De bibliotheek in het Cultuurcentrum in Deurne.
De bibliotheek in het Cultuurcentrum in Deurne.

Bibliotheek Deurne doet mee aan Nederland Leest

Algemeen 209 keer gelezen

DEURNE - In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek over één boek: Nederland Leest. Dit jaar is dat ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis. Deze moderne klassieker is voor leden vanaf achttien jaar van de bibliotheek vanaf 1 november gratis op te halen bij de vestiging in Deurne. 

Lezers moeten wel snel zijn want op is op. Bibliotheekleden kunnen het actieboek bovendien gratis als e-book of luisterboek downloaden via de online bibliotheek. Ben je geen lid van de bibliotheek? Schrijf je nu in en je krijgt het boek cadeau. Op scholen zullen de gesprekken gaan over ‘Katvis’ van Tjibbe Veldkamp. Nederland Leest Junior wordt alleen verspreid onder deelnemende scholen. Bibliotheekleden die benieuwd naar dit boek zijn of mee willen lezen met Nederland Leest Junior kunnen ook dit boek luisteren of lezen via de online bibliotheek.

‘Op scholen zullen de gesprekken gaan over ‘Katvis’ van Tjibbe Veldkamp’

Een boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat bibliotheekleden cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2021 sluit daar perfect bij aan: Over de grens. 

Wereld

In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. Vanwege coronamaatregelen organiseren ze geen grote bijeenkomsten in de bibliotheek om het boek te bespreken, maar ze kunnen wel thuis een mooi boek lezen en deelnemen aan een online leesclub. 

De Wandelaar

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. In De wandelaar stapt een keurige heer over zijn eigen grenzen en wordt meegesleurd in andere culturen en sociale klassen. Dat maakt ‘De Wandelaar’ een krachtige maatschappelijk betrokken roman.

‘In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen’

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. Van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. In 2021 verscheen zijn meest recente roman KliFi.

Online leesclub

Om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over het Nederland Leest boek van 2021 organiseert Bibliotheek Helmond-Peel donderdag 25 november een online leesclub rondom ‘De Wandelaar’. Wil je hieraan deelnemen ga dan naar: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest en meld je aan. Je hebt de hele maand november de tijd om rustig het boek te lezen. Je krijgt een link toegestuurd om veilig vanuit thuis, maar toch samen met anderen, mee te doen. Wil je meer boeken over het thema ‘Over de grens’ lezen? Neem een kijkje op de inspiratiepagina www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant