Ames heeft de tweede plek voor Beste Maatschappelijk fitness initiatief in de wacht weten te slepen.
Ames heeft de tweede plek voor Beste Maatschappelijk fitness initiatief in de wacht weten te slepen.

‘Leefstijl voor kids’ wint tweede prijs

Algemeen 633 keer gelezen

ZAKENNIEUWS/DEURNE - Ames Sport & Zorg uit Deurne heeft de tweede plek gewonnen voor Beste Maatschappelijk fitness initiatief door de brancheorganisatie NL Actief.

Het initiatief waarmee Ames Sport&Zorg heeft gewonnen is het ‘Leefstijl voor Kids’ programma. Dit programma is speciaal ontwikkeld om kinderen in de leeftijd van 8 tot 16 jaar en hun ouders op een speelse en sportieve manier kennis te laten maken met een actieve en bewuste leefstijl.

Veel veranderd
Er wordt minder bewogen, er wordt anders gegeten en er bestaan duizend-en-een waarheden over wat nu wel of niet goed is. Momenteel heeft ruim de helft van de volwassenen in Deurne overgewicht. Van de jongeren (12-18 jaar) heeft ongeveer 1 op de 8 kinderen overgewicht of obesitas. Als de ontwikkelingen zo doorgaan zijn er in 2040 meer dan 60 procent van de Nederlanders te zwaar waardoor lichamelijke en mentale problemen kunnen ontstaan. Ruim de helft van de Deurnese jongeren eet niet dagelijks groenten, en 1 op de 4 eet niet dagelijks fruit. Ruim 4 op de 5 voldoet niet aan de beweegrichtlijn en dit aandeel lijkt toe te nemen. Goede begeleiding kan helpen om jongeren vaardigheden aan te leren die de rest van hun leven van pas komen. Want niet ieder kind krijgt kennis over voeding of het plezier in bewegen mee vanuit huis.

Samenwerking
Het programma van Ames is ontstaan uit een goede lokale samenwerking tussen verschillende organisaties. Jeugdartsen en gezondheidsmakelaar van de GGD zijn in contact gekomen met Ames Sport&Zorg, en met medewerking van buurtsportcoachprogramma Leef! Deurne en de gemeente is het uitgebouwd tot een stevige interventie met drie fases. In de eerste fase bouw je een gezonde levensstijl op. Twaalf weken lang ga je twee keer per week ga je sporten bij Ames Sport&Zorg en daarnaast heb je twee keer een afspraak met de fysiotherapeut en een diëtist. Wanneer je na twaalf weken klaar bent met fase een ga je over naar fase twee: de sportoriëntatie middag. Daar kan je kennis maken met verschillende sporten om zo te kijken of er iets bij zit wat je leuk vindt om te doen. Iets gevonden? Dan gaan je samen let Leef! Deurne naar de bijpassende vereniging om kennis te maken en je in te schrijven. Ralf Schmitz, eigenaar van Amos Sport&Zorg, vindt het mooi om te zien dat gezondheid en preventie in Deurne steeds meer leeft. “We hopen hiermee dat de jeugd van Deurne meer in beweging komt en een gezondere toekomst in gaat.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant