Volgens het bestuur van 't Hofke van Marijke is er geen vertrouwen meer in een samenwerking met Cratosvrienden.
Volgens het bestuur van 't Hofke van Marijke is er geen vertrouwen meer in een samenwerking met Cratosvrienden.

Stichting Cratosvrienden stopt na conflict met bestuur ‘t Hofke van Marijke

Algemeen 2.231 keer gelezen

SINT JOZEFPAROCHIE - De Kledingbank en Stichting Cratosvrienden houden op te bestaan per 1 februari 2022. Het nieuwe bestuur van ‘t Hofke van Marijke zegde afgelopen zomer eenzijdig de huur op en de stichting ziet er geen heil in om op een andere locatie in de gemeente Deurne opnieuw te beginnen. “Het ergste is dat we niet weten waarom.”

Het hoogopgelopen conflict ontstond afgelopen zomer toen het nieuwe bestuur van ‘t Hofke van Marijke onder aanvoering van voorzitter Farley Zuidema tijdens een kennismakingsgesprek de nieuwe koers voor het gemeenschapshuis uit de doeken deed. Hieruit bleek al snel dat er voor de Cratosvrienden geen plek meer is. 

De stichting, waar ook de Kledingbank deel van uitmaakt, helpt Deurnenaren die weinig te besteden hebben en organiseert onder andere bijeenkomsten voor mensen met dementie of autisme. Ook helpt ze inwoners met het invullen van formulieren en neemt daarmee de gemeente veel werk uit handen. Volgens Tonny van Berlo, voorzitter van de Cratosvrienden, lag er vanuit ‘t Hofke het verwijt van oneerlijke concurrentie doordat bij de Cratosvrienden koffie en thee geschonken wordt voor maar vijftig cent, terwijl bij ‘t Hofke 1,85 euro betaald moet worden. Volgens Van Berlo is dit nonsens. “Onze doelgroep heeft weinig te besteden en gaat niet naar ‘t Hofke. 

Van Berlo had lange tijd de hoop dat het conflict met de verhuurders uitgepraat zou worden, ondanks dat het bestuur van ‘t Hofke volgens hem herhaaldelijk gesprekken uitstelde. Intussen probeerden wethouders Helm Verhees en Marnix Schlösser de twee partijen nader tot elkaar te brengen. Vorige week zou er een ultieme verzoeningspoging plaatsvinden, maar die werd op het laatste moment afgezegd door het bestuur van het gemeenschapshuis. 

Van Berlo vermoedt dat er meer aan de hand is en dat niet alleen de prijs voor een kopje koffie de aanleiding is. “Het lijkt een vooropgezet plan, want inmiddels is al bekend dat er een nieuwe huurder is.” Van Berlo snapt dat een nieuw bestuur betekent dat er nieuwe regels komen. “Nieuwe heren, nieuwe wetten, zo werkt het nu eenmaal, dat snappen wij ook wel. Alleen willen we wel weten wat die nieuwe regels zijn. Het ergste is dat we niet weten waarom we niet meer welkom zijn.”

Zuidema erkent dat het bestuur geen verzoeningspoging meer wil, maar kan zich totaal niet vinden in de woorden van Van Berlo. “Het gaat echt niet alleen om de prijs van een kopje koffie. We hebben sinds januari meerdere gesprekken gevoerd met de Cratosvrienden, zelfs nog samen met het oude bestuur en een ambtenaar van de gemeente. Wij willen naar een toekomstbestendig gemeenschapshuis dat over vijf of tien jaar ook nog bestaat en daarom wilden we de regels herijken. Cratosvrienden kon zich niet vinden in onze nieuwe visie.” 

Volgens Zuidema zijn er daarnaast dingen voorgevallen die ervoor zorgden dat ze geen vertrouwen hebben in een verdere samenwerking. “Daarbij zijn we zeker niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn, zonder in detail te treden, meerdere redenen waarom Cratosvrienden hier niet meer past.” Toch betreurt Zuidema de gehele gang van zaken en hij wil er eigenlijk niet te veel woorden aan vuil maken. “Ik begrijp de frustratie vanuit de stichting. Deze zaak kent alleen maar verliezers. Ik vind het spijtig dat het zo gelopen is, want de stichting dient een nobel doel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant