In Zeilberg wordt op de eerste zondag van mei Cornelius vereerd. (Archieffoto: Hein van Bakel)
In Zeilberg wordt op de eerste zondag van mei Cornelius vereerd. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Cornelius-openluchtmis kan eindelijk doorgaan

Algemeen 451 keer gelezen

ZEILBERG – Cornelius Genootschap Zeilberg organiseert op zondag 1 mei om 10.30 uur na drie jaar weer een Cornelius-openluchtmis. De mis vindt plaats bij de Corneliuswegkapel op de hoek van de Beatrixstraat en Griendtsveenseweg in Zeilberg-Deurne. De dienst heeft als thema ‘dankbaarheid’ en ook wordt stilgestaan bij corona en de oorlog in Oekraïne. Verder is er een kinderzegening.

Asten en Deurne hebben beiden een bedevaartsoord binnen hun gemeentegrenzen. In de maand mei staat Ommel bekend om de Mariaverering en in Zeilberg wordt op de eerste zondag van mei Cornelius al meer dan 100 jaar vereerd. De gehele maand mei kan men binnen lopen in de kerk van Ommel. In Zeilberg ging de kerk jaren geleden al dicht, en is er maar één dag per jaar om de Cornelius openluchtmis met speciale kinderzegening bij te wonen. Onder de bomen van Boertjes bos waar de Corneliuswegkapel staat kan men in stilte tot bezinning komen en verbondenheid ervaren, dankbaar zijn en vragen om hulp en/of genezing, overleden familieleden en vrienden herdenken. Na afloop zal er nog een erelidmaatschap worden toegekend aan een persoon die zich jaren heeft ingezet op meerdere vrijwilligersfronten in Deurne. 

“De westerse moderne mens is steeds minder religieus, maar er is en blijft altijd behoefte aan spiritualiteit. Niet alleen als we op vakantie zijn maar ook door het gehele jaar heen worden er nog heel veel kaarsjes gebrand, bijvoorbeeld bij het afleggen van examens of als naasten ziek zijn. Bij een bedevaart zoals in Zeilberg krijgt eenieder de kans om in rust van de sfeer te genieten zonder dat je per se gelovig moet zijn”, laat de organisatie weten. 

Sint Cornelius was een martelaar en paus en is een speciale beschermheilige van kinderen tegen allerlei kinderziektes. Cornelius wordt aangeroepen door jonge ouders met een kinderwens, voor een voorspoedige gezondheid en opgroeien van hun kinderen. Ook wordt er steun bij Cornelius gevraagd tegen kinderstuipen, epilepsie, kramp, zenuw-, oor- en oogkwalen, tegen jicht, reumatische aandoeningen, zenuwtrekken en zenuwziekten; verder tegen kinkhoest, koorts en oorpijn. Sint Cornelius voorspraak wordt ook ingeroepen tegen verlamming en tegen een plotselinge dood. Tevens is Sint Cornelius een speciale beschermheilige van het gehoornd vee. Het aanmelden voor misintenties voor overleden dierbare/vrienden kan gratis door een mail te sturen naar cornelius.genootschap.zeilberg@gmail.com of stuur een brief naar Kranenmortelweg 1 5753 RG Deurne of Stationsstraat 6b, 5751 HE Deurne.        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant