Afbeelding

En daar hangt ‘m, de vod

Algemeen 596 keer gelezen

Ik ben een passief sportliefhebber. Dat wil zeggen dat ik het liefst onderuitgezakt op de bank lig en gaap naar zwoegende atleten terwijl ik flessen trappistenbier naar binnen klok, toastjes met budgetcamembert knaag en onbeschaamd graai in familiezakken huismerkborrelnootjes. 

Nu ben ik niet alleen lui, maar ook nog eens belachelijk kieskeurig; ik wil dan enkel échte ijzervreters m/v op mijn kijkdoos. Ter verduidelijking; de kermend over het voetbalgras rollende stervende zwaan met ondraaglijke pijn aan de linkermouw van zijn shirtje is ongewenst, de met gebroken botten en met gutsend bloed uit open wonden maar toch doorbikkelende rugbyer is daarentegen zeer welkom. De ultieme houwdegen, in mijn ogen, is de wielrenner. Het gelaat gesierd door zweet, snot en kwijl en met schrijnende schaafwonden op knokkels, ellebogen en knieën door de onvermijdelijke valpartijen, ploetert deze mannetjesputter door weer en tegenwind. 

Hoe ik ineens hierbij kom? Nou, een paar dagen terug eindigde de ‘heilige week’ zoals onze zuiderburen die noemen. Op de eerste zondag daarvan wordt de Ronde van Vlaanderen, of ‘de hoogmis van de koers’ zoals ze daar zeggen, verreden. Een draak van een wedstrijd van bijna 300 kilometer over de steilste bulten in het verder akelig vlakke land. 

Koud zeven dagen erna volgt dan Parijs-Roubaix, een met beroerd geplaveide wegen aan mekaar geplakte serie onbegaanbare kasseistroken in het deprimerende noorden van Frankrijk. Hele middagen ongegeneerd leedvermaak voor een liefhebber als ik dus, en uiteraard kijk ik die op de Belse buis. Niet alleen spat de liefde voor de sport er bij hun commentatoren vanaf, vooral het taaltje maakt me telkens weer zielsgelukkig. ‘Ervan gepierd’, ‘chasse patat’ en ‘de tenen moeten uitkuisen’; da’s prachtig toch? ‘Ook ‘vierkant rijden maar verdapperen’ is er eentje om in te lijsten en van het ultieme compliment aan de alweer ongenaakbare Mathieu van der Poel; ‘de monumenten aan mekaar rijgen als de knopen van een paternoster’ springt mijn hart op. Alleen al daarom kan ik nauwelijks wachten op de volgende koers. Het ga u bijzonder en mij ook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant