Samen maken we het verschil
Alleen samen kunnen we het virus bevechten, zeggen ministers en wetenschappers, dus we dragen allemaal ons steentje bij om het coronavirus geen kans meer te geven om nog verder in onze leefwereld binnen te komen.
Wie een besmetting of overlijden heeft meegemaakt - in familie of kennissenkring of door het werken in de zorg – hoeft niet te worden overtuigd van de noodzaak om de van overheidswege opgelegde maatregelen te respecteren en op te volgen. Het is gruwelijk en beangstigend, iemand kan in snel tempo ineens heel ziek worden.
Inmiddels behoren de maatregelen tot de dagelijkse routine van de meeste mensen en gelukkig blijft dat niet zonder gevolg. We zien een daling van het aantal besmettingen, opnames op Intensive Care en sterftegevallen. Tijd voor een lichte versoepeling van de maatregelen, maar vooral behoedzaam en weloverwogen.
Schonere lucht
Hoewel de situatie van iedereen dwingt tot nadenken, is er ook een positief effect te zien. In relatief korte tijd is de luchtkwaliteit door de crisis aanzienlijk verbeterd en dat is heel goed nieuws, aldus de NOS. Vooral in de landen waar het coronavirus zich al eerder openbaarde liegen de cijfers er niet om: 35% minder CO2-uitstoot en in sommige steden is een percentage van 50% daling van uitstoot geconstateerd. In steden die tot voor kort bekend stonden als steden waar SMOG heel gewoon was, is nu een helder zicht het positieve gevolg van de crisis.
Dit zet de hele wereld wel aan het denken… we zijn er klaar voor om ons te bezinnen op een toekomst 2.0.
Waar men er voorheen niet over nadacht en voor elk wissewasje de auto pakte om naar werk, school of winkel te gaan, wordt nu meer nagedacht over gezondere en schonere opties. Het gedwongen thuiswerken maakt zichtbaar dat er veel meer mogelijk is dan in de auto of het vliegtuig stappen voor een vergadering op kantoor of bij buitenlandse relaties. De voordelen van het videobellen brengen menigeen tot bezinning.
Weer naar school
Nu we mogen constateren dat we het goed gedaan hebben, de aantallen besmettingen en sterfgevallen ten gevolge van het virus zijn gedaald, wordt het tijd voor een lichte versoepeling van de maatregelen. En zijn het als eerste de kinderen die na de meivakantie weer voorzichtig naar school mogen. Ze kunnen dan mooi per fiets gaan, met de schooltas achterop, zonder de auto van paps of mams. Scheelt meteen wat overlast van draaiende motoren in de woonwijk rond de school.
Meivakantie
Voor de komende maanden is een vakantie, laat staan een vliegvakantie, niet aan de orde. De vakantie aanbieders hebben de reizen voorlopig on hold gezet en de luchtvaartmaatschappijen doen alleen het hoognodige. Het gezin van Bart en Mirjam uit Bodegraven hebben zich al bij de situatie neergelegd en zijn op zoek gegaan naar alternatieven. De kinderen waren wel te porren voor een kampeervakantie in eigen tuin, een lumineus idee! De tentjes en kampeerspullen zijn al van zolder gehaald en ze hebben elk een Kipling rugzak respectievelijk Eastpak rugzak gekregen voor een dagelijkse fietstocht met picknick in de buurt. Nu het mooie weer nog…