Fannie van Grinsven in het gloednieuwe tenue. Marcel Bol draagt het allereerste wielertricot van TWC De Wekkers. (Foto: Hein van Bakel)
Fannie van Grinsven in het gloednieuwe tenue. Marcel Bol draagt het allereerste wielertricot van TWC De Wekkers. (Foto: Hein van Bakel)

‘Op de fiets is iedereen gelijk’

Algemeen 1.591 keer gelezen

DEURNE - In 1973 werd Toerwielerclub De Wekkers opgericht. Hoewel veel leden de vijftig ruimschoot zijn gepasseerd is de vereniging uit Walsberg nog springlevend. Het hele jaar staat dan ook in het teken van het 50-jarig jubileum.

door Bram Vannisselroij

In de jaren 70 van de vorige eeuw was het Nederlandse wielrennen met renners als Jan Raas en Joop Zoetemelk toonaangevend in de wereld. De wielerkoorts bereikte ook Walsberg en er werden al snel toertochten georganiseerd. “Kom op, eruit en er op uit!”, regelmatig werd dit zinnetje geroepen naar wielrenners die zich verslapen hadden voor de wekelijkse tocht van de groep fanatieke wielrenners. Toen zij zich in 1973 als vereniging gingen organiseren was de naam dan ook snel gekozen. In de beginjaren werd meestal een afstand van 50 kilometer afgelegd. Tegenwoordig fietsen de leden alleen al op zondag ongeveer 70 tot 100 kilometer. Zo zijn er wel meer verschillen met de beginjaren. “Toen stopten we regelmatig om een sigaretje te roken”, lacht Theo Kooter. 

Ook het cafébezoek is minder geworden. Waar vroeger de chocomel al gauw werd ingeruild voor pils is dit nu niet meer zo vaak het geval. Toch staat plezier nog steeds voorop en draait het niet om de route zo snel mogelijk af te leggen. Deze tegeltjeswijsheid geldt niet voor de jaarlijkse tijdrit. Dan gaat het ordinair om de winst en de leden trainen net een tandje extra in aanloop naar deze wedstrijd. Zo zijn er wel meer activiteiten die elk jaar op de agenda staan zoals de tour naar Kevelaer en een ATB-tocht waar ook niet-leden aan deel kunnen nemen. In de hoogtijdagen van de vereniging verschenen er 800 mountainbikers aan de start. 

Een ander hoogtepunt is de jaarlijkse barbecue, waar de sterke verhalen al snel op tafel komen. De gemiddelde snelheden die dan worden besproken zijn net iets hoger dan het daadwerkelijk gereden gemiddelde. Voorzitter Jan van Aarssen roemt het sociale aspect en de kameraadschap binnen de vereniging. “Op de fiets is iedereen gelijk. Wat voor werk je doet of wie je bent is niet belangrijk.” Hoewel De Wekkers nog ruim 50 leden hebben is nieuwe aanwas welkom. “Vroeger was het simpel; je ging voetballen, bij de harmonie of je ging fietsen. Tegenwoordig zijn er veel andere sporten en veel wielrenners gaan alleen of met een klein groepje op pad”, vertelt Marty Beijers. 

Vanwege het jubileum staan er diverse activiteiten op het programma. Op 1 maart is er een wielercafé voor alle wielerliefhebbers met de bekende microfonist en auteur van het boek ‘Pedaalridders van De Peel’ Rien van Horik in de uitvalsbasis van De Wekkers Café Van de Putten in Walsberg. In het boek van de schrijver is er ook aandacht voor enkele leden van de toerclub. In juni vindt er een gravelweekend plaats. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een ATB- en graveltocht op 24 december. Het volledige jubileumprogramma is te vinden op www.twcdewekkers.nl

Kijk hieronder het filmpje ter ere van het jubileum gemaakt door Videoclub Deurne.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant