Angelique, Gerald en Davy in het proeflokaal van het Toon Kortoomspark. (Foto: Hein van Bakel)
Angelique, Gerald en Davy in het proeflokaal van het Toon Kortoomspark. (Foto: Hein van Bakel)

Toon Kortoomspark in de race voor twee prijzen

Algemeen 2.459 keer gelezen

DEURNE - Het Toon Kortoomspark in Deurne begon in 2009 als een klein museumpje met een blotevoetenpad. Inmiddels is het een bruisende locatie waar jong en oud een hele dag terecht kunnen voor een variëteit aan activiteiten. Het park dat de geest van schrijver en journalist Toon Kortooms levend houdt is door de ANWB zelfs genomineerd voor Leukste Uitje van Nederland. Ook het zelfgebrouwen speciaalbier Peelreus maakt kans op een eretitel.

door Bram Vannisselroij

Dat het park geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen blijkt dinsdagmiddag wel. Het is een komen en gaan van bezoekers van verschillende leeftijden. Een wat ouder echtpaar komt in het restaurant De Veenderij een kort praatje maken met oprichters Gerald Willems en zijn vrouw Angelique van den Berkmortel. Buiten leven kinderen zich uit op het blotevoetenpad. Even verderop wordt zoon Davy aangeklampt door een vaste bezoeker. Hij werkt sinds 2013 op het park en in 2019 nam hij het stokje van zijn ouders over. "Maar we doen het nog steeds samen", vertelt Davy. 

Het park is nog steeds in ontwikkeling en de ondernemer denkt telkens in mogelijkheden. "We blijven creatief bezig. In alles wat wij doen is Toon Kortooms leidend, maar dan wel in een modern jasje." Zo kun je het leven als noeste Peelarbeider ervaren tijdens Expeditie de Peel. Hierin staan teambuilding, uithoudingsvermogen en creativiteit centraal. Het Toon Kortoomspark trekt jaarlijks 75.000 bezoekers uit heel het land en Davy denkt dat dit jaar 100.00 mensen de weg naar Deurne weten te vinden. Dat ze nu genomineerd zijn voor Beste Uitje van Nederland is een flinke opsteker, nadat het park tijdens de coronapandemie liefst elf maanden moest sluiten. "Nu willen we de titel ook winnen", lacht hij. Stemmen kan hier

Andere boeg
Het Toon Kortoomspark werd in 2009 opgericht door Gerald en zijn vrouw Angelique. "Ik had een hoveniersbedrijf, maar kreeg rugklachten. Toen besloten we het over een andere boeg te gooien", blikt Gerald terug. Bij toeval ontdekten ze dat de bekende schrijver en journalist Toon Kortooms van 1918 tot 1944 opgroeide op de plek waar hun bedrijf gevestigd was. Met toestemming en medewerking van de nabestaanden van Kortooms besloten ze hier iets mee te doen. In 2009 opende het toen nog bescheiden park. "We hebben het steeds een stukje verder uitgebouwd er er kwamen steeds meer activiteiten bij", legt Angelique uit.

Rode draad
De rode draad is telkens Toon Kortooms. In het knusse museum is veel over zijn leven terug te vinden, waaronder de bestseller Beekman & Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa. Ook is zijn oude werkkamer in ere hersteld en is er ieder half jaar een wisselexpositie over aanverwanten van Toon Kortooms. Daarnaast is er een imposante kunsttuin, waar 15 tot 20 kunstenaars hun werken exposeren. Ook worden er turfsteekdemonstraties geven door gediplomeerde VVV-gidsen en in het sfeervolle proeflokaal kunnen gasten genieten van de lekkerste biertjes. Het blotevoetenpad is een van de hoogtepunten van het park. Bezoekers lopen over de paden met diverse natuurlijke ondergronden die de voeten prikkelen en als het ware masseren. Onderweg zijn er veel andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, touwbruggen, een moddersloot en steltlopen. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Brabants Lekkerste Bier
Er is nog meer heugelijk nieuws voor het Toon Kortoomspark. Sinds 2016 brouwt Davy zijn eigen speciaalbier Peelreus. Het begon als hobby, maar inmiddels is het gerstenat in de hele Peelregio op diverse plekken te koop. Onlangs werd bekend dat het speciaalbier genomineerd is voor de titel Brabants Lekkerste Bier 2022. Een vakjury maakt later dit jaar de winnaar bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant