Tom Kusters en Leon Weekers van de werkgroep die Kansplus in Deurne vlot gaat trekken. (Foto: Frans Klaus)

Nieuw leven geblazen in Kansplus Deurne

donderdag 24 januari 2019 - 11:46|

DEURNE – “Ook tieners met een beperking willen wel eens een avondje op stap, net als hun grotere broers of zussen”, aldus Leon Weekers. Hij is lid van een werkgroep die bezig is in Deurne Kansplus nieuw leven in te blazen. “Er zijn in Deurne weinig evenementen en mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daar willen we verandering in brengen.” De eerstvolgende activiteit is een carnavalsbal op 1 februari in Asteffekan, Visser 27 in Deurne.

door Ine van Hal
De leden van de werkgroep merkten dat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking vaak onderlinge contacten missen. “Ze zien elkaar vaak alleen maar op school en na de school houdt het contact op. Daarnaast willen zij ook wel eens een avondje weg net als hun oudere broers of zussen”, aldus Leon Weekers. “De activiteiten die wij organiseren en nog willen gaan opzetten zijn niet alleen bedoeld voor jongeren, maar voor deelnemers van alle leeftijden.”
De werkgroep bestaat naast Leon Weekers uit Tom Kusters, Ivar Hoeben en Marian Verbaarschot. De werkgroep Deurne van Kansplus Asten – Someren – Deurne was een slapende club, die met een Pietenbal in Asteffekan in november 2017 voor het eerst weer wakker geschud is. Sindsdien zijn er onder meer maandelijkse soosavonden in Asteffekan.
Tom Kusters: “We zijn begonnen met drie bezoekers, nu zijn er dat tijdens de soosavonden zo’n dertig.” Leon Weekers vult aan: “De bewoners van De Droom weten ons bijvoorbeeld goed te vinden of de leden van het g-hockeyteam waar mijn dochter lid van is.”
Binnen sportclubjes of gezamenlijke woonvormen spreekt het zich volgens Weekers wel rond, wanneer er activiteiten georganiseerd worden. “Voor het overige is het voor ons lastig onze doelgroep te bereiken.”

Carnavalsavond
Elke maand probeert de werkgroep een of twee activiteiten te organiseren. “Met Kerstmis hebben we bijvoorbeeld kerststukjes gemaakt, in de zomer hebben we een fototocht gehouden met speelse en uitdagende opdrachtjes en we hebben een barbecue georganiseerd. Daarnaast denken we aan een bingoavond met plaatjes of een filmavond. Zo zijn er een heleboel activiteiten te bedenken. Het is nog een beetje aftasten welke activiteiten bij onze doelgroep aanslaan.”
De eerstvolgende activiteit van Kansplus in Deurne is een carnavalsbal op vrijdag 1 februari. Een dj draait muziek, dansgroep de Special Stars komt optreden en de eigen prins en Raad van Elf van Kansplus Asten – Someren – Deurne komen op bezoek.
De werkgroep probeert de activiteiten zo laagdrempelig als mogelijk te houden. Tot nog toe is ze daar volgens Kusters en Weekers mede dankzij sponsoring en gratis verstrekte materialen goed in geslaagd. “Daarnaast krijgen we veel steun van ouders, broers en zussen van onze deelnemers. Zij vinden het vaak leuk om activiteiten mee te organiseren en te begeleiden. Het is ook erg dankbaar om te doen. Waar vind je het nog: dat deelnemers aan een activiteit na afloop naar je toe komen voor een bedankje of een knuffel?”

Mooie locatie
In het soosgebouw van Stichting Asteffekan heeft de werkgroep een locatie gevonden, die zeer goed geschikt is voor zijn activiteiten. “Voor het hele jaar 2019 hebben we al een maandelijkse avond besproken in Asteffekan,” aldus Leon Weekers.
In Asten en Someren organiseert Kansplus wekelijks, maandelijks en jaarlijks verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen met een beperking. Gemiddeld komen er wekelijks zo’n 240 deelnemers, ook vanuit Deurne. Het is volgens de werkgroep in Deurne nadrukkelijk niet de bedoeling die activiteiten voor de voeten te lopen. “Voor mensen met een beperking en hun ouders of begeleiders is het gemakkelijker wanneer ze activiteiten in het eigen dorp kunnen bezoeken.”
Daar komt bij dat activiteiten die de werkgroep tot nu toe in Deurne organiseerde deelnemers trekt uit de hele regio, waaronder Helmond, Geldrop en Leende. “Er zijn in de hele regio te weinig activiteiten voor jongeren en volwassenen met een beperking”, concludeert Leon Weekers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Rabobank Clubkas Campagne krijgt andere naam REGIO - De Rabobank Clubkas Campagne is van naam veranderd. De campagne gaat voortaan door het leven als Rabo ClubSupport. Ook de periode zal veranderen. Rabobank Peelland Zuid houdt ieder... 26 juli 2019 - 12:12
Medailles voor KDO Deurne DEURNE - Acrogymnasten van KDO Deurne namen afgelopen weekend deel aan de laatste plaatsingswedstrijden acrobatische gymnastiek voor het A- en B-niveau in Den Bosch. Net als op eerdere plaatsingswedstrijden was... 28 mei 2019 - 16:15
Scouting winnaar originaliteitsprijs DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt deze week 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen... 24 mei 2019 - 10:42
Staande ovatie voor spelers bij Blind Date NEERKANT – Theatergroep Neerkant vierde afgelopen weekend zijn eerste lustrum met de voorstelling Blind Date. De voorstelling werd vrijdag, zaterdag en zondag opgevoerd in De Moost. Blind Date is een... 21 mei 2019 - 09:41
Onderwaterparkoers voor duikers met beperking DEURNE – De Deurnese stichting Red Lobster Divers organiseert al zo’n zeventien jaar duikactiviteiten voor mensen met een beperking. Ze doet dit onder anderen in het zwembad van Oro op... 16 mei 2019 - 10:39
Royal Music Night met Trijntje Oosterhuis en Frans Duijts DEURNE – Op de Markt in Deurne wordt vrijdag 26 april op de vooravond van Koningsdag het tweejaarlijkse evenement The Royal Music Night gehouden. De hoofdartiesten zijn Trijntje Oosterhuis en... 25 april 2019 - 09:59