Katjuscha Otte (De Wieger), Robin Verleisdonk (Bibliotheek Helmond-Peel) en Bianca den Toom (Cultuurcentrum). (Foto: Hein van Bakel)
Katjuscha Otte (De Wieger), Robin Verleisdonk (Bibliotheek Helmond-Peel) en Bianca den Toom (Cultuurcentrum). (Foto: Hein van Bakel)

‘We willen de volgende stap zetten’

Algemeen 1.523 keer gelezen

DEURNE - Het Cultuurcentrum, Bibliotheek Helmond-Peel en museum De Wieger willen de komende jaren extra slagkracht om inwoners meer aan te kunnen bieden. Het Cultuurkader dat in 2020 door de gemeenteraad unaniem werd omarmd stemt hoopvol, maar om de ambities waar te kunnen maken moeten woorden omgezet worden in daden  vinden de samenwerkende culturele instellingen. 

Algemeen manager Bianca den Toom van het Cultuurcentrum, directeur van Bibliotheek Helmond-Peel Robin Verleisdonk en directeur van museum De Wieger Katjuscha Otte delen hun visie deze dinsdag vanuit het Cultuurcentrum in Deurne, zoals ze eigenlijk al jaren de samenwerking met elkaar zoeken. “De faciliteiten om cultuur op de kaart te zetten zijn er in Deurne. We kunnen de inwoners nu de basisvoorzieningen aanbieden, maar het ontbreekt ons aan middelen om net dat extra stapje te zetten”, meent Verleisdonk. De bibliotheek moet volgens hem meer zijn dan alleen een uitleenbieb. Waar in buurgemeenten als Someren en Asten veelvuldig lezingen en andere activiteiten worden georganiseerd is dit in onze gemeente vanwege gebrek aan financiële middelen (nog) niet mogelijk. Daarnaast is het voortbestaan van de dertien schoolbibliotheken onzeker als er geen extra geld bijkomt denkt Verleisdonk. 

Iets soortgelijks is ook het geval bij museum De Wieger, waar al langer de wens is om het verouderde pand een upgrade te geven om gasten beter te kunnen ontvangen. Cultuur verbindt en is naast de recreatieve kant, zowel op sociaal als economisch van waarde voor de gemeente Deurne vindt het drietal. “Cultuur moet toekomstbestendig worden. Om onze gemeente aantrekkelijk te maken voor Deurnenaren en toekomstige inwoners moet er nu geïnvesteerd worden”, benadrukt Otte. 

Volgens Den Toom kijken zij niet alleen naar de gemeente, maar zijn de instellingen zelf druk bezig om fondsen te werven en onderzoeken ook andere samenwerkingsverbanden. “Dit wordt natuurlijk gemakkelijker als we net wat extra’s kunnen aanbieden.” Met meer middelen kunnen het CCD, de bibliotheek en De Wieger beter inspelen op de behoefte van de verschillende doelgroepen verwachten ze. Otte denkt hierbij heel breed. “”Dit kunnen creatieve lessen zijn voor kinderen, maar ook rondleidingen voor mensen met een lichte vorm van dementie.” 

De cultuurbestuurders bruisen van de energie en toekomstplannen en ze willen die graag oppakken met het maatschappelijke en educatieve veld. Den Toom: “We staan er ook heel positief in, we zien volop kansen en je ziet dat de waarde van cultuur steeds meer wordt gezien.” Het drietal gaat na de gemeenteraadsverkiezingen graag in gesprek met de verschillende fracties. Na een aantal moeilijke financiële jaren voor de gemeente Deurne lijkt er wat meer mogelijk. “Hopelijk kan de politiek ons het laatste zetje geven om onze ambities waar te maken. Dat verdienen onze inwoners”, besluit Den Toom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant