Hennie werd maandag verrast op het Rijtven. (Foto: Hein van Bakel)
Hennie werd maandag verrast op het Rijtven. (Foto: Hein van Bakel)

Hennie vijftig jaar vrijwilliger bij ORO: ‘Die blije kopjes, daar doe ik het voor’

Algemeen 424 keer gelezen

DEURNE - Net zoals iedere maandagmiddag was Hennie Bordat uit Helmond ook afgelopen week weer klaar om met cliënten van ORO te gaan zwemmen in zwembad De Kuip op Het Rijtven. Maar vandaag liep het anders. Hennie werd in het zonnetje gezet. Vijftig jaar al is ze als vrijwilligster bij ORO actief. Daarmee is ze de allereerste vrijwilligster die al zo lang in dienst is. Reden voor een feestje!

Een beetje beduusd was ze wel. Toen Hennie uitstapte, zwemkleding onder de arm, zag ze al dat er iets te gebeuren stond. Collega’s van lang geleden waren naar het Rijtven gekomen, De Kuip was versierd en er was gebak. “Maar eerst zwemmen”, vond de jubilaris die onder meer een door cliënten gemaakt kunstwerk van een vis kreeg uitgereikt. “Omdat je je hier als een vis in het water voelt.”

Hennie kwam vijftig jaar geleden naar ORO omdat haar broer Tiny ging wonen op Het Rijtven. Ze ging als vrijwilliger mee zwemmen en verleende hand- en spandiensten op de groep. Toen haar zoon Carlo ook bij ORO ging wonen ging ze ook met zijn groep zwemmen. Maar ze deed nog veel meer. Ze ging wandelen met de cliënten en ze begeleidde vele reizen die de ORO-cliënten in groepen maakten. “Ik vind het eigenlijk gewoon normaal”, zegt Hennie tijdens het intieme jubileumfeestje. “Ik doe het voor die blije kopjes. Als ik niet kom zwemmen, kunnen de cliënten ook niet zwemmen. En het bewegen in het water is gewoon heel waardevol voor ze. Ik geniet er nog steeds van.”

In de loop van de jaren heeft Hennie ook verschillende kennissen overgehaald om bij ORO vrijwilliger te worden. Mede daardoor kunnen activiteiten als het zwemmen doorgaan. Hoe lang Hennie er nog van geniet, dat weet ze niet. “Vijftig jaar is een lange tijd en het ergste is dat je zelf in die tijd ook steeds ouder wordt. Maar ik blijf dit doen zolang als ik het kan. Over stoppen heb ik helemaal niet nagedacht.”

Uit de krant