De bestuursleden van De Sprint, vlnr Rob Geurts, Carlus Geboers en Lies van de Laar met op de achtergrond een handbaltraining in sporthal De Peelhorst in Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Veertig jaar handbal bij De Sprint

woensdag 9 mei 2018 - 13:12|Ine van Hal

DEURNE - Handbalvereniging De Sprint uit Deurne bestaat dit jaar veertig jaar. Het jubileum wordt uitgebreid gevierd in het weekend van 22 en 23 september. Daarnaast heeft De Sprint in het jubileumjaar de Brabantse finales van de bekerwedstrijden handbal naar Deurne gehaald. De wedstrijden worden zondag 13 mei gespeeld in sporthal De Peelhorst. Uniek is dat er minimaal twee en mogelijk drie eigen teams meespelen in de finale.

Handbalvereniging De Sprint is op 23 mei 1978 opgericht - destijds nog in De Vierspan - door Gerard Geurts, Jo Smeets en Leo Zweden. Aanleiding voor de oprichting was volgens oud-bestuurslid Gerard Schrama de opening van de Frans Hoebenshal. "De sporthal is tot aan de sloop onze thuisbasis geweest." In de eerste jaren groeide de club van 70 naar zo'n 140 en nog later naar ruim 200 leden. Met een top van 260 leden tegen de tijd dat de Frans Hoebenshal gesloopt werd. Momenteel heeft de vereniging 220 leden, die hun sport beoefenen in sporthal De Peelhorst in Sint Jozefparochie. Vijf dagen per week zijn er trainingen en ook de competitiewedstrijden worden er gehouden. De Sprint heeft ruim honderd jeugdleden, die allemaal getraind worden door eigen leden van de vereniging. Ook het vinden van trainers voor de vaandelteams en de senioren is volgens voorzitter Carlus Geboers tot nu toe altijd goed gelukt.

'We horen nog steeds bij de vijf of zes grootste handbalclubs van Brabant'

Stabiele club
De Sprint is volgens Geboers altijd een vrij stabiele vereniging gebleven. "We horen nog steeds bij de vijf of zes grootste handbalclubs van Brabant." Om er met een knipoog aan toe te voegen: "Er is altijd plek voor nieuwe leden."
Ook financieel is De Sprint volgens de voorzitter een gezonde club. Het bestuur is het afgelopen jaar geheel vernieuwd en grotendeels verjongd. Samen met voorzitter Carlus Geboers vormen de 24-jarige Lies van de Laar en de 18-jarige Rob Geurts het huidige bestuur. "In samenwerking met de verschillende commissies die binnen De Sprint actief zijn willen we als bestuur meer projectmatig gaan werken", zegt Geboers. "We gaan meer kijken naar wat de leden willen en dat coördineren we." Gerard Schrama vult aan: "De ervaring leert dat wanneer een activiteit een begin en einde heeft leden zich er eerder voor in willen zetten dan voor een vaste positie in het bestuur of in een commissie."

Trouwe leden
Schrama was twaalf jaar bestuurslid bij De Sprint en een tijdlang afdelingsvoorzitter bij de afdeling Brabant van de Nederlandse Handbal Bond. Momenteel is hij niet meer actief binnen de handbalclub maar nog wel betrokken. "Bij elke activiteit is hij de eerste die komt vragen of hij nog iets kan doen", aldus Carlus Geboers, die net als Schrama veertig jaar lid is van De Sprint. Ook Chris Bellemakers, Mies Bellemakers, Nel Verbaarschot en Helen Martens zijn veertig jaar lid van de handbalvereniging.
De leden van De Sprint houden jaarlijks een kledinginzameling in Deurne. Daarnaast zijn er diverse festiviteiten voor de leden en activiteiten voor de jeugd, zoals een jeugdkamp, een dagje schaatsen en een Sinterklaasavond. Ook naar buiten toe presenteert De Sprint zich met jeugdactiviteiten. Zo is de handbalvereniging ieder jaar present tijdens de Koningsdag in Deurne en houdt de club jaarlijks een herfsttoernooi voor leerlingen van de basisscholen. "Dat levert altijd wel nieuwe leden op", aldus Carlus Geboers.

Programma bekerwedstrijden
Van 10.00 uur 's morgens tot 18.00 uur 's middags worden zondag in De Peelhorst in totaal zes wedstrijden gespeeld in de bekerfinale van de afdeling Brabant. Na elke wedstrijd wordt een beker uitgereikt.
De twaalf deelnemende teams komen onder meer uit Waalwijk, Bergeijk, Etten-Leur èn uit Deurne. Zowel het damesteam DA1 van de sprint en de heren HA1 -voor het tweede jaar op rij- hebben zich gekwalificeerd voor een plaats in de finale. De wedstrijd van Dames A staat om 13.15 uur geprogrammeerd, Heren A speelt om 14.45 uur.
De heren senioren HS1 speelden afgelopen dinsdag nog een wedstrijd om kans te maken op een finaleplaats. Het resultaat daarvan was bij het ter perse gaan van deze editie nog niet bekend. De finalewedstrijd voor de heren senioren staat om 18.00 uur op het programma.
Voorzitter Carlus Geboers: "Dit is een unieke situatie. Het is bij mijn weten nog nooit voorgekomen dat van een organiserende club meerdere eigen teams aan de kampioenswedstrijden deelnamen." Van de andere kant brengt dat organisatorisch wel een klein probleem met zich mee: "De bekerfinale is voornamelijk door de dames A en de heren A zelf georganiseerd, onder begeleiding van de leden van de PR-commissie. We hebben voor deze dag een heleboel jeugdleden gecharterd om te zorgen dat alles in goede banen verloopt. Het zal de hele dag een komen en gaan zijn van teams, scheidsrechters en publiek. We hopen op een volle sporthal met veel publiek en gaan ons best doen er een gezellige feestdag van te maken."

Gerelateerde nieuwsberichten

Deurnese maakt indruk in autorace DEURNE/ZANDVOORT - Afgelopen pinksterweekend werden op het circuit in Zandvoort de Jumbo Racedagen gehouden. Hierbij werden verschillende wedstrijden gereden en demonstraties gegeven door Formule 1-idolen Max Verstappen, Daniel Ricciardo en... 24 mei 2018 - 08:53
Daniel Stosic drievoudig kampioen DEURNE - De elfjarige Deurnese danser Daniel Stosic is afgelopen weekend op de Nederlandse kampioenschappen streetdance in drie categorieën kampioen geworden. Tevens werd hij Nederlands ranking kampioen. De Nederlandse kampioenschappen... 22 mei 2018 - 19:03
ZSV geniet in PSV-stadion ZEILBERG/EINDHOVEN - Voetbalclub ZSV mocht zich zaterdag 19 mei voor één dag de baas van het PSV-stadion noemen. Verschillende officiële competitiewedstrijden werden op het heilige gras van PSV gespeeld. ZSV... 22 mei 2018 - 10:40
Racing Boys kampioen DEURNE - Racing Boys 1 is vandaag kampioen geworden in de reserveklasse. De Deurnese ploeg won met 4-1 van het eerste elftal van Griendtsveen/Helenaveen. Laatstgenoemde club komt overigens wellicht terug... 20 mei 2018 - 19:56
Op de tandem naar top van Alpe d'Huez DEURNE - Op 7 juni gaan weer duizenden wielrenners, wandelaars en hardlopers de Alpe d’Huez trotseren. Allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Zo ook... 17 mei 2018 - 12:38
Vinutsu net naast podium DEURNE - De Deurnese dansgroep Vinutsu heeft zondag 13 mei de vierde plek behaald op de Europese kampioenschappen streetdance. Tien danscrews bereikten na een aantal voorrondes de finale van het... 15 mei 2018 - 08:22