Vijfduizend euro voor De Ossenbeemd

woensdag 4 december 2013 - 17:11|

DEURNE – “Natuurlijk gingen we voor de hoofdprijs, maar we zijn heel erg blij met de tweede prijs van vijfduizend euro. We gaan dat besteden aan de inrichting van de huiskamer voor vrijwilligers in het vernieuwde bezoekerscentrum en aan een kunstwerk, dat als eyecatcher aan het Haageind geplaatst wordt. Zodat bezoekers De Ossenbeemd nog beter kunnen vinden”, aldus voorzitter Dick van der Star van de Stichting Natuur- en Milieueducatiecentrum De Ossenbeemd, in een reactie op de prijsuitreiking van Groen en Doen.

Groen en Doen is een programma van het ministerie van Economische Zaken dat investeert in (opleidings-)projecten voor de inzet van vrijwilligers bij natuur- en landschapsbeheer. Voor de prijsvraag Groen en Doen werden ruim vijftig projecten aangemeld. Tijdens de prijsuitreiking op woensdag 27 november op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd werd een bedrag van 100.000 euro verdeeld onder acht finalisten. Het Miljoenenlijntje in Zuid-Limburg, De Groene Visite in Overijssel en Een Dak boven het hoofd van meester Gert in Nijmegen wonnen elk een hoofdprijs van 25.000 euro. Vijf projecten wonnen vijfduizend euro, waaronder het project Vernieuwing van De Ossenbeemd, een oase in Deurne.
Los daarvan kreeg De Ossenbeemd drie opleidingsvouchers voor vrijwilligers, ter waarde van elk duizend euro. De vouchers zullen volgens de voorzitter ondermeer besteed worden aan opleidingen voor gastheren en/of gastvrouwen en aan cursussen, zoals een snoeicursus voor de (fruit)bomen op het terrein.
Het bedrag van vijfduizend euro is deels bestemd voor een gedeeltelijk nieuwe inrichting van de ‘huiskamer’ voor vrijwilligers in het bezoekerscentrum. De binnenkant van het gebouw is onlangs geheel vernieuwd en bestaat nu uit een ruimte voor vrijwilligers, één grote, lichte ruimte voor vergaderingen, tentoonstellingen, educatie, etc. met daarin een nieuwe keuken. Verder zal er een kinderhoek ingericht worden en zijn de toiletgroepen verplaatst. Natuurlijk groen en grijs vormen de hoofdkleuren in de inrichting.
“De vloer in de vrijwilligersruimte is heel bijzonder,” zegt Dick van der Star. “Het is een parketvloer, gemaakt van planken die gezaagd zijn uit Amerikaanse eikenbomen uit het Zandbos. Het hout was eigenlijk bestemd om verkocht te worden als stookhout. Een van onze vrijwilligers heeft het op natuurlijke wijze verduurzaamd. Van hetzelfde hout zal ook een tafel gemaakt worden voor de vrijwilligersruimte.”
De Ossenbeemd beoogd verder een kunstwerk van Dirk Verberne uit Helenaveen aan te schaffen. Een voorbehoud heeft Van der Star daar nog wel bij: “Voorwaarde is dat de gemeente voor het plaatsen van het kunstwerk een omgevingsvergunning verleend. Maar daar heb ik goede hoop op, mede naar aanleiding van een onlangs gevoerd ambtelijk overleg.”
Het kunstwerk, dat zes meter hoog is en drie meter meet in doorsnede, is uitgevoerd in kastanjehout en metaal en heeft eerder al op de Floriade gestaan. Het wordt direct aan het Haageind geplaatst als eyecatcher voor de toegang tot de Ossenbeemd.

De Ossenbeemd draait volledig op vrijwilligers die het terrein onderhouden, bezoekers ontvangen, kleine groepjes schoolkinderen rondleiden, projecten voorbereiden, etc. Momenteel zijn er dat zo’n vijfendertig. Nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd welkom. “Op zich gaat het nu goed. Maar met een team van rond de vijftig vrijwilligers zou het voor iedereen gemakkelijker zijn, “ aldus de voorzitter.

De komende maanden wordt op het terrein van De Ossenbeemd een nieuwe duurzaamheidroute aangelegd. Het kabouterpad wordt uitgebreid met een of twee zogenoemde ‘trappalen.’ Door op pedalen te trappen stellen kinderen een mechanisme in werking waarmee een vooraf opgenomen verhaal verteld wordt. Verder gaan studenten van De Groene Campus aan de slag met plannen voor het opknappen van het kinderboerderijtje op De Ossenbeemd, waarin momenteel nog slechts drie dieren gehuisvest zijn.
In de wintermaanden, tot en met februari, is De Ossenbeemd elke woensdag en zondag open van 13.00 tot 16.00 uur.
Begin april zal het vernieuwde bezoekerscentrum officieel geopend worden. In de maanden april, mei en juni is er een tentoonstelling te zien met als titel: Hé Watt-je. Het is vooral een belevingsexpositie waarin kinderen zelf kunnen ervaren wat duurzame energie nu precies is. De interactieve tentoonstelling maakt deel uit van het project Zon op School. Aan de tentoonstelling is tevens een lesprogramma gekoppeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Deurne, Asten en Someren.

Meer media
Prijswinnaars van Groen en Doen met in het midden Beate Eevers, die als actief vrijwilliger van De Ossenbeemd -zij regelde bijvoorbeeld de aanvraag voor de opleidingsvouchers- naar voren geschoven werd om de prijs in ontvangst te nemen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bloemenactie voor leden KBO St.Jozef Deurne DEURNE - De KBO St.Jozef uit Deurne heeft vorige week al hun leden verblijd met een mooie kerstroos. Zo kwamen de leden toch nog even persoonlijk, uiteraard op afstand, met... 23 december 2020 - 11:41
Together last optreden alsnog af DEURNE - Nadat het geplande optreden 'Lente in de Peel' in het Cultuurcentrum Deurne op 19 april vanwege de coronacrisis moest worden afgeblazen en uitgesteld naar 1 november, heeft de... 21 juli 2020 - 15:57
Een jaar zonder Kennedymars SOMEREN – Het is een vreemde gewaarwording. Dit jaar zal er in het eerste weekend van juli geen startschot klinken voor de befaamde Kennedymars. Sinds 1963 stonden er altijd lopers... 3 juli 2020 - 12:46
Kennedy Challenge vervangt Kennedymars SOMEREN - De Kennedymars in Someren, die ieder jaar in het eerste weekend van juli plaatsvindt, gaat niet door in verband met de geldende coronamaatregelen. Om wandelliefhebbers toch een uitdaging... 24 juni 2020 - 14:11
Carnavalsoptocht Liessel in beeld LIESSEL - De optocht van De Kei in Liessel was vanwege de barre weersomstandigheden op carnavalszondag een week verzet. De verlate carnavalsoptocht die zondag 1 maart door het Keienland trok... 2 maart 2020 - 10:43
Optocht Neerkant in beeld NEERKANT - In Neerkant trok zondag 1 maart een kleurrijke optocht van De Ulewappers door de straten. De optocht was een week opgeschoven vanwege de barre weersomstandigheden op carnavalszondag. De... 2 maart 2020 - 09:56