Hoe kom je er achter of een tweedehands auto een ongeluk heeft gehad?
Als je een tweedehands auto wilt kopen, zijn er een aantal zaken van belang om te weten. Bijvoorbeeld het bouwjaar van de auto net als de kilometerstand en natuurlijk ook de waarde van de wagen. Daarnaast is het interessant om te weten of een tweedehands auto in het verleden een ongeluk heeft gehad.
Indien er sprake is geweest van schade wil je weten waar die zich heeft voorgedaan en wat de kosten zijn. Nu is het heel eenvoudig om erachter te komen of een tweedehands auto een ongeluk heeft gehad. Dat doe je namelijk met een schadeverleden kentekencheck.
Schadeverleden van een auto
Je ziet aan de buitenkant van een auto echt niet altijd of er in het verleden sprake is geweest van schade. Zelfs helemaal niet als de schade aan een auto op een deskundige wijze is gerepareerd. Je kan dan wel een rondje lopen om de auto, maar daar word je niet veel wijzer van. Het is ook mogelijk om aan de eigenaar te vragen of er in het verleden schade is gereden. Dan moet je er maar op vertrouwen dat de eigenaar daarin eerlijk is. Bovendien weet de autobezitter misschien zelf ook niet eens of er schade is gereden als hij de zoveelste eigenaar is. Daarom is het aan te raden een eenvoudige kentekencheck uit te voeren. Daarmee krijg je inzicht in het schadeverleden van de auto.
Informatie over eventuele schade
Indien er sprake is geweest van geregistreerde schade dan is er informatie bekend bij de RDW. Bij deze instantie staat alle informatie die gekoppeld is aan het kenteken van een auto geregistreerd. Voer je een kentekencheck uit dan kom je ook te weten welke schade de verkoper van de auto in het verleden heeft veroorzaakt. Daarnaast krijgt je inzage in de schades die in de jaren daarvoor zijn ontstaan. Deze informatie is zeer waardevol, want het helpt je bij het nemen van een beslissing om wel of niet tot koop over te gaan.
Overigens is het natuurlijk gewoon mogelijk dat er geen schade geregistreerd staat. Verder kan het altijd zo zijn dat schade niet geregistreerd staat. Bijvoorbeeld als de schade niet aan een verzekeraar is gemeld en de schade door een kennis met verstand van autoreparaties is hersteld. Bijvoorbeeld lakschade aan een auto. Dat zal bij grote schades uiteraard minder snel voorkomen dan bij kleine schades die eenvoudig te herstellen zijn.