Afbeelding

Van onze partner - 5 tips om je auto tevreden te houden

Algemeen 86 keer gelezen

De komende maanden kunnen er gure winterse taferelen ontstaan. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je steevast op je auto kunt rekenen. Met deze 5 tips maak je je auto gelukkig én winterproof. Ook vertellen we hoe het in de winter zit met je auto verzekeren.

Wist je dat…

… schade door zwaar winterweer niet wordt vergoed als je een WA-verzekering hebt? Bij beperkt casco (WA+) en volledig casco (All Risk) wordt ruitschade en schade door hagel en storm wél gedekt.

1. Stap over naar winterbanden 

Haal die winterbanden maar uit de kofferbak, want hiermee ben je ook tijdens een horrorwinter veilig onderweg. Met winterbanden heb je niet alleen meer grip op een glad wegdek: ze zorgen ook voor een heel wat kortere remweg. Een makkelijke manier om je risico op ongelukken te verkleinen, dus.

2. Maak je ruiten vaker schoon

In de wintermaanden wordt je voorruit een stuk sneller vies. Dat komt onder meer door opspattend water en pekel. Maak daarom wat vaker je ruiten schoon. Zo heb je niet alleen beter zicht: het zorgt er ook voor dat ze minder snel beslaan. Check ook de ruitenwisservloeistof en vul deze bij als dat nodig is. Kies voor een antivriesvariant zodat de vloeistof niet kan bevriezen.

3. Smeer de rubbers in

Dichtgevroren deuren zijn nooit handig: zeker niet als je ‘s ochtend in alle haast de weg op moet. Gelukkig kun je dit voorkomen met een slim trucje: smeer de rubbers in met siliconenspray, talkpoeder of een lik vaseline. Zijn de deuren toch vastgevroren en krijg je ze alleen met een flinke ruk open? Duw dan eerst tegen de deur en trek deze daarna pas open. Het risico dat de rubbers scheuren is op die manier kleiner.

4. Vul de motorolie bij

Een motor die niet meer start is de schrik van elke bestuurder. Dit kan te maken hebben met het peil van de motorolie: staat dit te laag, dan zit er geen beweging meer in je wagen. Zorg daarom dat deze vloeistof voldoende bijgevuld is met een motorolievariant die geschikt is voor de winter. Kom je hier zelf niet uit? Laat dan je olie peilen en verversen bij de garage.

5. Check de koelvloeistof

De koelvloeistof in je motor moet ook goed op peil zijn. Op het reservoir kun je aflezen of dit zo is. Bij lage temperaturen kan de koelvloeistof bevriezen. Check daarom of er nog genoeg antivries in de vloeistof zit. Dit kun je meten met een antivriesmeter.

Uit de krant