Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)
Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)

Statiegeld op blik: goed plan, wel lastig

Algemeen 824 keer gelezen

DEURNE - Afval recyclen vinden we belangrijk. Uit onderzoek in opdracht van deze krant blijkt dat maar liefst 94 procent voorstander is van recyclen. Statiegeld op blikjes vindt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek een goed plan, een kwart maakt het weinig uit.

door Martin de Bruijne

Aan het onderzoek van Tip Deurne deden 408 mensen mee. Driekwart van hen zegt altijd de kleine plastic flesjes, waar tegenwoordig statiegeld op zit, naar een inzamelpunt te brengen. Eenzelfde percentage zegt dat ook met blikjes te gaan doen. “Goed omdat het overal wordt weggegooid in de natuur, maar het is wel lastig in verband met schoonmaak en opslag”, merkt een deelnemer aan het onderzoek van Invior op.
Dat we vijftien cent statiegeld moeten betalen voor blikjes betekent volgens de lezers niet dat er geen blikjes meer op straat komen te liggen.

Kleine moeite

“Ik denk dat het effect niet groot zal zijn. Veel blikjes worden gekocht door jongeren, op straat opgedronken en daar weggegooid.” Anderen noemen het een kleine moeite. “Je kunt ze inleveren bij de supermarkt waar je nieuwe haalt.” Is vijftien cent voldoende? Voor de meeste mensen wel, anderen zien graag een hogere stimulans. “Het statiegeld op blikjes zou gerust op vijftig cent mogen staan om het nog attractiever te maken dit te recyclen.”
En bij sommigen zal het ook afhangen van de omstandigheden. “Als het toch gescheiden kan worden van plastic afval is de moed om dat enkele blikje, in de regen, weg te brengen niet erg groot moet ik bekennen.”
Dat de blikjes heel moeten blijven is een minpunt volgens meerdere deelnemers aan het onderzoek. Een van hen laat weten: “Ik hoop wel dat je blikjes van te voren mag pletten, anders wordt het zo’n gedoe.” Ook zien mensen minpunten aan de blikjes in vergelijking met plastic flesjes.

Uitspoelen

“ik denk dat wij geen blikjes meer gaan kopen aangezien je die goed moet uitspoelen en moet bewaren. Wij zijn bang voor stankoverlast omdat er altijd wel iets achterblijft in een blikje.” Meer mensen geven aan geen blikjes meer te zullen kopen, alleen nog plastic flesjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant