De spelersgroep van de ludieke productie Het begon op Vreekwijk. (Foto: Hein van Bakel)

Manifestatie Het begon op Vreekwijk

vrijdag 16 maart 2018 - 08:41|

DEURNE - In zalencentrum Van Bussel in Sint Jozefparochie wordt zaterdag 17 maart van 12.00 tot 13.00 uur de manifestatie Het begon op Vreekwijk gehouden. Een korte, ludieke productie, gestoeld op een historische gebeurtenis, over het ontstaan van de democratie en het lokale bestuur in Deurne. Zo'n twintig spelers voeren de productie op onder regie van Frans van de Pas.

De productie Het begon op Vreekwijk is gebaseerd op de zogenoemde gemeijnte-vergaderingen, die tot aan 1795 jaarlijks gehouden werden in Deurne. De amateurhistorici Pieter Koolen en Ludo Boeije namen het initiatief voor de manifestatie Het begon op Vreekwijk. Historicus Ton Spamer hield in aanloop naar de manifestatie afgelopen woensdag een lezing over het onderwerp.
"Toen ons gevraagd werd na te denken over activiteiten in het jubileumjaar kwamen we al snel op dit idee. De gemeijnte-vergaderingen werden gehouden op 17 maart, op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Pieter Koolen. "Met de lezing en de manifestatie van komende zaterdag willen we de inwoners van Deurne en met name de leden van de politieke partijen laten zien hoe dat vroeger ging. De heemkundekring wil hiermee een vette knipoog geven naar de gemeenteraadsverkiezingen."
De productie is tot stand gekomen in samenwerking met Dit Deurne van Ons. Frans van de Pas is de schrijver en regisseur. Hij is tevens lid van Heemkundekring. HN Ouwerling.

Humor en beleving
Het toneelstuk Het begon op Vreekwijk is volgens Van de Pas een afspiegeling van een stukje historie van Deurne met nadruk op de volksvergaderingen. "Er wordt niet een hele gemeijnte-vergadering nagespeeld. Het stuk heeft ook geen echte plot. Het publiek krijgt een indruk van hoe het er destijds aan toe ging; met een stukje beleving, leuke anekdotes, een beetje humor en een knipoog naar de huidige situatie. De zaal zal aangekleed worden in de sfeer van toen."
Omdat zowel De Peelcomedianten als De Klotlanders aan de vooravond staan van nieuwe, grote opvoeringen heeft Frans van de Pas naar eigen zeggen de regie van Stefan van der Heijden overgenomen. "Stefan van der Heijden heeft de eerste aanzet gegeven, maar het werd voor hem allemaal wat veel."
Om die reden waren er ook niet veel toneelspelers beschikbaar.
Pieter Koolen. "We hebben het voornamelijk binnen onze eigen heemkundekring moeten zoeken. Dat zijn niet allemaal mensen met toneelervaring." Ludo Boeije vult aan: "Maar we hebben een mooie club mensen, waaronder twee heel bijzondere spelers. Namelijk onze eigen voorzitter Jan Adriaans en burgemeester Hilko Mak."
Annemarie Eevers vertolkt de rol van vertelster Grietje en Tonny Wijnands treedt op als troubadour.

"De manifestatie is een vette knipoog naar de gemeenteraadsverkiezingen"

Borgemeesters
De gemeijnte-vergaderingen werden gehouden in de openlucht op Vreekwijk, in de omgeving van een poel nabij het toenmalige Stappad, dat nu het Oude Stappad heet.
Elk gezin in de gemeente Deurne was verplicht het gezinshoofd of een mannelijke vertegenwoordiger daarvan af te vaardigen naar de bijeenkomst. Op het niet verschijnen stonden hoge boetes. Daarvan zijn volgens Pieter Koolen nog processtukken ontdekt. "In het archief van Vlierden, dat vroeger een zelfstandige gemeente was, zijn stukken gevonden waaruit bleek dat in 1770 de opkomst zo slecht was, dat de verplichting om te verschijnen opgenomen werd in het reglement. Op het niet naleven daarvan stonden hoge boetes."
Tijdens de gemeijnte-vergaderingen werd elk jaar een reglement voor de openbare ruimte vastgesteld en voorgelezen. Het ging dan bijvoorbeeld om wanneer en hoe inwoners hun wegen en sloten moesten onderhouden, waar ze hekken moesten plaatsen en waar ze in de Peel turf mochten steken.
Daarnaast werd elk jaar een zogenoemde borgemeester gekozen. "Een soort penningmeester van de gemeente," aldus Ludo Boeije. "Dat was geen geliefd baantje. De borgemeesters moesten zorgdragen voor de gemeentekas. Zij moesten in de hele gemeente Deurne, en dat was een groot gebied vanaf de rand van Bakel tot aan de grens met Meijel, bij elk huisgezin de belastingen innen. Bij de meeste gezinnen ging het dan vaak om elke week een beetje."

Aanbieden infobord
De productie Het begon op Vreekwijk begint zaterdag om 12.00 uur en is om 13.00 uur afgelopen. De deuren van Zalen Van Bussel aan de Sint Jozefstraat 77 gaan om 11.30 uur open. De manifestatie is voor iedereen gratis toegankelijk.
Na afloop van het toneelstuk zal door de heemkundekring een informatiebord aangeboden worden aan het gemeentebestuur van Deurne. Het bord zal als een blijvende herinnering geplaatst worden op Vreekwijk. Een qr-code op het bord geeft toegang tot digitale informatie over de historische betekenis van Vreekwijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Uitdagende spellen op zeskamp Liessel LIESSEL - Afgelopen weekend werd in Liessel de jaarlijkse Zeskamp gehouden. Op het veld aan het Zand in Liessel leefden de deelnemers zich uit met uitdagende spellen. 'Fierljeppen' op luchtkussens,... 18 juni 2018 - 14:13
Volop waterpret op Xplosion SINT JOZEFPAROCHIE - Kinderen vermaakten zich volop afgelopen zondag op het grasveld bij het Hofke van Marijke in Sint Jozefparochie tijdens de Heitraction meerkamp georganiseerd door de stichting Wesp (Wijk... 18 juni 2018 - 10:52
Spelevaren op de Helenavaart HELENAVEEN - In Helenaveen werd zondag 10 juni de 25ste editie van de Peelfeesten gehouden met als hoofdact op zaterdagavond Abba Fever. Verder werd er onder meer een pubquiz gehouden,... 11 juni 2018 - 14:24
Vlierdense muzikanten knappen kiosk op VLIERDEN - De kiosk in Vlierden wordt de komende weken gerenoveerd. Leden van Fanfare Wilhelmina Vlierden - eigenaar van de kiosk - zullen zoveel mogelijk zelf de handen uit de... 1 juni 2018 - 10:43
Zestig jaar veteranen SJVV SINT JOZEFPAROCHIE- De afdeling Veteranen van voetbalvereniging SJVV bestaat zestig jaar. Het diamanten jubileum wordt zaterdag 2 juni gevierd op sportpark De Dreef, Vloeieindsedreef 14 in Deurne. De jubileumdag begint... 1 juni 2018 - 10:30
Interactieve infoavond over drank en drugs ZEILBERG- In samenwerking met onder anderen Novadic Kentron, Helder Theater, Flow Deurne en De Klotlanders verzorgt Dorpsraad Zeilberg woensdag 6 juni een interactieve informatieavond over drank en drugs. Er is... 1 juni 2018 - 10:14