Afbeelding

Van onze partner - Welke laadpaal kun je het beste kiezen voor thuis?

Ondernemend 136 keer gelezen

Het aantal mensen dat overstapt op elektrisch rijden blijft maar stijgen. Gezien de brandstofprijzen de afgelopen tijd flink zijn gestegen, is dit geen vreemde ontwikkeling. Naast dat je met een elektrische auto duurzamer rijdt dan met een brandstofauto, levert elektrisch rijden namelijk ook financiële voordelen op. Deze voordelen worden alleen maar groter wanneer je ook een eigen laadpaal aanschaft. Genoeg reden dus om een eigen laadpaal aan te schaffen. Maar hoe weet je nu welke laadpaal je moet kiezen? Wij zochten het voor je uit.

Zoals gezegd brengt overstappen op elektrisch rijden een aantal mooie voordelen met zich mee. Allereerst wijst het onder andere het onderzoek van Milieu Centraal uit dat het wel degelijk beter is voor het milieu om elektrisch te rijden ten opzichte van rijden op brandstof. Critici wezen op het feit dat de productie van een elektrische auto vervuilender is dan die van een brandstofauto. Dat verschil wordt echter ruimschoots goedgemaakt tijdens de gebruiksfase, waarin de elektrische auto helemaal niks meer uitstoot.

Naast de voordelen voor het milieu, zijn er ook voordelen voor de portemonnee omdat het over het algemeen goedkoper is om een accu op te laden dan een tank vol te gooien. Dit financiële voordeel kan nog groter worden gemaakt door een eigen laadpaal aan te schaffen. Bij openbare laadpalen betaal je namelijk over het algemeen hogere tarieven dan wanneer je jouw elektrische auto thuis oplaadt.

Soorten laadpalen

Het kiezen van de juiste laadpaal kan moeilijk zijn door het grote en diverse aanbod dat beschikbaar is. Alle fabrikanten hebben namelijk een unieke combinatie aan functionaliteiten toegevoegd die wellicht interessant kunnen zijn voor jou. Zo kan je in eerste instantie kiezen tussen een laadpaal of een wandlader en daarnaast tussen een vaste of een losse laadkabel.

Verder zit er ook nog een verschil tussen offline en online ‘slimme’ laadpalen. De offline laadpalen zijn niet verbonden met het internet en hebben ook geen extra functies. Deze laadpalen beginnen simpelweg direct met het opladen van jouw auto wanneer je deze met de laadpaal verbindt. De online slimme laadpalen zijn wel verbonden met het internet.

Een voordeel van deze verbinding is dat het veel extra slimme functies mogelijk maakt. Zo kan je met veel slimme laadpalen bijvoorbeeld gebruik maken van dynamic load balancing, wat ervoor zorgt dat jouw elektriciteitsnetwerk niet overbelast raakt. Andere potentieel interessante functies zijn de automatische verrekening van kosten en de mogelijkheid om het laadstation samen te laten werken met jouw zonnepanelen.

De beste keuze

Het vinden van de beste laadpaal voor jouw situatie is sterk afhankelijk van jouw eigen behoeftes. Zo kan het zijn dat je totaal geen behoefte hebt aan extra functies waardoor een offline laadpaal goed genoeg is. Echter, vaak hebben mensen wel behoefte aan een aantal van de extra functies, waardoor bijvoorbeeld een EVBox laadpaal een mooie uitkomst kan bieden. Weet je niet zeker wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Dan staan de experts van 50five klaar om jou van vrijblijvend advies te voorzien.

Uit de krant

Uit de krant