(Foto: Defensie)
(Foto: Defensie)

Belevingsvluchten met F-35 bij voormalige vliegbasis De Peel

Algemeen 622 keer gelezen

REGIO - Op maandag 17 oktober voert een F-35 van de Koninklijke Luchtmacht vanaf 11.30 uur en vanaf 15.30 uur belevingsvluchten uit in de omgeving van de voormalige vliegbasis De Peel. Het Ministerie van Defensie heeft een voorgenomen besluit genomen om vliegbasis De Peel te heropenen. Door deze vluchten krijgen omwonenden een indicatie van het geluid van de vliegtuigen en de impact daarvan op de leefomgeving.

Maandagochtend kijkt de luchtmacht of het door kan gaan, en hoe laat precies. Bij slecht weer gaat het bijvoorbeeld niet door. Dan wordt het verschoven naar dinsdag 18 oktober.  

De F-35 vliegt tijdens de belevingsvluchten verschillende routes naar en vanaf de vliegbasis. Dit zijn niet meteen de toekomstige routes, maar ze geven wel een idee van de mogelijkheden. Niet alle routes gaan over dorpen in de omgeving. Daar wordt juist zoveel als mogelijk omheen gevlogen. De huidige start- en landingsbaan is verouderd en niet geschikt om veilig te kunnen landen en opstijgen. De F-35 vliegt wel laag over de baan. 

Woont of werkt u in de omgeving van de voormalige vliegbasis? Dan kunt u na de vluchten laten weten wat u van het geluid merkt. Vul daarvoor op 17 oktober de vragenlijst in op de website Belevingsonderzoek Vliegbasis De Peel van onderzoeksbureau Invior. Ervaart u overlast van de belevingsvluchten? Geef dit dan (ook) door aan de milieudienst Zuidoost Brabant: dit kan hier.

Metingen en onderzoek 
Op verzoek van de omliggende gemeenten voert het NLR ook geluidsmetingen uit op een aantal locaties in de omgeving. In Deurne wordt bij de Gerardusschool gemeten. Het NLR maakt de resultaten openbaar. Daarnaast voert onderzoeksbureau Invior een belevingsonderzoek uit. Dit onafhankelijke onderzoek vindt plaats in opdracht van Defensie en in samenwerking met de omliggende gemeenten.

Heropening De Peel 
Door de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld moet Defensie meer oefenen. Hierdoor neemt het aantal militaire vluchten toe. Onder meer door sluiting van de vliegbases Soesterberg, Twenthe en Valkenburg zo’n 16 jaar geleden heeft Defensie weinig (geluids)ruimte om het aantal vluchten uit te breiden. Alle vliegbases zitten ‘vol’ of bijna vol. Heropening van vliegbasis De Peel helpt het ruimtegebrek op vliegbases op te lossen.

Uit de krant