De geluidswand aan de Amstel voor het huis van Pieter Veldhuijzen en Vera Peters. (Foto: Hein van Bakel)
De geluidswand aan de Amstel voor het huis van Pieter Veldhuijzen en Vera Peters. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

‘We zijn compleet radeloos’

Algemeen 2.003 keer gelezen

DEURNE - Pieter Veldhuijzen en Vera Peters uit Deurne zijn ten einde raad. Sinds de plaatsing van een geluidswand naast het spoor aan de Amstel in 2018 hebben ze last van trillingen in huis. Het veroorzaakt volgens hen scheuren in de woning en de passerende treinen houden het echtpaar elke nacht wakker. “Vroeger hadden we nergens last van.”

Pieter en Vera wonen al vijfentwintig jaar pal naast het spoor aan de Amstel. Tot de komst van de geluidswand hadden ze geen last van de treinen. Het echtpaar heeft er inmiddels alles aan gedaan om de overlast tegen te gaan. Het plaatsen van dubbelglas, een speciale vloer en rolluiken haalden weinig uit. “’s Nachts tril ik bijna mijn bed uit en ga dan maar beneden zitten. Ik slaap hoogstens een paar uurtjes”, vertelt Vera geëmotioneerd. Het echtpaar maakte bezwaar bij de gemeente, maar kreeg nul op het rekest. Een gesprek met wethouder Helm Verhees leidde ook niet tot een oplossing. Daarna hoorden ze niks meer van de gemeente. Volgens Pieter hebben meer inwoners last van de geluidswand, maar om verschillende redenen maken die geen bezwaar. “Misschien denken ze dat hun huis dan minder waard wordt en blijven ze daarom stil.” 

Scheuren
Door het hele huis lopen grote en kleine scheuren. Op de bovenverdieping zijn de beschadigingen niet op twee handen te tellen. Het gebrek aan communicatie van de gemeente stoort Pieter en Vera enorm. “Het zit ons tot hier”, zegt ze als ze haar hand boven haar hoofd houdt. “Het hele huis kraakt als er treinen passeren. Ik kan mij een aardbeving herinneren in de jaren negentig. Dat gevoel hebben wij elke avond als er goederentreinen passeren.” Vorig jaar hebben Pieter en Vera een advocaat in de arm genomen. “Dat kost heel veel geld. We zijn compleet radeloos”, aldus Vera. Eerder werd er onderzoek gedaan naar de trillingen, maar dat is volgens het echtpaar meer een berekening dan dat er daadwerkelijk wordt gemeten. Als niet veel later een goederentrein passeert zijn de trillingen goed voelbaar in huis. Pieter en Vera weten niet wat ze nog meer kunnen doen om hun problemen kenbaar te maken. “Hopelijk melden zich meer mensen die last hebben van de geluidswand”, besluit Vera.

Problematiek bekend
Volgens een woordvoerder van de gemeente is de problematiek bekend. In verband met hoge geluidbelasting op de woningen door spoorverkeer is door ProRail de geluidswal geplaatst. Hiermee is voldaan aan de wet- en regelgeving voor spoorweglawaai op de woning. Sindsdien hebben de bewoners last van trillingshinder. “Helaas heeft de gemeente weinig zeggenschap over mogelijke oplossingen voor dit probleem. Hiervoor is de gemeente afhankelijk van ProRail. Op aandringen van wethouder Verhees heeft Prorail een trillingsonderzoek gedaan bij deze woning en is samen met de wethouder in gesprek gegaan met de bewoners. Daarnaast blijft de wethouder bij ProRail aandringen op een oplossing.”

Uit de krant