Sanne van Paassen. (Foto: Hein van Bakel)

Sanne van Paassen is back on track

donderdag 9 augustus 2018 - 09:53|Willie Thijssen

VLIERDEN - Sanne van Paassen maakte begin 2016 bekend te stoppen met professioneel wielrennen. ‘Mijn lichaam geeft aan dat het genoeg is geweest. Het is tijd voor nieuwe kansen en uitdagingen’, was toen haar uitleg. Ze is dan pas 26 jaar. Nu, ruim twee jaar later is de Vlierdense back on track. Op de fiets uiteraard, maar met andere doelen.

Het is januari 2011 als Sanne van Paassen de wereldbeker in het veldrijden wint. 22 jaar is ze pas en ze is nu al een seizoen lang de meest constante veldrijdster van de wereld. Ze laat gerenommeerde toppers als Katie Compton en Marianne Vos achter zich op plek 2 en 3. De Vlierdense volgt tegelijkertijd de studie Business & Economics aan de universiteit van Wageningen. En ook die doelstelling haalt ze even later binnen. Hoe hoog kun je pieken?
Behalve de wereldbeker in het seizoen 2010/2011 heeft Sanne van Paassen op de fiets veel meer successen behaald. Een seizoen eerder wint ze brons in de wereldbeker en twee seizoenen later zilver. Ze wint twee keer zilver op het Europees kampioenschap en ze wordt tot twee keer toe vierde op het WK veldrijden. Twee keer is de Vlierdense de beste in een wereldbekerveldrit. Daarnaast schrijft ze meerdere internationale crossen op haar naam, waaronder in totaal vijf superprestigewedstrijden.

'Fysiek en mentaal zijn één. Daar ben ik van overtuigd'

Twee levens
Zoals zo vaak in het leven volgen na pieken de dalen. Na tien jaar topsport is het op. Ze raakt maar niet van haar aandoening in haar bovenbeen - logesyndroom - af. “Ik geloof in het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Achteraf denk ik dat ik teveel van mezelf heb geëist. Ik ben er altijd vol gas voor gegaan. Rust nemen? Nee, ik moest trainen. De wereldbeker winnen en tegelijkertijd je master halen; daar zijn eigenlijk twee levens voor nodig.” Achteraf is die kwetsuur in haar bovenbeen logisch, zegt ze. “Mijn lichaam schreeuwde dat het teveel was. Die signalen heb ik genegeerd. Als je je gevoel negeert, dan werk je blessures in de hand. Fysiek en mentaal zijn één. Daar ben ik van overtuigd.”
Met die ervaring richt de Vlierdense zich nu op een nieuwe uitdaging; een nieuwe tak van sport. Ze geeft motivatietrainingen op de fiets. “Eigenlijk wist ik toen ik was gestopt al vrij snel dat ik dit wilde gaan doen. Maar ik had geen ervaring. Nu heb ik enkele opleidingen gevolgd.” Ze richt zich op sporters en ambitieuze ondernemers en werknemers. En net als toen ze nog wielrenster was, reist ze ook nu weer het hele land door. Ze organiseert mental fitness bootcamps om sporters mentaal ‘naar een next level’ te krijgen. Met het zogeheten Op Koerz-traject richt ze zich vooral op ondernemers en fanatieke werknemers. “Dat is een persoonlijk ontwikkelingstraject in combinatie met sport. Het duurt drie maanden. Daarin probeer ik te werken aan het verkrijgen van inzichten. Ups en downs heeft iedereen in zijn leven. Het gaat er om ze te herkennen.” 

'Je moet in een flow blijven, niet te gespannen'

Fiets als metafoor
Mental coaching is populair. Van Paassen probeert zich te onderscheiden door de coaching te combineren met sport. Ze gaat met de deelnemers op de fiets in gesprek en al rijdend vindt de sessie plaats. “Je bent dan met elkaar in actie. Ook mentaal kom je dan in beweging, mensen komen dan pas echt los.” Vaak gaat het om ondernemers die vast zijn gelopen in hun werk of tegen een burn-out aanzitten. “Ondernemers en zakenmensen leggen de lat vaak erg hoog en proberen ook op sociaal vlak alle ballen in de lucht te houden. Ik help ze om af en toe gas terug te nemen en de lat minder hoog te leggen. En ik wil ze laten zien hoe belangrijk het is om mentaal fit te zijn. Je wordt veel rustiger.”
Behalve op de fiets coacht ze ook op afstand, via de mail of social media. In haar trainingen gebruikt ze de fiets als metafoor. “Als je een helling neemt, kun je dat beter in ontspanning doen. Je moet in een flow blijven, niet te gespannen.” 

Eurosport
Verder verzorgt Van Paassen ook clinics op maat en staat ze regelmatig op een podium om lezingen te geven. Zo blijft ze ook na haar sportcarrière een bezige bij. Later dit jaar gaat ze ook weer op tv live verslag doen van veldritwedstrijden. “Ik ben door Eurosport gevraagd om co-commentator te worden voor de wereldbekerwedstrijden komend seizoen. Ze zenden de wedstrijden van de dames uit. Ik heb dat eerder al eens gedaan voor de NOS. Hartstikke leuk.” 

Korte levensloop Sanne van Paassen
Sanne van Paassen (29 jaar) is geboren en getogen Vlierdense. Ze groeide op aan de Molenhuisweg waar haar ouders Wilbert en Jet een melkveehouderij hebben. In 2005 begon ze met veldrijden nadat ze voor de lol eens met haar vaders moutainbikeclubje had meegefietst. Dat ging haar goed af en ze kreeg van pa Wilbert een eigen mountainbike. Ze werd lid van R & TC Buitenlust in Helmond. Daar bleek al snel de voorliefde voor het veldrijden. Enkele jaren later werd ze prof. Haar grootste prijs was de wereldbeker in het seizoen 2010-2011. Ze kreeg voor haar sportieve prestaties op haar 22ste de legpenning van de gemeente Deurne. 

Gerelateerde nieuwsberichten

ZSV wint ook vierde wedstrijd DEURNE - ZSV heeft ook de vierde competitiewedstrijd gewonnen. In en tegen Susteren werd het vanmiddag 0-2. De Zeilbergenaren staan daarmee nog wat vaster aan de leiding in de 1ste... 14 oktober 2018 - 17:02
Yara Kastelijn richt zich op veldrijden NEERKANT - Yara Kastelijn (21 jaar) uit Neerkant heeft een tweejarig contract getekend bij de Belgische ploeg Steylaerts 777. Ze komt er onder begeleiding van meervoudig wereldkampioen Bart Wellens. Nadat... 11 oktober 2018 - 10:45
Bignell kampioen BMX Topcompetitie DEURNE - De Deurnese BMX-rijder Jeffrey Bignell is afgelopen weekend kampioen geworden in de KNWU Topcompetitie. Op het BMX circuit in Volkel werden de laatste twee wedstrijden in een serie... 8 oktober 2018 - 13:16
ZSV na drie keer winst koploper DEURNE - ZSV heeft vanmiddag met 2-1 gewonnen van Chevremont. Het was de derde competitiewedstrijd op rij waarin ZSV drie punten pakte. Met negen punten uit drie wedstrijden staat het... 7 oktober 2018 - 18:30
Ereleden benoemd bij Livoc LIESSEL - Frank Joosten en Peter van den Einden zijn tijdens de viering van het vijftigjarige bestaansjubileum van volleybalvereniging Livoc Liessel voorgedragen als erelid. Tijdens de jaarvergadering werden ze officieel... 5 oktober 2018 - 11:46
D-team ook naar Brabantse kampioenschappen ZEILBERG - De majorettes van Excelsior Zeilberg hebben zondag deelgenomen aan de majorette/twirlwedstrijd in Zevenbergen. Julia Geijzers, Stacy Klemens, Ize van Maasbommel en Tessa Welten kwamen als team uit in... 1 oktober 2018 - 20:56