De expositie van Henry van den Berkmortel is nog te zien tot 20 maart 2022. (Foto: Hein van Bakel)
De expositie van Henry van den Berkmortel is nog te zien tot 20 maart 2022. (Foto: Hein van Bakel)

Facebookberichtje groeit uit tot expositie

Algemeen 1.293 keer gelezen

DEURNE - Henry van den Berkmortel besloot in 2019 dagelijks een schets te maken van een gebouw of evenement in de gemeente Deurne. De aquarellen werden al snel een hit op Facebook en hij besloot het ‘Schetsboek van Deurne’ uit te geven. Een selectie van deze tekeningen en nieuw werk is nu te bewonderen in museum De Wieger tijdens de expositie ‘Aquarellen en verhalen van Henry van den Berkmortel’.

Henry kon twee jaar geleden niet vermoeden dat hij een vuistdik schetsboek zou uitbrengen, laat staan dat zijn werk nu in De Wieger hangt. De passie voor tekenen en schilderen heeft de kunstenaar al sinds hij een klein jongetje was en werd aangewakkerd door zijn ‘ome Sjef’. De technieken leerde de autodidact zichzelf aan. De laatste twintig jaar schetste Henry het ene na het andere boekje vol, ook als hij op reis was. Vanwege zijn drukke baan bij zijn eigen reclamebureau Spiegel kon hij niet zo veel tekenen als hij zou willen. “Toen ik met pensioen ging had ik eindelijk de tijd om het serieus op te pakken”, vertelt Henry. 

Ruwe schets
Zijn project om in 2019 elke dag een schets te maken kreeg al snel een grote schare volgers op Facebook. Zijn eerste tekening van de Markt in Deurne op 1 januari was een ruwe schets van het gemeentehuis. Hoewel hij voornamelijk aquarellen maakte, werkt hij ook met potlood en inkt. Ook met de technieken en verschillende stijlen speelt hij graag; de ene keer zeer gedetailleerd en soms wat ruwer of meer abstract. Bij elke tekening verzamelde hij begeleidende teksten met historische en opzienbarende feitjes en zijn persoonlijke ervaringen die hij met het gebouw of locatie heeft. Die teksten werkte hij daarna minutieus uit op zijn iPhone. “Ik kwam erachter dat ik veel over Deurne weet en als ik iets niet wist dan zocht ik het op DeurneWiki. Daarnaast kreeg ik online veel feedback van inwoners die aanvullingen hadden.”

Klein boekje
De tekeningen doen vermoeden dat hij met een grote ezel op zijn rug door Deurne trok. Niets is minder waar; per fiets en gewapend met een piepklein tekenboekje struinde hij de gehele gemeente af. Bij slecht weer maakte Henry een foto om de tekening thuis in zijn werkkamer uit te werken. Dat hij uitgerekend een klein boekje gebruikt is simpelweg zodat hij het (bijna) altijd bij de hand heeft en zo op elk moment een schets kan maken. De kunstenaar tekent bekende gebouwen, maar ook minder in het oog springende locaties hebben een plek in de expositie. “Het is voor veel Deurnenaren erg herkenbaar. Dat is denk ik ook waarom de tekeningen zo geliefd zijn”, legt Henry uit. Hij ziet ook dat veel inwoners die normaal niet zo snel een museum bezoeken een kijkje komen nemen bij de expositie.

Encyclopedie
Henry doet zijn verhaal in De Wieger en bewijst zich vandaag als een wandelende encyclopedie van Deurne. Enthousiast vliegt hij van het ene schilderij naar het andere. Ondertussen wordt hij aangeklampt door een vrouw die het boek wil laten signeren voor haar zoon die in Zuid-Frankrijk woont. De schetsboeken vonden hun weg naar Nieuw-Zeeland, Amerika, Colombia en zelfs uit de Democratische Republiek Congo kwam een bestelling. Een vrouw uit Brisbane maakte een borduurwerkje van een schets van Henry. Een tijd geleden ging de bel bij de nietsvermoedende creatieveling en na het open doen van de deur stond hij oog in oog met de maakster van het borduurwerkje. Ze was even terug in Deurne en wilde hem toch bedanken met een fles wijn. “Ik hou van geschiedenis en tekenen en het was helemaal niet het idee om een boek uit te brengen of te exposeren, maar het is toch mooi dat het zo leeft en dat ik zo veel leuke reacties krijg.” Henry tekent wat hij interessant vindt en niet in opdracht. “Dan begint het op werk te lijken en dat heb ik lang genoeg gedaan”, lacht hij. Omdat de expositie eind vorig jaar in het water viel vanwege de lockdown is deze verlengd tot en met 20 maart 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant