Leon Werts (keeper SV Someren - voorheen keeper RK ZSV) met impressie van de vele toeschouwers.

Na veertig jaar terugkijken op voetbalkraker

vrijdag 7 april 2017 - 12:43|Boyke Joosten

SOMEREN/ZEILBERG - Na een spannend voetbalseizoen in 1976/1977 maakt koploper RK ZSV een misstap op de laatste speeldag tegen het al zo goed als zeker gedegradeerde Mariahout. De club uit Zeilberg kwam niet verder dan 1-1. Nummer twee SJVV uit Sint Jozefparochie weet niet van deze flater te profiteren omdat ze verliezen van de nummer drie SV Someren. SV Someren (SVS) en Zeilberg (RK ZSV) komen door deze laatste speelronde op gelijke hoogte qua punten en doelsaldo en maken zich op voor een memorabel tweeluik met een zinderend einde met zwart randje. Nu, veertig jaar later is er een reünie tijdens de competitiewedstrijd tussen beide vaandelteams aanstaande zondag op sportpark De Potacker in Someren.

De wedstrijd op 8 mei 1977 tussen SV Someren en ZSV uit Zeilberg - toen nog RK ZSV - heeft zowel een merkwaardige als zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis van SV Someren opgeleverd. Na deze tweede beslissingswedstrijd pakken de mannen uit Zeilberg de titel in de 1ste klasse na een bloedstollende strafschoppenserie. Een discutabele en achteraf onterecht goedgekeurde strafschop maakt het merkwaardig. Een zwaar ongeluk met dodelijke afloop met familie van spelers op weg naar huis maakte het een zwarte dag.

Gelijkspel

Het veld van Liessel is aangewezen als neutraal strijdtoneel. Ruim drieduizend bezoekers zien de eerste wedstrijd op 1 mei 1977 eindigen in een 1-1 gelijkspel. “Wij stonden met vijf broers in het eerste maar ons pap en mam kwamen nooit kijken, deze wedstrijd wel. Ons moeder vroeg zelfs aan ons pap of de scheids een christelijke was omdat hij in het zwart gekleed was”, zegt Frits Verlijsdonk. Hij krijgt de lachers op zijn hand aan tafel bij Toon van Maris, oud-speler van ZSV en inmiddels al jaren actief bij SV Someren. Van Maris is initiatiefnemer van de reünie.
Omdat er geen doelpunten vallen in de verlenging moest een week later een ultieme beslissingswedstrijd gespeeld worden, wederom in Liessel. De trainer van RK ZSV, Ben de Bode wordt tussen de twee beslissingswedstrijden ontslagen. “Die werd op de keien gezet. Hij had geen tijd voor de laatste training omdat hij bij de toneelvereniging zat en naar de generale repetitie moest, dat accepteerde het bestuur niet”, vertelt toenmalig ZSV-keeper Louis Litjens.

Kampioen

De tweede wedstrijd wordt eveneens een echte kraker. RK ZSV komt in de eerste helft met 2-0 voor en lijkt de titel wederom binnen handbereik te hebben. Maar in de tweede helft komt Someren terug tot 2-2. Als de verlenging doelpuntloos blijft wordt de competitie beslist op strafschoppen. Over en weer worden er strafschoppen gescoord en gemist. Uiteindelijk is het de zestiende strafschop, genomen door Somerenaar Louis van der Veen die keeper Louis Litjens stopt waardoor RK ZSV de titel grijpt. Het kampioenschap in de 1ste klasse ongeveer verglijkbaar met de 5e klasse nu, wordt uitbundig gevierd in Zeilberg. “We hebben wel een week gefeest, mede doordat aansluitend de fietszesdaagse gehouden werd in het dorp”, zegt Verlijsdonk.

Merkwaardige strafschop

Het is niet de laatste penalty die kort na de wedstrijd het meeste stof doet opwaaien. De voorlaatste strafschop van ZSV-speler Piet van de Manakker komt namelijk terug van de lat en eindigt via de rug van keeper Leon Werts in de goal. De scheidsrechter keurt het doelpunt onterecht goed. De strekking van de regel luidt namelijk: een strafschop in de serie wordt beëindigd zodra de bal niet meer in voorwaartse richting gaat. In alle hectiek die daarop volgt, lukt het Gerard Lomans, die de regel goed kent, niet dit aan de scheidsrechter duidelijk te maken. “Ik kon niet eens bij de scheidsrechter komen door de spelers van ZSV, ik studeerde toen aan het Cios en wist hoe de regel in elkaar stak”, vertelt Lomans. Door deze strafschop is de spelregel bij de KNVB nog een keer extra verduidelijkt opgenomen. Daarmee schrijft de strafschop wel geschiedenis. Hoewel het bestuur van Someren nog protest aantekent en uiteindelijk in het gelijk wordt gesteld, blijft de titel bij RK ZSV. "Voor ons hoefde dat hele aanvechten niet, we waren op waarde geklopt”, vertelt Gerard Rutjens. Ondanks de spanning en het grote aantal toeschouwers was er geen enkel haatgevoel. “Er is niets onvertogens gebeurd. Niet op en niet naast het veld”, vertelt Lomans die deze dag zeker niet alleen vanwege het voetbal nooit meer is vergeten.

Grootste klap

De teleurstelling is groot bij SV Someren maar op de weg naar huis krijgen de Somerenaren pas de zwaarste klap van de dag. Op het kruispunt tussen Liessel en Asten op de Meijelseweg gebeurt een dramatisch ongeval waarbij de vader van Gerard en Pieter Lomans, beide speler van Someren, het leven laat. Ook de bestuurder van de auto Jan Veltmans, schoonvader van Henk Manders tevens speler van Someren overleeft de klap niet. Drie andere inzittende van de auto die door een Mercedes met hoge snelheid in de linkerflank werd geraakt raken zwaar gewond maar komen er uiteindelijk bovenop.
“Ik en onze Pieter werden uit het café gehaald bij Stan Janssen waar we de verliespartij zaten te verdrinken. We hoorden dat ons pap bij het ongeluk betrokken was. Ik ben als oudste maar gaan proberen te achterhalen waar hij lag want ons moeder was helemaal in de war. Dat achterhalen viel nog niet mee. Na een half uur kwam ik er achter dat hij naar Helmond was gebracht. Eenmaal in het juiste ziekenhuis aangekomen kregen we vrij snel de mededing dat ons pap al overleden was”, aldus Lomans. “Even denk je nog, wat als wij kampioen waren geworden, maar daar heb je uiteindelijk ook niets aan”, vertelt hij.
Een jaar later revancheert SV Someren zich sportief gezien nog wel door de titel te pakken.

Reünie

Een blik op de huidige ranglijst leert ons dat komende zondag de wedstrijd tussen beide vaandelteams een strijd wordt tegen degradatie, in plaats van om het kampioenschap. De wedstrijd tussen SV Someren en ZSV begint om 14.30 uur en wordt gespeeld op sportpark De Potacker. Op de wedstrijddag houden de spelers en betrokkenen van toen een reünie.

Meer media
Team R.K.Z.S.V. Team S.V. Someren Frits Verlijsdonk (RKZSV), Louis Litjens (RKZSV), Gerard Rutjens (Someren), Toon van Maris nr. 5 (RKZSV), Louis v/d. Veen (Someren). Leon Werts (Someren), Mart Verlijsdonk (RKZSV), Fred van de Veen (Someren). Gerrit Verlijsdonk (RKZSV), Toon van Maris (RKZSV), Peter Wijlaars (Someren), Louis Litjens( RKZSV), Gerard van der Loo (Someren). Louis Litjens (RKZSV) op de schouders na afloop bij o.a. Toon Joosten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Coronamaatregelen voor voetbal ongewijzigd REGIO - Het voetbal, zowel amateur als betaald, blijft tot zeker 6 april op zijn gat liggen. De datum van 1 juni die landelijk voor overige evenementen geldt is voor... 25 maart 2020 - 14:29
Voetballend Brabant kan dit weekend thuisblijven BRABANT - De KNVB heeft alle wedstrijden in het amateurvoetbal in de provincie Noord-Brabant afgelast. Vanwege het coronavirus wordt er in ieder geval komend weekend niet gevoetbald. Eerder ging er... 11 maart 2020 - 11:58
Aniek Nouwen uit voorzorg naar huis gestuurd DEURNE - Voetbalster Aniek Nouwen uit Deurne heeft het trainingskamp van de Oranje Leeuwinnen uit voorzorg verlaten. De maatregelen zijn getroffen vanwege het coronavirus. Ook keeperstrainer Erskine Schoenmakers werd naar... 7 maart 2020 - 12:42
Huldiging Yara Kastelijn afgelast NEERKANT - In verband met het coronavirus gaat de huldiging van Europees veldritkampioene Yara Kastelijn in gemeenschapshuis De Moost in Neerkant niet door. Dat liet de organisatie vrijdagmiddag weten. Voor... 6 maart 2020 - 14:37
Guus uit Deurne mascotte bij Ajax DEURNE/AMSTERDAM - De zesjarige Guus van Gog uit Deurne mocht afgelopen zondag mascotte zijn bij de wedstrijd Ajax tegen AZ. De jonge Ajacied had een prijsvraag van de Ajax Kidsclub... 3 maart 2020 - 13:59
Arcades Korfbalsport kampioen na winst op Roka DEURNE - Met nog vier wedstrijden te gaan kon Arcades 1 afgelopen zondag in Reuver om het kampioenschap gaan spelen, tegen Roka 1. En dat is gelukt, met een eindstand... 21 februari 2020 - 11:41