KDO Deurne opende in januari het jubileumjaar met een Acroshow in het cultuurcentrum. (Foto: Marius van Deursen)

Expositie over geschiedenis KDO Deurne

donderdag 5 november 2015 - 09:31|Willie Thijssen

DEURNE - Gymnastiek- en turnvereniging KDO Deurne bestaat dit jaar 75 jaar. Al het hele jaar wordt hierbij stilgestaan met verschillende activiteiten. Komende zaterdag en zondag zijn er weer twee mijlpalen in dit jubileumjaar: de demonstratieshow in De Peelhorst en de opening van de expositie in het Heemhuis over de geschiedenis van de vereniging .

KDO Deurne laat zich dit jaar volop zien. In januari werd het jubileumjaar geopend met een spetterende acrobatische show in het cultuurcentrum. Ook werden in het kader van het jubileum door KDO de Zuid-Nederlandse kampioenschappen herenturnen en de Zuid-Nederlandse kampioenschappen acro gymnastiek georganiseerd in Deurne. Verder trad KDO op tijdens de Royal Music Night, bij de afsluitende avond van de Rabobank Clubkascampagne en een grote groep van KDO deed mee aan de carnavalsoptocht. Het jubileumjaar loopt nu op z'n end met komend weekend de demonstatieshow en de tentoonstelling. Een afsluitende feestavond staat nog in december gepland en ook zal KDO een bijdrage leveren aan het IJsfestijn.
Behalve de vele activiteiten door het jaar heen is het voor KDO sowieso een hectisch jaar. Eind vorig jaar werd duidelijk dat De Uitkomst, het tijdelijk onderkomen van KDO in het vroegere Hub van Doornecollege, gedeeltelijk gesloopt zou worden. KDO kon er blijven, maar moest afgelopen zomer wel intern verhuizen. Ondertussen wordt nog altijd volop onderzocht wat de beste permanente oplossing wordt. "We hebben eigenlijk drie opties waarvan er twee heel serieus zijn", vertelt voorzitter Leo Cuijpers. De optie van de bouw van een turnhal op sportpark De Kranenmortel staat nog altijd open. "Maar we hebben zeker ook een andere optie in beeld. We moeten de haalbaarheid nog in kaart brengen", laat Cuijpers weten. Wat de andere opties zijn, daarover wil Cuijpers vooralsnog niets zeggen.
Om in De Uitkomst goed de winter door te komen heeft KDO onlangs wel de nodige inspanningen moeten verrichten. "We hebben zelf voor gasleidingen moeten zorgen zodat het gebouw verwarmd kan worden", geeft KDO-secretaris Marcel van Nunen aan. In 2011 was KDO Deurne de eerste vereniging die in de Uitkomst een thuisbasis kreeg.
Het bestuur hoopt dat de nieuwe accommodatie er voor 1 januari 2018 staat. In de nieuwe turnhal wil de Deurnese vereniging doorgroeien van 350 naar 500 leden. Cuijpers: "KDO is een grote gemotiveerde club met gemotiveerde leden."
Dat is ook de landelijke Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) opgevallen. In totaal telt Nederland 1.100 clubs die zijn aangesloten bij de landelijke bond. Daarvan zijn dertien verenigingen geselecteerd als Club van de Toekomst. KDO Deurne is er één van.

Demonstratieshow

'Het is vooral spannend voor de recreantenleden'

Komende zaterdag wordt van 18.00 tot 21.30 uur een divers programma aangeboden voor iedereen die wil genieten van turnen, gymnastiek, luchtacrobatiek en acrogym. Het thema van de demonstratieshow is -hoe kan het anders- Feest. "Alle disciplines hebben acts ingestudeerd. 300 leden doen mee", vertelt Cuijpers. De show is in De Peelhorst, in de vroegere Peelland-hal. Het bestuur verwacht zeker duizend belangstellenden. De toegang is 3,50 euro, tot twaalf jaar 2 euro en onder de vijf jaar gratis. Van Nunen: "De demonstratieshow organiseren we één keer in de twee jaar. We willen dan laten zien wat de leden allemaal kunnen. Het is vooral spannend voor de recreantenleden. Die treden niet zo vaak op voor publiek."

Tentoonstelling

'De expositie stond bij ons hoog op de lijst'

Heemkundekring H.N. Ouwerling is vanwege het jubileumjaar van KDO Deurne in de geschiedenis gedoken en heeft in het Heemhuis nu een expositie ingericht. De opening is komende zondag in besloten kring. De tentoonstelling is nog tot en met 28 februari 2016 te zien. Voor de viering van het jubileumjaar wordt als oprichtingsjaar 1940 aangehouden. "De eerste KDO werd echter opgericht op 19 augustus 1913 en kreeg goedkeuring bij koninklijk besluit op 1 juni 1915. Tot welk jaar de eerste KDO actief is geweest is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk tot net voor de Tweede Wereldoorlog", vertelt Josée van der Loo van de heemkundekring. In de expositie komen de vroegere sleutelfiguren binnen KDO aan bod zoals mede-oprichter in 1913 Piet Nies, Piet van Dijk en Hub van Doorne en worden nieuwe en oude attributen en uniformen getoond. Van der Loo heeft er ongeveer drie maanden aan gewerkt. Bijzonder is de fiets uit Circus 't Hoefke en ook het bij iedereen wel bekende witte wikkelrokje. Verder zijn er veel foto's en ook medailles te zien. "Ik heb geprobeerd de geschiedenis van KDO Deurne in een tijdlijn neer te zetten", aldus Van der Loo.
KDO Deurne is er 'gruts' mee. Leo Cuijpers: "De expositie stond bij ons hoog op de lijst. Het is prachtig dat de heemkundekring hier veel tijd in heeft gestopt om een zorgvuldig beeld te geven van de geschiedenis van KDO en wat onze vereniging heeft betekend voor Deurne."


Een van de foto's in de tentoonstelling over KDO Deurne (Foto: Archief Heemkundekring H.N. Ouwerling)

Gerelateerde nieuwsberichten

Rabobank Clubkas Campagne krijgt andere naam REGIO - De Rabobank Clubkas Campagne is van naam veranderd. De campagne gaat voortaan door het leven als Rabo ClubSupport. Ook de periode zal veranderen. Rabobank Peelland Zuid houdt ieder... 26 juli 2019 - 12:12
Medailles voor KDO Deurne DEURNE - Acrogymnasten van KDO Deurne namen afgelopen weekend deel aan de laatste plaatsingswedstrijden acrobatische gymnastiek voor het A- en B-niveau in Den Bosch. Net als op eerdere plaatsingswedstrijden was... 28 mei 2019 - 16:15
Scouting winnaar originaliteitsprijs DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt deze week 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen... 24 mei 2019 - 10:42
Staande ovatie voor spelers bij Blind Date NEERKANT – Theatergroep Neerkant vierde afgelopen weekend zijn eerste lustrum met de voorstelling Blind Date. De voorstelling werd vrijdag, zaterdag en zondag opgevoerd in De Moost. Blind Date is een... 21 mei 2019 - 09:41
Onderwaterparkoers voor duikers met beperking DEURNE – De Deurnese stichting Red Lobster Divers organiseert al zo’n zeventien jaar duikactiviteiten voor mensen met een beperking. Ze doet dit onder anderen in het zwembad van Oro op... 16 mei 2019 - 10:39
Royal Music Night met Trijntje Oosterhuis en Frans Duijts DEURNE – Op de Markt in Deurne wordt vrijdag 26 april op de vooravond van Koningsdag het tweejaarlijkse evenement The Royal Music Night gehouden. De hoofdartiesten zijn Trijntje Oosterhuis en... 25 april 2019 - 09:59