Het boek van voormalig inwoner van Helenaveen André Vervuurt is nu te bestellen.
Het boek van voormalig inwoner van Helenaveen André Vervuurt is nu te bestellen.

Vervuurt legt historie van Helenaveen vast

Algemeen 928 keer gelezen

HELENAVEEN - Voormalig inwoner van Helenaveen André Vervuurt heeft de geschiedenis van zijn geboortedorp in boekvorm vastgelegd. Het rijk geïllustreerde boek ‘Helenaveen van Boven tot Koningslaan 1852 - 1900’ is nu te bestellen. 

Grafisch vormgever Vervuurt is in 1958 geboren in het kosterhuis aan de Helenastraat in Helenaveen. Hij heeft sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw veel geschiedkundige gegevens, foto’s en illustratiemateriaal van zijn dorp verzameld. In 1978 is hij een van de organisatoren van een expositie in verband met het 125-jarig bestaan van het Peeldorp. 

Eind 1983 verhuist hij vanwege zijn werk naar Someren, maar blijft zich bijna dagelijks bezighouden met de historie van zijn geboortedorp. Na zijn boekwerk ‘In... en uit de turf getrokken’ in 2001, de historische wandelkaarten en onder andere ‘Helenaveen in oude foto’s en ansichten’ is er in 2007 nog veel informatie voorhanden; dat is nu verwerkt in dit uitgebreide naslagwerk. De geschiedenis van ‘Het Helena-Veen’ wordt beschreven van het prille beginjaar 1852 tot 1900. Vooral de eerste decennia zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van Veenkolonie ‘Het Helena-Veen’ en het lief en leed van haar destijds onderdanige ingezetenen en de ‘meerderen’. 

De pioniers van de veenkolonie hebben met bloed, zweet en tranen uiteindelijk voor een unieke leefomgeving gezorgd. Op twaalfjarige leeftijd word je - nadat je (als je geluk had) alle lagere schoolklassen doorlopen had - op de te vervenen turfvelden ingezet. Laat in de middag ging je samen met je pa of ma terug naar je schamele onderkomen: een strooijen hut, eigendom van de Maatschappij. Was je het ergens niet mee eens dan werd het hele gezin ‘uit huis’ gezet en gedwongen om uit de kolonie Helenaveen te vertrekken. Pas enkele jaren na 1853 wonen ook de ‘gewone’ werknemers in stenen huizen, eveneens eigendom van de Maatschappij. 

Naast gebeurtenissen in chronologische volgorde worden ook de reisjes door twee belangrijke personen naar Helenaveen beschreven, beide voorzien van illustraties en foto’s. Lakmoesfabrikant Gerrit Bosch bezoekt en beschrijft Helenaveen en de bezigheden aldaar in 1875. Hij laat een positieve indruk achter en wordt in 1884 directeur van Maatschappij Helenaveen. Landbouwkundige professor dr. Otto Pitsch noteert in 1885 eveneens een beeldend verhaal over zijn bezoek aan de turfgraverij en de kolonie. De veenkolonie groeit uit tot het mooie groene dorp Helenaveen. Het boek is hier te bestellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant