Afbeelding

Voorkom problemen met debiteuren die niet op tijd betalen

Partner content 167 keer gelezen

Debiteuren met een slechte betalingsmoraal zijn een groot probleem voor kleine en middelgrote bedrijven. En soms zijn het niet de minsten. De overheid heeft er bijvoorbeeld een handje van om eigenhandig een betalingstermijn van minstens 60 dagen te hanteren. Dan kun jij op je factuur zetten dat de termijn 30 dagen is, maar daar wordt zonder moeite overheen gestapt. Maar ook andere klanten hebben niet altijd de discipline om op tijd te betalen. Vaak beseffen ze niet hoezeer ze een bedrijf daarmee in de problemen kunnen brengen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je klanten op tijd aan hun verplichtingen voldoen?

Zorg voor een strikt debiteurenbeheer

Kies vanaf dag 1 voor een zakelijke benadering van je klanten. Het debiteurenbeheer moet erop gericht zijn dat er op tijd wordt betaald. Jij moet immers ook aan je verplichtingen voldoen. De voorraden moeten worden betaald, de huur van je kantoor, de energierekening. En dan moet je zelf ook nog boodschappen doen en je huur of hypotheek overmaken. Als een klant niet betaalt dan stuur je hem binnen een paar dagen na het verstrijken van de betaaltermijn een herinnering. Een klant die is vergeten te betalen zal hier direct op reageren. Volgt er geen betaling dan kun je gerust vijf tot uiterlijk tien dagen daarna een aanmaning sturen die wat minder vriendelijk van toon is. Als er ook dan geen betaling volgt stuur je de openstaande vordering met alle bijbehorende stukken naar een incassobureau. Dit kondig je ook aan in de aanmaning.

Je facturen vooraf laten betalen? Ja, dat kan

Je kunt het ook anders aanpakken. Je kunt je facturen vooraf laten betalen. Niet door de klant, die trapt daar waarschijnlijk niet in, tenzij het een particulier is. Maar je kunt je factuur doorsturen naar een factoringbedrijf. Zij maken binnen enkele dagen het factuurbedrag naar je over, minus een fee. Je kunt direct over het geld beschikken. De klant betaalt vervolgens aan het factoringbedrijf. Betaalt hij niet, dan neemt het factoringbedrijf de incasso voor zijn rekening. Uiteraard kan een factoringbedrijf vooraf onderzoek doen naar de debiteur. Als het risico te groot is, wordt de factuur niet overgenomen. Maar zij zullen voor de betaling niet bij jou aankloppen als de debiteur in gebreke blijft.

Werkkapitaal regelen

Een bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Je kunt daar je privé spaargeld voor inzetten, maar dat is wel een groot risico. Een betere manier is een rekening courant krediet of eventueel een lening bij een bank. Hiermee kun je voorraden financieren en andere kosten die voor de baten uit gaan. Op die manier kun je ook als startende ondernemer zonder al te veel zorgen ondernemen. Het is natuurlijk wel zaak dat je het openstaande saldo van een rekening-courant niet te ver laat oplopen. Houd er ook rekening mee dat een bank een dergelijke faciliteit in principe op ieder gewenst moment weer kan intrekken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant