De kunstwerken van Ellen Voets en haar dochter Emily van de Wiel hangen gebroederlijk naast elkaar.
De kunstwerken van Ellen Voets en haar dochter Emily van de Wiel hangen gebroederlijk naast elkaar.

Emily treedt alsnog in moeders voetsporen

Algemeen 2.020 keer gelezen

DEURNE - Emily van de Wiel uit Deurne had begin 2020 de wereld aan haar voeten liggen. Ze was net afgestudeerd en zou voor een half jaar naar Azië afreizen om rond te trekken. Een carrière zoals haar moeder, de bekende Deurnese kunstenares Ellen Voets, leek ver weg. De coronapandemie gooide de reisplannen van Emily in de war en bracht haar toch aan het schilderen.

door Bram Vannisselroij

In het fraai gemeubileerde appartement van Emily in hartje Deurne staren twee doordringende portretten je bij binnenkomst aan. De hyperrealistische schilderijen lijken eigenlijk meer op foto’s dan op kunstwerken. Dat Emily een creatieve geest heeft, dat wist haar moeder wel. Op het Alfrinkcollege kreeg haar dochter bij het vak tekenen regelmatig een 9.5, vooral omdat de leraar het vertikte om een 10 uit te delen. “Ik vond tekenen heel leuk, maar ik zei altijd dat ik mijn moeder niet achterna wilde”, blikt Emily terug. 

Ze vervolgde haar studie op het SintLucas in Boxtel (mbo) en daarna de kunstacademie in Maastricht (hbo). Haar moeder schildert vaak (Afrikaanse) dieren en samen maakten ze reizen naar Afrika en Azië. “Toen ik klaar was met mijn studie besloot ik zelf een half jaar rond te gaan trekken.” Haar eerste bestemming was Thailand, maar na krap een maand gooide corona roet in het eten. “Ik besloot terug naar Nederland te gaan toen het nog kon. Mocht er iets gebeuren met mijn oma of andere familieleden dan zat ik vast aan de andere kant van de wereld.” 

Eenmaal thuis had ze ineens zeeën van tijd. Het sociale leven lag stil en daarnaast had ze (nog) geen baan. Ze besloot net als haar moeder te gaan schilderen. Onder de vleugels van de bekende kunstenaar Robert Euwe ontdekte ze haar passie voor het vak. Ze was destijds vier á vijf keer per week te vinden in het atelier van haar mentor aan de Kleine Berg in Eindhoven. Het verbaasde Ellen dat haar dochter zo’n natuurtalent is. “Vooral omdat ze voorheen eigenlijk voornamelijk tekende. Emily ontwikkelde al snel een geheel eigen stijl, gekarakteriseerd door hyperrealistische details, waarbij ze naaktheid niet schuwt. Ellen: “Je ziet vaak dat kinderen van kunstenaars het trucje van hun vader of moeder afkijken en eigenlijk die stijl kopiëren. Dit is bij Emily niet het geval, ze is echt onderscheidend.” 

Hoewel moeder en dochter beiden met olieverf werken, gebruiken ze verschillende technieken. Ellen gebruikt vaak meerdere lagen verf en daardoor zijn haar schilderijen wat grover van structuur. Bij de werken van Emily is dit niet mogelijk vanwege de vele details die ze in haar schilderijen probeert te vangen. Inmiddels werkt ze als marketeer bij het Intens Festival, maar ze begint naam te maken als kunstenares. Al zes van haar schilderijen vonden een nieuwe eigenaar. “Dat is best bijzonder als je ziet dat ik nog niet zo lang schilder. En als ik ze niet verkocht krijg dan hang ik ze gewoon thuis op.” 

Onlangs verkocht ze een schilderij aan de buren van haar moeder. Het echtpaar had al een kunstwerk van Ellen in het bezit en dus hangen er twee generaties aan schilderijen aan de muur in de woning in Walsberg. Een carrière als fulltime kunstenares is voorlopig nog niet iets wat Emily ambieert. “Misschien is dat iets wat ik in de toekomst wel wil gaan doen.” 

Ellen werkt samen met een aantal galeries die haar vertegenwoordigen en haar werk verkopen. Al deze galeries hebben het werk van Emily nu ook in de gaten gekregen en ‘azen’ op haar schilderijen. “Zo hoog is haar niveau”, zegt moeder trots. De jonge kunstenares steekt enorm veel tijd in haar uitdagende portretten. “Het ligt natuurlijk aan de grootte, maar het komt voor dat ik tachtig uur aan een schilderij werk.” Het schilderen beïnvloedt soms haar sociale leven vertelt ze als ze naar een immens schilderij wijst dat nog niet is voltooid. “Ik had laatst afgesproken met vrienden, maar ik was bezig om het been af te maken. Dan gaat het schilderen voor”, besluit ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant