Henk Kneepkens en Dorothé Koolen exposeren samen in De Wieger. (Foto: Hein van Bakel)
Henk Kneepkens en Dorothé Koolen exposeren samen in De Wieger. (Foto: Hein van Bakel)

Echtpaar wijdt leven al halve eeuw aan de kunst

Algemeen 1.562 keer gelezen

DEURNE - Het kunstenaarsechtpaar Henk Kneepkens en Dorothé Koolen uit Deurne schildert al meer dan een halve eeuw. Beide delen een grote passie voor de natuur, maar verwerken dit op een totaal andere manier in hun schilderijen. Samenwerking was er éénmaal toen er een opdracht kwam om samen een Bomenboek voor kinderen en een bomenkwartet te illustreren. In museum De Wieger is tot en met 15 mei een expositie van het duo te bewonderen.

Voor Kneepkens en Koolen is kunst altijd dichtbij geweest. Eerstgenoemde maakte naam als illustrator van talloze boeken van onder andere Toon Kortooms, Jacques Vriens en Jaap ter Haar. Koolen gaf tot twee jaar terug teken- en schilderles aan groepen in de breedste zin des woords. Het echtpaar ontmoette elkaar op Academie voor Industriele Vormgeving, de voorloper van de Design Academy in Eindhoven. Kneepkens kreeg na zijn afstuderen in 1963 een baan bij een uitgever in Haarlem en verhuisde richting het Noorden. Net als met veel andere oud-klasgenoten hielden ook Kneepkens en Koolen contact en de liefde bloeide op. Ze besloten te trouwen en zich in Deurne te vestigen, waar zij drie kinderen kregen. Als freelance-illustrator had Kneepkens het druk, maar het schilderen was een net zo belangrijk onderdeel van zijn werk. “Het vrije werk had ik ook echt nodig als uitlaatklep.” 

Destat

Het echtpaar had van 2001 tot 2014 een atelier in Destat (Deurnese Stichting Ateliers) dat op hun initiatief tot stand kwam. Daar deelden ze samen met meerdere kunstenaars een leegstaand gebouw van de voormalig huishoudschool. Toen ze daar in 2014 moesten vertrekken wilden het kunstenaarscollectief intrek nemen in een gebouw in de spoorzone, maar dat liep al snel op niets uit. Sindsdien schilderen Kneepkens en Koolen in twee atelierruimtes in de lommerrijke tuin van hun woning in de Zandbosweg. Dat ze apart van elkaar schilderen is een bewuste keuze. “Ik heb die rust nodig. Henk kan gerust op de achtergrond de radio aan hebben staan, maar dat kan ik niet. Ik werk het liefst in stilte”, legt Koolen uit. 

Eigen stijl
Hoewel in het werk van het echtpaar de natuur centraal staat hebben ze allebei een compleet eigen stijl. Die van Kneepkens is dromeriger en laat zich inspireren door symbolen en archetypen uit (natuur)religies, sprookjes en mythen, zoals de boom, het kruis of een rotsformatie. “De boom als beeld voor het leven is voor mijn werk bijzonder. Boomfiguren, bosfiguren en vogelbomen vormen beelden van overeenkomst met de menselijke figuur. Ik gebruik vaak de verschijningsvormen van wortels, stam, vertakkingen en bladeren als basismotief”, legt Kneepkens uit. Bij de werken van Koolen staan vaak paarden en planten centraal.  ”Ik heb vroeger veel met paarden gewerkt. Daar haalde ik veel inspiratie uit.” Kneepkens heeft minder met deze dieren. “Ik heb Henk neen keer op een paard gezet, maar dat was geen doorslaand succes”, lacht Koolen. Naast de verschillende stijlen is ook de werkwijze die de twee hanteren afwijkend. “Henk heeft meestal al iets in zijn hoofd en maakt soms schetsen voordat hij begint. Bij mij ontstaat het echt pas op het doek zelf.”

Compositie en licht
Bij haar schilderijen ontstaat vaak eerst de compositie waarin dan de details hun plaats vinden. Koolen speelt hierbij graag met licht en donker. “Compositie en licht bepalen hoe ik vormgeef aan het schilderij.” Hoewel ze een eigen stijl beheersen versterken de werken van Kneepkens en Koolen elkaar tijdens de expositie die nog te zien is tot zondag 15 mei in het museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant