Staatssecretaris Dennis Wiersma kwam maandag op werkbezoek in Deurne. (Foto: Joyce van Dijk)
Staatssecretaris Dennis Wiersma kwam maandag op werkbezoek in Deurne. (Foto: Joyce van Dijk) Joyce van Dijk

Stichting wil tussen de paarden jongeren helpen met passende baan

Algemeen 1.353 keer gelezen

DEURNE - Samen met paardensport, vormen horeca, evenementen, de zakelijke verhuur en het onderwijs bij Green Valley Estate de belangrijkste pijlers. Maar dat niet alleen. Het voormalig Hippisch Centrum innoveert - middels stichting De Keertwending – ook op het snijvlak van werk en zorg. Maandag bracht de plaatsvervangend minister en staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Dennis Wiersma, een werkbezoek aan de stichting.

De medewerkers van De Keertwending willen jongeren met een beperking helpen om een passende baan te vinden. Over een paar maanden gaan zij op het terrein van Green Valley Estate aan de slag om later wellicht een reguliere baan te vinden. De jongeren gaan bijvoorbeeld in de ruitersportwinkel aan de slag, de paarden verzorgen of in het restaurant op het hippisch centrum werken. 

‘De jongeren gaan bijvoorbeeld in de ruitersportwinkel aan de slag’

Tijdens de werkzaamheden ontdekken ze wat ze leuk vinden, waar hun passie ligt en wat ze wel of niet kunnen. Maar ook voor overige problematiek staat de stichting klaar om de jongeren te helpen. Het is voor hen door de stroperige wet- en regelgeving vaak lastig bij welke instantie ze moeten zijn en worden vaak van hot naar her gestuurd. De Keertwending fungeert als één aanspreekpunt.

Auto-ongeluk

Het initiatief trok ook de aandacht van staatssecretaris Dennis Wiersma. Vooral de combinatie zorg en werkgelegenheid wekte zijn interesse. Hij kreeg afgelopen maandag samen met burgemeester Greet Buter en wethouder Marnix Schlösser een rondleiding en sprak daar onder andere met jongeren Melanie en Patrick. Eerstgenoemde kreeg in 2018 een auto-ongeluk en daarmee zag ze haar droombaan als politieagente in rook opgaan. Langzaamaan krabbelde Melanie op. Lichamelijke pijn heeft ze niet meer, maar paardrijden zit er niet meer in. Patrick werkt via de jeugdwet bij een bakkerij in Deurne. Wiersma: “Het is mooi om te zien hoe werkgevers hier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals Melanie en Patrick helpen werkervaring op te doen. Hun verhalen bevestigen voor mij hoe belangrijk het is om je talent kwijt te kunnen in werk dat past. En waar je hart ligt.” De Keertwending helpt de afstand die de arbeidsmarkt heeft tot deze, vaak talentvolle mensen, te verkleinen. Ze kunnen op Green Valley Estate meedoen op de best passende plek; ook als het leven even tegenzit. 

Talenten

“We zetten de talenten van mensen centraal en kijken naar wat iemand wél kan”, onderschrijft Leny van den Eijnden. Zij is eigenaresse van Green Valley Estate en tevens een van de bestuursleden van De Keertwending. “In onze horecabedrijven ervaren wij al heel lang hoe waardevol het is om kansen te bieden aan de mensen die net wat moeilijker een baan krijgen in het reguliere arbeidsproces.” 

‘We zetten de talenten van mensen centraal en kijken naar wat iemand wél kan’

Samenwerking

Dat iedereen naar vermogen op de arbeidsmarkt mee kan blijven doen, vraagt om een algehele aanpak van werk en zorg, en is dan ook te ingewikkeld voor één organisatie alleen. Daarom vormt De Keertwending tevens een omgeving voor samenwerking tussen de sociale partners: onderwijs, zorg, gemeenten, welzijn, werkbedrijf en UWV. Zij zijn allen verbonden en actief betrokken bij het project Simpel Switchen dat in Deurne en omstreken is uitgerold.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant