Het verhaal is een moderne variatie op de Sinterklaas-verhalen.
Het verhaal is een moderne variatie op de Sinterklaas-verhalen.

Sinterklaas ontvoerd, maar alles komt goed

Algemeen 331 keer gelezen

DEURNE - Theatergroep Wizzel speelt eindelijk weer een voorstelling na de afgelopen corona-jaren. Het is dit jaar een voorstelling voor de allerjongsten: De zus van Sinterklaas. Een origineel en energiek verhaal, bedacht door Ilse Spierings en geschreven door Leon van der Elsen. Afgelopen zondag was de première voor een volle zaal in De Kastanje in Liessel en dat was een succes. Wat opviel was dat er gedurende de hele voorstelling veel interactie was met de allerjongsten in het publiek.

Het verhaal was spannend; het decor was goed verzorgd en modern en het toneelspel was vol energie. De Wizzel fikste het weer om de kinderen en ook de volwassen toeschouwers te intrigeren en aan het lachen te maken. Het verhaal is een moderne variatie op de Sinterklaas-verhalen. Sinterklaas (Marijn Trommelen) verschijnt meteen bij het begin van de voorstelling. Deze keer staat niet de Sint centraal maar zijn zus: Klazien. Ze werkt altijd achter de schermen maar neemt nu voor één dag het werk van haar broer over. Maar dan wordt Sinterklaas ontvoerd! Het is een hele zoektocht en de politie (Lennart van der Heijden en Kim van Haandel-Berders) werkt ook bepaald niet mee. Een stuntelige achtervolging door de hele zaal is een van de hoogtepunten, waarbij de kinderen volop meeleven. Uiteindelijk is er de hulp nodig van het Kruidenvrouwtje (Adriënne van Doeselaar) om de boeven te vangen. Zoals in het begin van de voorstelling al is aangekondigd: alles komt goed, alleen de rest niet.

De scènes waren levendig en prettig afwisselend: dan weer waren Hoofdpijnpiet en Luisterpiet aan het bakkeleien (Niels Verstappen en Carlo Janssen), dan weer waren de duistere figuren Ursula en Rapper Moos snode plannen aan het smeden (Margon Gerlings en Martien Sleegers) of was de Roddelperspiet (Leon van der Elsen) onwaarheden aan het verkondigen. Grappig dat de kinderen meteen protesteerden tegen het verdraaien van de werkelijkheid. De personages hebben verschillende kenmerken: Hoofdpiet (Paulien Beumer) was in het begin een onzeker type, maar werd later een kordate probleemoplosser. Ook Paniekpiet (Ilse Spierings) werd op het laatst minder angstig en pakte de Roddelperspiet hard aan. De grootste heldin – Klazien (Wies van Lierop) – is sterk als vooruitstrevende zus maar toont ook haar zachte kant. Ze wordt toch wel erg geraakt door de ontvoering van haar “bruurke”.

Regisseurs Gabriël van Eekelen en Wilma van Dijk hebben de toneelspelers krachtdadig aangestuurd. Het is prachtig en puur gespeeld, met swingende energie. Het verhaal is komisch voor de kleinsten maar kent ook kwinkslagen en oneliners voor de oudere bezoekers. Behalve grapjes over de man/vrouw-verhouding zitten er ook dingen in over hoge werkdruk, waarheidsvinding door de media et cetera.

Een hele tour dus, die ze daar hebben verricht. Maar daar waren ze dan ook al vanaf januari mee bezig. Niet alleen met het verhaal en het toneelspel, ook met decor, kledij, verlichting, grime en livemuziek. Wizzel doet alles zelf.

Leuk is ook dat alle spelers (ook Sinterklaas) zowel voor als na de voorstelling zich mengen onder het publiek en in gesprek gaan met de kinderen. Na deze première spelen ze nog drie keer: komende zaterdag en zondag in Den Draai in Zeilberg. De daaropvolgende zondag de laatste voorstelling in het Wijkhuis Brandpunt in Helmond. Alle voorstellingen beginnen om 15:00 uur. De entree bedraagt 6,50 euro. Kaartjes zijn te koop via www.theatergroepwizzel.nl. Ook Den Draai in Zeilberg en Intertoys in de Torenstraat in Deurne hebben de kaartjes te koop.

Uit de krant

Uit de krant