De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer.
De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer.

Beschuit met muisjes in de Mariapeel

Algemeen 346 keer gelezen

REGIO - Het is weer een drukte van jewelste bij de kudde Nederlandse landgeiten. In april zijn er maar liefst 77 lammetjes geboren in de Mariapeel. De moeders en lammeren maken het goed. Iedereen kan op woensdag 25 mei van 14:00 uur tot 16:00 uur op kraamvisite. Je kan de lammetjes komen bewonderen en aaien, een beschuit met muisjes eten en vragen stellen aan de boswachter.

De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer. De geiten en bokken eten gras en jonge boompjes, zodat het gebied niet dicht groeit. Een soort natuurlijke grasmaaiers dus. Ook zijn de geiten lid van het stamboek, dat wil zeggen dat ze bijdragen aan het in stand houden van dit oer-Hollandse ras. Om de twee jaar wordt er met grote zorg een geschikte bok gekozen. De bok logeert dan een aantal weken bij de kudde geiten, waarna er na vier maanden lammetjes worden geboren. 

In totaal zijn er 77 lammetjes geboren van 39 moeder geiten: 38 bokjes en 39 geitjes. Alle lammetjes krijgen een naam met dezelfde letter, dat wordt elk jaar bepaald door het stamboek. Dit jaar was de letter B aan de beurt. De boswachter is creatief aan de slag geweest met het bedenken van namen: Bobbie, Brownie, Betsie, Bo, Britt, Betje, Bep. Britney, Bono, Bas, Babs, Bella, Bob, Bibi, Betty, Bert, Beer, Bliksem… 

Vanaf donderdag 19 mei is ook de rode wandelroute weer open in de Mariapeel. Soms staan de geiten met de lammetjes bij de stal, soms staan ze op de wei. Kom je naar de geitjes kijken, blijf dan rustig en houd honden aan de lijn. Op woensdag 25 mei van 14:00 uur tot 16:00 uur organiseert Staatsbosbeheer een ‘kraamvisite’ in de Mariapeel bij de Schaapskooi Pauls Koije. De boswachters zorgen voor beschuit met muisjes en wat lekkers te drinken. Ook kan je natuurlijk de lammetjes bewonderen en aaien. Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de parkeerplaats bij het Biologisch Station (adres Kamp Helenaveen, Helenaveen). 

Uit de krant