Groene en kleurrijk bloeiende planten in een grote variëteit zijn te vinden op de jaarlijkse plantenmarkt van Groei & Bloei op de Markt in Deurne.

Jubilerend Groei & Bloei houdt zaterdag plantenmarkt

woensdag 9 mei 2018 - 13:58|Ine van Hal

DEURNE - Groei & Bloei Deurne/Venray bestaat dit jaar veertig jaar. Een van de grootste publieksactiviteiten van de vereniging is de jaarlijkse planten- en tuinmarkt op de zaterdag voor Moederdag. Komende zaterdag 12 mei zal de Markt in Deurne weer een groene aanblik bieden met bloemen en planten, kramen met accessoires voor huis, tuin en terras en aanverwante artikelen zoals jams, siropen en weckproducten. De plantenmarkt van Groei & Bloei is open van 10.00 tot 16.00 uur. Accordeonist Piet Zetsen uit Neerkant zorgt voor muzikaal entertainment.

'Kwekers uit heel Nederland en België zijn op de plantenmarkt te vinden'

Henny Linders is bestuurslid namens de werkgroep Plantenmarkt binnen Groei & Bloei. "Elk jaar proberen we een zo groot mogelijke diversiteit van vaste planten aan de bieden", zegt hij. "Kwekers uit heel Nederland en uit België zijn op de plantenmarkt in Deurne te vinden." Als voorbeeld noemt Linders kwekers van mini fruitbomen, bijzondere schaduwplanten en winterharde planten, hosta's, sedums en vergeten groenten en kruiden. Daarnaast staan op de plantenmarkt veel hobbykwekers uit Deurne en omgeving, met onder meer agapanthussen, rotsplanten, dahliaknollen en moestuinplanten, hobbyisten die allerlei soorten jams, siropen en weckproducten maken uit eigen tuin en een hobbyist met zelfgemaakte vogelhuisjes en insectenhotels. Linders: "Mede met het oog op Moederdag zullen snijbloemen natuurlijk niet ontbreken." Groei & Bloei onderhoudt contacten met diverse groenverenigingen en organisaties uit Deurne, die zich op de plantenmarkt presenteren. Zoals de Ossenbeemd, de vereniging van volkstuinen Hobbypark Deurne en Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Peelland. Ook met Coöperatie Stationspark heeft Groei & Bloei een goede band. Zelf staat Groei & Bloei Deurne/Venray - zoals elk jaar - op de plantenmarkt met een stand waar kinderen een leuk bloemstukje kunnen maken voor Moederdag.

Veertig jaar Groei & Bloei
Groei & Bloei is in 1978 opgericht als zelfstandige afdeling in Deurne van de toenmalige landelijke Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. Prinses Beatrix is hiervan nog steeds de beschermvrouwe. Landelijk hanteert de organisatie de naam Groei & Bloei. Leden melden zich niet als zodanig aan bij Groei & Bloei; het lidmaatschap is automatisch gekoppeld aan een abonnement op het gelijknamige tuintijdschrift.
Henny Linders: "Elke afdeling krijgt jaarlijks een bijdrage vanuit het hoofdkantoor. Daarnaast nemen we deel aan de Rabo Clubkasactie en is de opbrengst van de plantenmarkt bestemd voor onze verenigingskas."
De eerste voorzitter en medeoprichter van Groei & Bloei in Deurne was de inmiddels overleden Louis van de Burgt. Het huidige bestuur bestaat uit Francien Koolen-Aarts, Mieke van Stratum, Jeanet van Hylckama Vlieg, Henny Linders, Willy Nouwen en Leendert Brouwer.
Groei & Bloei Deurne/Venray heeft rond de 200 leden. Enkele jaren geleden is Venray door het hoofdkantoor toegevoegd aan de afdeling Deurne. De reden is volgens Henny Linders dat Limburg maar één rayon heeft, namelijk de afdeling Noord-Limburg. Veel leden uit Venray en omgeving nemen daarom in Deurne deel aan activiteiten van Groei & Bloei.

Actieve vereniging
Groei & Bloei is volgens Linders een actieve vereniging, die jaarlijks veel activiteiten organiseert voor de leden. Vaak zijn daarbij ook niet-leden welkom, zoals bij de vele lezingen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van natuur, specifieke of bijzondere planten, onderhoud en snoeien, tuinen, insecten, etc. die door de vereniging georganiseerd worden. Regelmatig staan er ook workshops op het programma, onder meer over snoeien, planten en fotografie, tuinontwerp, een tuinbeeld maken of wilgentenen vlechten.
Na afloop van een lezing krijgen de leden geregeld een Plant van de Maand mee naar huis, die opgekweekt is door een lid van de vereniging. Tweemaal per jaar organiseert Groei & Bloei een plantenruildag voor leden, waar met gesloten beurs planten van eigenaar verwisselen. Henny Linders: "Je komt met de leukste dingen thuis."

'Binnen enkele jaren willen we in Deurne weer een kampioenschap organiseren'

Bloemschikken
Tweemaal per jaar verzorgt Groei & Bloei een cursus bloemschikken. Diverse bloemschikkers namen in het verleden deel aan kampioenswedstrijden. De vereniging organiseerde ook zelf kampioenschappen, met een expositie van de gemaakte bloemstukken. Zoals in 2002 bij het 25-jarige jubileum in de kasteeltuin in Deurne. In 2011 werden de Zuid Nederlandse kampioenschappen bloemschikken gehouden in de Deurnese Willibrorduskerk. Henny Linders: "Dat was een prachtig gezicht, al die bloemstukken in de kerk. De tentoonstelling trok veel bezoekers. Binnen nu en enkele jaren willen we in Deurne weer een kampioenschap organiseren, voor de datum zijn we afhankelijk van de agenda van het rayon."

Tuin op het schoolplein
Ieder jaar staat een meerdaagse buitenlandse tuinreis op het programma van Groei & Bloei Deurne. "Vorig jaar ging de reis naar Ierland en dit jaar naar Schotland", aldus Linders. Ook is er jaarlijks een eendaagse reis in eigen land. Verder wordt er elk jaar een open tuinendag gehouden, telkens in een andere regio. Dit jaar is dat de regio Neerkant/Liessel. "Voor de organisatie van deze activiteiten kunnen we gelukkig elk jaar weer rekenen op een grote groep enthousiaste vrijwilligers", aldus Linders. "Omdat we ook graag kinderen enthousiast willen krijgen voor planten en de natuur hebben we vorig jaar een vierkante metertuin aangelegd op het schoolplein van De Wegwijzer in Vlierden. Mede dankzij het enthousiasme van de leerkrachten was dat een groot succes en is de tuin later nog groter geworden. Bij een tuincentrum in Venray houden we elk jaar de actie Tegel eruit, Plant erin. Dat is ook leuk voor kinderen; ze krijgen dan een plantje in ruil voor een steen of tegel uit hun eigen tuin."

Gerelateerde nieuwsberichten

Optocht in Helenaveen 5 maart 2019 - 20:52
Deurne Zingt volle bak Mee DEURNE - Het is inmiddels een traditie bij De Peelstrekels: Deurne Zingt Mee op carnavalsmaandag in het cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Ook de editie van maandag 4 maart... 5 maart 2019 - 11:39
Onderscheidingen bij De Heikneuters SINT JOZEFPAROCHIE - Tijdens de opening van carnaval op zaterdag 1 maart in ’t Turfke in Deurne is Marwil Claassen benoemd tot erelid van De Heikneuters. Henk van den Berkmortel... 5 maart 2019 - 11:02
Marij Manders is Kneuterboer SINT JOZEFPAROCHIE – Marij Manders is vrijdag 1 maart door het bestuur van carnavalsvereniging De Heikneuters uitgeroepen tot Kneuterboer 2019. De onderscheiding is in 1994 ingesteld door prins Tinus I... 5 maart 2019 - 10:24
Optocht Zeilberg in beeld ZEILBERG - Maandagmiddag trok in Zeilberg de optocht van De Pottenbakkers door de straten. Onderstaand de uitslag en foto's. Wagens: 1. Familie en vrienden van prinsenpaar met Motorbende 2. Hoge... 5 maart 2019 - 09:46
Optocht Vlierden rondom de prins VLIERDEN - Prins Rik I en prinses Judith vormden een dankbaar onderwerp in de optocht van De Dorstvlegels in Vlierden. Hun familie en vrienden wonnen in de categorie Wagens met... 4 maart 2019 - 19:18