Oud-journalist Erik Vink maakt zich al jaren zorgen om de werkzaamheden in de Peel. (Foto: Hein van Bakel)
Oud-journalist Erik Vink maakt zich al jaren zorgen om de werkzaamheden in de Peel. (Foto: Hein van Bakel)

Weerstand tegen werkzaamheden in de Peel groeit

Algemeen 1.296 keer gelezen

REGIO - De rigoureuze werkzaamheden die Staatsbosbeheer laat uitvoeren in de Peel roepen steeds meer weerstand op. Niet alleen inwoners en de dorpsraad van Helenaveen, maar ook verschillende actiegroepen verzetten zich. Erik Vink uit Deurne deed onlangs zelfs aangifte tegen Waterschap Aa en Maas en startte deze week een petitie.

door Bram Vannisselroij

De werkzaamheden zijn onderdeel van het miljoenenproject Life+ Peelvenen, waarbij de Peel natter moet worden gemaakt om nieuw hoogveen te vormen. Het waterschap ging onlangs in de fout toen het ter hoogte van de bajonetbocht in de Helenavaart in Helenaveen per ongeluk twee turfkanalen dempte. Deze moesten intact blijven, aangezien ze aangemerkt zijn als beschermd dorpsgezicht. Het leidde tot woedende reacties bij veel omwonenden en inwoners van Helenaveen. Het waterschap stuurde een excuusbrief en liet weten de kanalen te herstellen. 

Onrechtmatig

Een onafhankelijk bureau gaat in 2022 onderzoek doen hoe het kon gebeuren dat de veenkanalen ondanks een beschermde status toch zijn gedempt. Ook het onrechtmatig plaatsen van damwanden wordt onderzocht. De werkzaamheden zijn voorlopig stilgelegd. De dorpsraad van Helenaveen is er niet gerust op en denkt dat er nog meer fouten zijn gemaakt. Zo zouden er veel meer bomen zijn gekapt dan vooraf in het plan stond. Erik Vink ziet de ‘verwoesting’ van de Peel met lede ogen aan en besloot aangifte te doen. De oud-journalist maakt zich al jaren druk om het project, waarbij de Peel flink op de schop gaat. “Als ik in de Peel bij wijze van spreken een takje afbreek dan kan ik een boete krijgen, maar Staatsbosbeheer kan doen en laten wat het wil.” 

Aangifte

Vink denkt niet dat zijn aangifte veel stof doet opwaaien. “Ik werd direct doorverwezen naar de gemeente en de provincie. In een poging verdere verwoesting van de Peel te voorkomen ben ik daarom een petitie gestart.” Hiermee hoopt hij de minister van Landbouw te bewegen Staatsbosbeheer terug te fluiten. “Mocht dat niet lukken, dan wil ik de zorgen die de inwoners hebben kenbaar maken. Misschien hebben we dan ook een betere onderhandelingspositie en kunnen we meer zorgvuldigheid afdwingen bij de ‘herinrichting’ van het miljoenenproject dat de eventuele vorming van nieuw hoogveen laat prevaleren boven ons woon- en wandelgenot.” Voorstanders van het project verwijten Vink vaak dat hij geen deskundige of bioloog is. “Dat ben ik inderdaad niet, maar iedereen kan zien dat er zo weinig van de Peel overblijft. Ik liep aan de hand van mijn vader als klein jongetje al in de Peel, en nu bijna zeventig jaar later wandel ik er nog wekelijks.” 

Leek

Vink verdiept zich al jaren in de materie, maar volgens hem kan zelfs een leek zien dat het zo de verkeerde kant opgaat. “Alsof we elders natuur genoeg hebben, Griendtsveen en Helenaveen niet bestaan, en de huizen er tussenin mogen wegzakken in de blubber.” Vink begrijpt dat sommigen er andere standpunten op nahouden. “Werkgroep Behoud de Peel zag het destijds als beste optie, en ik moet ook bekennen dat ik dit niet had voorzien.” De petitie werd al bijna 800 keer ondertekend. “Niet alleen door mensen uit de regio, maar door heel Nederland stromen de steunbetuigingen binnen. Het laat zien dat het wel degelijk leeft”, besluit Vink. De petitie is hier te vinden.   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant