Wethouder Tom Oomen in gesprek met ervaringsdeskundige Leo van Rijt op NS-Deurne. (Foto: Wim Dorsers)
Wethouder Tom Oomen in gesprek met ervaringsdeskundige Leo van Rijt op NS-Deurne. (Foto: Wim Dorsers)

Wethouder Oomen maakt treinreis tijdens Dag van de Witte Stok

Algemeen 1.228 keer gelezen

DEURNE - De internationale Dag van de Witte Stok stond afgelopen zaterdag op de kalender. Dit is een actiedag waarbij elk jaar aandacht wordt gevraagd voor mensen met een visuele beperking en is bedoeld om goedzienden te vragen rekening te houden met slechtziende en blinde mensen. Dit jaar had de Oogvereniging gekozen voor een estafetteactie via het spoor. Wethouder Tom Oomen ging de uitdaging aan en ging met een simulatiebril mee op reis.

De tocht bestond uit het reizen met de trein inclusief het lopen van een ervaringsroute op een aantal treinstations. NS-stations zijn inmiddels in heel Nederland voorzien van geleide-lijnen en markeringen om blinden en slechtzienden te helpen hun weg te vinden. Dat in tegenstelling tot veel gemeenten, waar de toegankelijkheid buiten het NS-station vaak minder goed is geregeld. 

Het is lastig voor mensen die weinig of niets zien die net als elk ander graag tijdig de juiste bus of taxi willen bereiken. Oogvereniging Noord-Brabant greep deze gelegenheid aan om een aantal Brabantse wethouders uit te nodigen om met een ervaringsdeskundige met de trein te reizen. Ze gingen geblindeerd op pad met behulp van een simulatiebril en tasten naar de juiste route met een witte stok. Het doel was om hen zelf te laten ervaren met welke situaties mensen met een visuele beperking dagelijks te maken krijgen. 

Eén van de genodigden was de Deurnese wethouder Willy van de Berg, die vanwege ziekte werd vervangen door collega-wethouder Tom Oomen. Hij was gekoppeld aan ervaringsdeskundige Leo van Rijt die door de oogziekte Retinitis Pigmentosa geleidelijk maatschappelijk blind is geworden. Vanaf de start was het zoeken naar de in- en uitcheckpoortjes en naar een zitplaats in de intercity naar Eindhoven. 

Op station Helmond stapte wethouder Harrie Van Dijk van de gemeente Helmond op, met ervaringsdeskundige Hans Kuijten. De uitdaging werd vervolgd op het perron van Eindhoven Centraal om lopend met een witte stok de stationshal aan de centrumzijde te bereiken. Een voorzichtige route over de ribbel-lijnen volgde met het uitchecken bij de poortjes. In de stationshal aangekomen werden de wethouders van Deurne en Helmond ontvangen door voorzitter Johan Camps van de Oogvereniging Noord-Brabant. Aan de deelnemende wethouders was het de opdracht om het estafettetreintraject vanaf Eindhoven te vervolgen naar Tilburg en via ‘s-Hertogenbosch rond de klok van 14:00 uur op Utrecht Centraal aan te komen. Dit was het eindpunt waar alle provinciale delegaties werden ontvangen door de Oogvereniging en de internationale Dag van de Witte Stok werd afgesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant