Sanne van Paassen. (Foto: Hein van Bakel)

Sanne van Paassen is back on track

donderdag 9 augustus 2018 - 09:53|Willie Thijssen

VLIERDEN - Sanne van Paassen maakte begin 2016 bekend te stoppen met professioneel wielrennen. ‘Mijn lichaam geeft aan dat het genoeg is geweest. Het is tijd voor nieuwe kansen en uitdagingen’, was toen haar uitleg. Ze is dan pas 26 jaar. Nu, ruim twee jaar later is de Vlierdense back on track. Op de fiets uiteraard, maar met andere doelen.

Het is januari 2011 als Sanne van Paassen de wereldbeker in het veldrijden wint. 22 jaar is ze pas en ze is nu al een seizoen lang de meest constante veldrijdster van de wereld. Ze laat gerenommeerde toppers als Katie Compton en Marianne Vos achter zich op plek 2 en 3. De Vlierdense volgt tegelijkertijd de studie Business & Economics aan de universiteit van Wageningen. En ook die doelstelling haalt ze even later binnen. Hoe hoog kun je pieken?
Behalve de wereldbeker in het seizoen 2010/2011 heeft Sanne van Paassen op de fiets veel meer successen behaald. Een seizoen eerder wint ze brons in de wereldbeker en twee seizoenen later zilver. Ze wint twee keer zilver op het Europees kampioenschap en ze wordt tot twee keer toe vierde op het WK veldrijden. Twee keer is de Vlierdense de beste in een wereldbekerveldrit. Daarnaast schrijft ze meerdere internationale crossen op haar naam, waaronder in totaal vijf superprestigewedstrijden.

'Fysiek en mentaal zijn één. Daar ben ik van overtuigd'

Twee levens
Zoals zo vaak in het leven volgen na pieken de dalen. Na tien jaar topsport is het op. Ze raakt maar niet van haar aandoening in haar bovenbeen - logesyndroom - af. “Ik geloof in het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Achteraf denk ik dat ik teveel van mezelf heb geëist. Ik ben er altijd vol gas voor gegaan. Rust nemen? Nee, ik moest trainen. De wereldbeker winnen en tegelijkertijd je master halen; daar zijn eigenlijk twee levens voor nodig.” Achteraf is die kwetsuur in haar bovenbeen logisch, zegt ze. “Mijn lichaam schreeuwde dat het teveel was. Die signalen heb ik genegeerd. Als je je gevoel negeert, dan werk je blessures in de hand. Fysiek en mentaal zijn één. Daar ben ik van overtuigd.”
Met die ervaring richt de Vlierdense zich nu op een nieuwe uitdaging; een nieuwe tak van sport. Ze geeft motivatietrainingen op de fiets. “Eigenlijk wist ik toen ik was gestopt al vrij snel dat ik dit wilde gaan doen. Maar ik had geen ervaring. Nu heb ik enkele opleidingen gevolgd.” Ze richt zich op sporters en ambitieuze ondernemers en werknemers. En net als toen ze nog wielrenster was, reist ze ook nu weer het hele land door. Ze organiseert mental fitness bootcamps om sporters mentaal ‘naar een next level’ te krijgen. Met het zogeheten Op Koerz-traject richt ze zich vooral op ondernemers en fanatieke werknemers. “Dat is een persoonlijk ontwikkelingstraject in combinatie met sport. Het duurt drie maanden. Daarin probeer ik te werken aan het verkrijgen van inzichten. Ups en downs heeft iedereen in zijn leven. Het gaat er om ze te herkennen.” 

'Je moet in een flow blijven, niet te gespannen'

Fiets als metafoor
Mental coaching is populair. Van Paassen probeert zich te onderscheiden door de coaching te combineren met sport. Ze gaat met de deelnemers op de fiets in gesprek en al rijdend vindt de sessie plaats. “Je bent dan met elkaar in actie. Ook mentaal kom je dan in beweging, mensen komen dan pas echt los.” Vaak gaat het om ondernemers die vast zijn gelopen in hun werk of tegen een burn-out aanzitten. “Ondernemers en zakenmensen leggen de lat vaak erg hoog en proberen ook op sociaal vlak alle ballen in de lucht te houden. Ik help ze om af en toe gas terug te nemen en de lat minder hoog te leggen. En ik wil ze laten zien hoe belangrijk het is om mentaal fit te zijn. Je wordt veel rustiger.”
Behalve op de fiets coacht ze ook op afstand, via de mail of social media. In haar trainingen gebruikt ze de fiets als metafoor. “Als je een helling neemt, kun je dat beter in ontspanning doen. Je moet in een flow blijven, niet te gespannen.” 

Eurosport
Verder verzorgt Van Paassen ook clinics op maat en staat ze regelmatig op een podium om lezingen te geven. Zo blijft ze ook na haar sportcarrière een bezige bij. Later dit jaar gaat ze ook weer op tv live verslag doen van veldritwedstrijden. “Ik ben door Eurosport gevraagd om co-commentator te worden voor de wereldbekerwedstrijden komend seizoen. Ze zenden de wedstrijden van de dames uit. Ik heb dat eerder al eens gedaan voor de NOS. Hartstikke leuk.” 

Korte levensloop Sanne van Paassen
Sanne van Paassen (29 jaar) is geboren en getogen Vlierdense. Ze groeide op aan de Molenhuisweg waar haar ouders Wilbert en Jet een melkveehouderij hebben. In 2005 begon ze met veldrijden nadat ze voor de lol eens met haar vaders moutainbikeclubje had meegefietst. Dat ging haar goed af en ze kreeg van pa Wilbert een eigen mountainbike. Ze werd lid van R & TC Buitenlust in Helmond. Daar bleek al snel de voorliefde voor het veldrijden. Enkele jaren later werd ze prof. Haar grootste prijs was de wereldbeker in het seizoen 2010-2011. Ze kreeg voor haar sportieve prestaties op haar 22ste de legpenning van de gemeente Deurne. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Winnaars Sportgala DEURNE - De winnaars van het Sportgala, dat zaterdagavond werd gehouden in het cultuurcentrum, zijn bekend. Er werden prijzen uitgereikt in vijf verschillende categorieën. Talent van het jaar is turnster... 16 december 2018 - 10:37
Maarten Stevens stopt na dit seizoen bij RKSV Liessel LIESSEL - Aan de succesperiode van Maarten Stevens bij voetbalclub RKSV Liessel komt een einde. De coach heeft aangegeven, in ieder geval, een jaar uit het trainersvak te stappen om... 14 december 2018 - 08:55
Pittige editie Zandboscross DEURNE - Zondag 2 december vond de 35ste editie van de DSD Zandboscross plaats. Deze editie zal de boeken in gaan als een natte maar zeer geslaagde editie. In totaal... 3 december 2018 - 08:58
ZSV koploper na knappe zege op EHC DEURNE - ZSV is de nieuwe koploper in de 1ste klasse D na een knappe zege op EHC/Heuts. Het werd in Hoensbroek 0-3. Maarten Kuunders was de absolute uitblinker. SV... 25 november 2018 - 20:46
Genomineerden Sportgala zijn bekend DEURNE - De genomineerden voor het Sportgala in Deurne zijn vandaag bekendgemaakt. Er worden prijzen uitgereikt in vijf verschillende categorieën: talent van het jaar, individuele sportprestatie, sportprestatie ploeg/team en de... 21 november 2018 - 17:13
Erelid en jubilarissen bij ZSV ZEILBERG - Arno van Zeelandt is vrijdag tijdens de jaarvergadering van ZSV benoemd tot erelid van de Zeilbergse voetbalvereniging. Ook werden in totaal maar liefst 46 jubilarissen gehuldigd. Arno van... 19 november 2018 - 13:45