In gedachten verzonken rijdt ze nog een flink eind door. Gelukkig wordt Petra na een half uur herenigd met haar reisgenoten. Dit gebeurt een paar dagen later niet met haar telefoon die ze op haar motor heeft laten liggen. Niet lang nadat ze vertrokken is bij het tankstation mist ze haar telefoon. Helaas is het al te laat; als ze bij het tankstation arriveren is er geen spoor van haar mobieltje. Het personeel van het tankstation verwijst haar door naar de Guardia Civil een flink eind verderop. De Spaanse politie rukt met 10 agenten uit naar het tankstation, maar ook zij kunnen haar niet helpen. 

Na een emotionele reis van acht dagen arriveren ze op het eindpunt waar ze nog enkele uitstapjes ondernemen onder andere naar Het Balkon van Europa. De mannen zijn inmiddels vanuit Nederland overgekomen. De reis en een rugzak vol herinneringen smaakt naar meer want het drietal is van plan om er vaker op uit te trekken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant