Afbeelding

Van onze partner - 5 x Tips om meer van je tuin te genieten

Algemeen 265 keer gelezen

Je hebt een stuk grond bij je huis, maar geen idee hoe je het allemaal in moet richten? Geen paniek, hieronder doe je genoeg inspiratie op. Want tuinen zijn er natuurlijk niet om te verwaarlozen of alleen je fiets en allerlei rommel in te parkeren. Vijf tips om meer van je tuin te genieten, in alle seizoenen! 

Het hele jaar door relaxen
Het terras was voorheen de plek om alleen bij temperaturen van twintig graden en hoger te zitten, maar in deze eeuw maakt het niet meer zo veel hoe koud het is zodra de R in de maand zit. Dus stoppen we graag een centje in een outdoor zithoek die wel tegen het weer (en een stootje) kan. Een hoekbank voor in de tuin nodigt uit om vrienden te ontvangen, of urenlang te genieten met een boek en een kop thee. 

Creëer schaduwplekken en/of zet een zwembad neer
Zo’n loungebank is mooi en gezellig, maar als je er tijdens zo’n hittegolf gaat zitten is de lol er al snel af wanneer er geen schaduw is. Een zweefparasol is ideaal, voor de kleinere portemonnee is een schaduwdoek een goede oplossing. Soms is het echter zo warm dat je maar één ding wilt: in een fris bad water springen. Gelukkig is de vraag naar opzet- en opblaaszwembaden toegenomen en worden ze tegen scherpe prijzen aangeboden.

Lekker duurzaam bezig
Een moestuin bijhouden is een rustgevende en duurzame bezigheid, je leert meer over de natuur en het spaart geld uit terwijl de aanleg ervan bijna niets kost: wat zakken aarde en een verzameling zaadjes. Je kunt het geheel nog altijd uitbreiden met bijvoorbeeld kleine kassen voor groenten en kruiden die meer warmte nodig hebben. Of mooie houten bakken voor elke soort groente, om meer overzicht te hebben. Hoe langer je ermee bezig bent en hoe bedrevener je erin wordt, des te meer ideeën krijg je. En: groenten en kruiden uit eigen tuin zijn altijd lekkerder dan die van de supermarkt.

Laat dieren meegenieten van je tuin
Met vijvers en insectenhotels doe je een klein duitje in het zakje der biodiversiteit. Installeer een dieren-app of tik ‘nuttige insecten’ in op internet en kom erachter wat die beestjes allemaal de hele dag doen. Ook voor mieren en ook slakken krijg je dan vanzelf meer respect. En wat te denken van de poelslakken in je vijver? Algen zijn hun lievelingskostje, dat komt mooi uit. Overweeg ook om egels op te vangen in je tuin. Bij de Stichting Egelopvang vind je meer informatie. Zo doe je iets terug voor Moeder Aarde!

Wees je bewust van de luxe (en laat dat zien)
In deze tijden is het voor starters bijna onmogelijk om een huis te kopen. Ook de huurprijzen zijn hoog. Daarnaast zijn veel mensen aangewezen op een balkon, waar maar weinig ruimte is voor groen. Niet zo vreemd dat huizenbezitters koesteren wat ze hebben, inclusief hun tuin. Besef hoeveel mazzel je hebt met jouw stukje grond, waarvan je het hele jaar buiten kunt genieten. Laat zien dat je deze pure luxe op waarde weet te schatten en richt de boel gezellig in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant