Toon Bukkems nam woensdag afscheid bij De Piramide/De Brigantijn. (Foto: Hein van Bakel)
Toon Bukkems nam woensdag afscheid bij De Piramide/De Brigantijn. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Conciërge Toon Bukkems (81) zwaait af

Algemeen 1.505 keer gelezen

DEURNE – Duizenden kopjes koffie heeft conciërge Toon Bukkems (81) gezet op basisschool De Piramide en ook voor reparaties en printen wisten collega’s en leerlingen hem moeiteloos te vinden. Aan dat tijdperk is gisteren een eind gekomen.

Dat Toon decennialang de vraagbaak en klusjesman van de basisschool was, berust eigenlijk op toeval. Werkzaam in de metaalindustrie leek een baan als conciërge ver weg. “Ik weet het nog precies. In 1977 was ik aan het werk en ‘pats’ het schoot in mijn rug”, blikt hij terug. De fysieke malheur zorgde ervoor dat hij enkele jaren noodgedwongen thuiszat en zware arbeid links moest laten liggen. Via het Gemeentelijk Administratiekantoor (GAK) kwam hij terecht bij de Helso. Leraar Martien Verhees van De Piramide gooide niet veel later een balletje op bij Toon of hij geen interesse had om als conciërge aan de slag te gaan. Na een gesprek met toenmalig directeur Frans Martens was het snel beklonken en rolde hij zo het vak in. 

Schuine daken

De basisschool in de Koolhof met de kenmerkende schuine daken werd in 1974 officieel geopend en groeide al snel behoorlijk uit de voegen. Begin jaren negentig genoten jaarlijks ruim 700 leerlingen onderwijs aan de basisschool in ‘De Blokkendoos’, het destijds nieuwe pand nabij de Frans Hoebenshal. Toon kijkt met weemoed terug op die drukke begintijd. “Als ik moest printen vloog de inkt je om de oren bij wijze van spreken. Later kregen we moderne apparatuur en werd het beter”, lacht hij. Toen zijn werkgever Helso meer geld ging vragen aan De Piramide voor de werkzaamheden van Toon moest hij met pijn in zijn hart vertrekken. Ook de school wilde hem niet kwijt, maar vanwege de hogere kosten moesten ze hem toch laten gaan. Hij vond een nieuwe baan bij een tennishal in Asten en later bij een kwekerij aan de Helmondseweg. 

Secuur

Toon deed zijn werk zoals altijd secuur, maar hij miste ‘zijn’ basisschool nog dagelijks. In de jaren negentig keerde hij terug op het oude nest toen een andere conciërge stopte. Een vervelend moment staat hem nog helder voor de geest. “Op nieuwjaarsdag werd ik gebeld. De dag ervoor had ik een borreltje op, maar ik besloot toch op te nemen. De directeur vroeg of ik snel naar school kon komen.” Toen Toon arriveerde schrok hij. Alle ramen waren gesneuveld door zwaar vuurwerk. Hij kan nu om het incident lachen. “De ramenzetter had het zo koud dat hij bang was dat de ruiten aan zijn handen zouden vriezen.” 

Verhuizing

Na zijn pensioen in 2001 bleef hij drie dagen per week als vrijwilliger werkzaam bij De Piramide. Hij maakte de verhuizing mee naar De Vlieger, waar de school sinds 2015 samen met OBS De Brigantijn is gehuisvest. In 2018 verloor Toon zijn vrouw na een kort, maar hevig ziekbed. Sindsdien probeert hij er het beste van te maken. Een echte aanleiding om te stoppen bij de basisschool is er niet vertelt Toon. “Sinds al het ‘coronagedoe’ is het wel lastiger geworden en ik ben ook alweer 81 jaar oud.” Eigenlijk zou hij op 22 december afscheid nemen, maar een dag eerder werden de leerlingen vervroegd met vakantie gestuurd. Woensdag kon hij toch waardig afscheid nemen van de leerlingen en docenten. Wat hij het meeste gaat missen weet hij nog niet, maar Toon denkt niet dat hij zich gaat vervelen. Hij bezoekt regelmatig zijn (klein)kinderen, die allemaal in de Deurne wonen. Daarnaast puzzelt hij graag en maakt hij regelmatig fietstochten. “Maar wel in de buurt. In Zuid-Limburg zul je me niet snel vinden”, grapt hij.

Uit de krant