Petra van Dalen overhandigde vorige week in Noorwegen het schilderij aan Arnt Johannessen.
Petra van Dalen overhandigde vorige week in Noorwegen het schilderij aan Arnt Johannessen.

Petra uit Deurne ruilt schilderij voor culinair avontuur in Noorwegen

Algemeen 1.606 keer gelezen

DEURNE/BEKKJARVIK - Petra van Dalen uit Deurne heeft altijd een passie voor schilderen gehad. Tijdens de lockdown besloot ze haar hobby weer serieus op te pakken. Haar schilderij van een Noorse chef-kok dat ze op Instagram zette werd al gauw opgemerkt in het Scandinavische land. De kunstenares wilde het werk eigenlijk niet verkopen en daarom vond er een bijzondere ruil plaats.

door Bram Vannisselroij

Op de middelbare school tekende en schilderde Petra veel. Daarna verwaterde haar hobby mede door haar studie, gezinsleven en werk. “Ik had er gewoon geen tijd voor. Het wrange is dat de coronajaren met de lockdowns voor veel mensen een nare periode was. Mij bood het de gelegenheid om weer te gaan schilderen.” Ze volgde een online cursus bij Emilie Jegerings uit Deurne, maar ze vond dat ze te weinig progressie boekte. Via andere internetcursussen en filmpjes probeerde ze zich verder te bekwamen in de schilderkunst. “Ik probeerde de technieken eigen te maken en het ging steeds een beetje beter.” 

Gratis foto
In november 2021 downloadde ze nietsvermoedend een gratis foto van internet van een kok die als inspiratiebron moest dienen voor een nieuw schilderij. “Tijdens het schilderen ontdekte ik dat er nauwelijks leesbare kleine lettertjes op zijn koksbuis stonden. Toen ben ik op Google gaan zoeken en kwam ik erachter dat het de bekende Noorse chef-kok Arnt Johannessen betrof.” Deze kok heeft samen met zijn broer prestigieuze Noorse en internationale kookprijzen in de wacht gesleept.

In de keuken
Petra nam het ter kennisgeving aan en besloot het schilderij in de keuken te hangen. Maar niet voordat ze een afbeelding van het eindresultaat op haar ‘huis-tuin-en keuken’-Instagramaccount postte. Binnen twee weken kreeg ze bericht van de moeder van de geportretteerde. “Ze vroeg of ze het schilderij mocht kopen. In eerste instantie wilde ik dat niet. Ik had er zo veel uren ingestopt. Het was voor mij onbetaalbaar.”

Ruilen
Haar man, Arjan Ahout, stelde voor om haar schilderij te ruilen voor de Noorse kookkunsten van de top-chef. Ze spraken af dat zij, als de coronamaatregelen versoepeld zouden zijn, richting het land van de fjorden af zouden reizen. Via Schiphol vlogen ze vorige week naar Bergen om daarna het laatste stukje per boot af te leggen. Daar was het echtpaar in het kleine plaatsje Bekkjarvik te gast om de kok en zijn familie te ontmoeten. “We hebben er een soort mini-vakantie van gemaakt. Het was een prachtige ervaring. We werden uitgenodigd in zijn restaurant en om 18.00 uur vond de overhandiging plaats. Dit gebeurde met de nodige flessen champagne, waarna we heerlijk hebben gegeten. We zijn echt als sterren behandeld.” Het personeel vereeuwigde het moment en zette dit op de Facebookpagina van het restaurant. Het bericht ging viraal in Noorwegen. “Het aantal likes ging echt boem, boem boem! Dat was leuk om te zien.”

Noorse journalist
Op zaterdag waren Petra en haar man weer thuis in Deurne. “’s Avonds belde er een Noorse journalist die lucht van de zaak had gekregen en een artikel wilde schrijven over ons avontuur.” Het stuk stond zondag al in de Noorse krant. En zo werd de onbekende hobbyschilderes uit Deurne ontdekt in Noorwegen. “Dit heeft mij een stimulans gegeven om door te gaan met schilderen. Maar het was vooral een ervaring om nooit meer te vergeten”, besluit Petra. Waar het schilderij opgehangen is weet de Deurnese niet, maar een ding is zeker; dit zal niet in de keuken van het Noorse toprestaurant zijn.

Het kunstwerk dat Petra van Dalen van de chef-kok maakte.

Uit de krant

Uit de krant